MARGARET-THATCHER-TERESA-MAY

Premierul David Cameron se va retrage din functie in septembrie si pe umerii succesorului vor cadea negocierile dificile cu Bruxelles-ul, pentru iesirea tarii din Uniune, relateaza stirileprotv.ro

Spre surpriza generala, fostul primar al Londrei, excentricul Boris Johnson, a anuntat ca NU va candida. Opozitia, in schimb, are alte probleme. Are un lider contestat, care nu vrea cu niciun chip sa renunte la functie.

Nici nu se uscase cerneala pe demisia lui David Cameron, cand au inceput speculatiile frenetice referitoare la posibilii inlocuitori.

Astazi au aparut si primele certitudini. Spre surpriza generala, printre candidati NU se numara Boris Johnson, excentricul fost primar al Londrei si unul dintre liderii taberei pro-Brexit.

„Dupa ce m-am consultat cu colegii si avand in vedere contextul din Parlament, am decis ca eu nu pot fi viitorul lider”

In schimb, Theresa May, actualul ministrul de interne, ar putea deveni a doua femeie premier din istoria tarii, dupa Margaret Thatcher. May a sustinut ramanerea in UE, casatoriile intre persoane de acelasi sex, insa este impotriva impunerii cotelor de imigranti.

Rivalul ei este Michael Gove – ministrul de justitie, aliat de incredere al lui Boris Johnson in campania pentru Brexit.

Multi parlamentari vad in Theresa May optiunea mai sigura, de incredere, pentru turbulentele politice ce vor veni.

Si mai tulburi sunt apele in Partidul Laburist. In ciuda faptului ca a pierdut sprijinul parlamentarilor sai si ca este huiduit la fiecare iesire in public, liderul Jeremy Corbyn refuza sa demisioneze.

Inclusiv fostul sau aliat din campania anti-BREXIT, premierul David Cameron i-a cerut sa se retraga pe un ton exasperat: „Pentru numele lui Dumnezeu, omule, pleaca!!”

In acest timp, pietele financiare par sa isi regaseasca echilibrul, dupa ce au pierdut sume uriase, imediat dupa referendum. Si Banca Nationala a Romaniei monitorizeaza cu vigilenta evolutiile internationale.

„Dominanta este incertitudinea, si nu este numai la noi, este in general in Europa si in lume. O relativa noutate este faptul ca abordarea noastra devine mult mai practica.”