118500_1La Vrancea, în schimbul cumințeniei politice, baronul PSD Marian Oprișan are grijă să-i recompenseze generos pe liberali.

Firma de proiectare a familiei deputatului Nini Săpunaru e abonată la contracte publice plătite cu milioane de lei. Iar aghiotanții deputatului sunt ținuți la respect cu posturi de directori în deconcentrate ori locuri remunerate în diverse comisii și comitete. După cum vom arăta, în continuare.

Liberalul Merchea, directorul furnizorului de energie termică Focșani

Imediat după constituirea USL, Manole Merchea, membru în conducerea fundației care deține sediul în care funcționează, fără să plătească chirie, PNL Vrancea, a fost pus director al ENET Focșani. Este vorba de furnizorul de energie termică aflat în subordinea Primăriei conduse de pesedistul Decebal Bacinschi. Oficial, sarcina lui Merchea a fost să revitalizeze unitatea aflată în pragul falimentului. N-a reușit s-o repună pe linia de plutire, în ciuda investițiilor de milioane de euro în retehnologizare, dar cu toate acestea este menținut în funcție.

Liberalul Fane Popa, directorul Administrației Piețelor Focșani

Un alt liberal, Fane Popa, apropiat al lui Nini Săpunaru, a fost numit, tot în baza protocoalelor USL, în funcția de director al Administrației Piețelor din Focșani, aflată tot în subordinea primarului Bacinschi. O poziție pe care o ocupă și în prezent, deși nu mișcă un deget pentru combaterea mafiei legumelor și fructelor care îi alungă pe adevărații producători agricoli.

Liberalul Kanty Popescu, director la Gospodărirea Apelor

După pierderea funcției, fostul prefect USL Cătălin Kanty Popescu, coleg de liceu al deputatului Săpunaru și ex-vicepreședinte al PNL, a fost numit șef la Serviciul de Gospodărire a Apelor. Numirea s-a făcut, bineînțeles, cu acceptul baronului Oprișan.

APIA, Direcția Sanitar Veterinară și alte agenții conduse tot de liberali

Divorțul dintre PSD și PNL nu i-a afectat nici pe alți liberali, respectiv pe Eduard Lambrino, director al Agenţiei de Întreţinere şi Servicii Energetice, Florin Nedelcu – inspector-şef  ISCTR, Gabriel Bărculescu – șef al OJPDRP, Necula Botezatu – director DSVSA, Octavian Vieru, director APIA.

Consiliile de Administrație le aduc bani liberalilor prieteni cu PSD

Apropiații lui Săpunaru dețin funcții remunerate în diverse structuri de conducere ale unor instituții publice, aflate în subordinea Consiliului Județean și a Primăriei Focșani.  Secretarul general al PNL, Georgel Constantin, este membru în Autoritatea Teritorială de Ordine Publică și membru în CA al Administrației Piețelor Focșani, alături de Florin Nedelcu. Vicepreședintele Ion Epure este membru ATOP, iar consilierul județean Romeo Seciu face parte din AGA la ENET Focșani. Trebuie spus că toate aceste poziții nu pot fi ocupate decât la propunerea și cu voturile consilierilor PSD, majoritari atât în Consiliul Local Focșani, cât și în Consiliul Județean (CJ).  De asemenea, este bine de știut că toți cei enumerați mai sus îl ajută pe Nini Săpunaru să-și mențină controlul asupra organizației județene a PNL.

Contracte de milioane pentru firma lui Săpunaru

Peste toate se adaugă, cireașa de pe tort, contractele din bani publici pe care Euro Proiect, firma de proiectări a familiei Săpunaru, le primește pe bandă rulantă de la Consiliul Județean și de la Primăriile PSD. Anual, Euro Proiect încasează sume de ordinul milioanelor de lei din afacerile cu statul. Doar pentru documentațiile tehnice aferente proiectului de amenajare a Crângului Petreşti, aflat la periferia Focșaniului, firma a încasat, de la CJ-ul condus de Marian Oprișan, aproximativ un milion de lei.

Săpunaru invocă protocolul USL

Pentru a justifica rolul duplicitar pe care îl joacă PNL în Vrancea, deputatul Nini Săpunaru a invocat înțelegerile care au stat la baza înființării USL: „Discuţia iniţială a fost următoarea: Decebal Bacinschi nu a câştigat alegerile singur în 2012, ci pe un vot al celor două partide (PSD şi PNL – n.r.). În mod normal, înţelegerile alea de acum 4 ani au fost indiferent de ceea ce se întâmplă, 4 ani de zile mergem aşa. Ei şi le-au mai trădat, au mai schimbat nişte oameni, dar înţelegerile sunt astea care sunt. Viceprimarul de la Focşani nu a fost schimbat de către PSD?“.

Cum Marian Oprișan nu oferă nimic gratuit, prețul „respectării protocolului de 4 ani” este că, în fața abuzurilor de putere, a cheltuielilor exagerate, a alocărilor de fonduri discreționare pentru clientela de partid, PNL își limitează acțiunile de opoziție doar la simple declarații politice, de complezență, lipsite de urmări. În Vrancea pur și simplu n-a existat o campanie de strângere a semnăturilor pentru demiterea Guvernului Ponta. Un singur afiș, care amintește de acest demers al opoziției, a fost lipit pe ușa de intrare la sediul PNL. Acesta nu este văzut de nimeni în timpul programului de funcționare, deoarece ușa stă în permanență deschisă!

Blaga și Gorghiu se prefac că nu observă

Aflați în vizită la Focșani, pe 26 iunie, copreședinții PNL Alina Gorghiu și Vasile Blaga au abordat subiectul colaborării cu PSD pe plan local, în trecere, în cadrul unei conferințe de presă, la insistența ziariștilor locali, limitându-se la un punct de vedere general: „Adversarul nostru se numește PSD. Noi suntem într-o competiție totală cu PSD. Nu poți fi până la amiază coleg cu PSD și după masă adversar cu PSD. Avem politici complet separate. Avem alte viziuni despre România și statul de drept“, declara Vasile Blaga. Nini Săpunaru a promis, totuși, că va lua în discuție această situație, într-o proximă ședință a conducerii organizației județene și le va cere oamenilor săi să se retragă din funcțiile pe care le ocupă în administrația PSD. De la acel moment a trecut mai bine de o lună, fără ca să se fi întâmplat ceva concret. Probabil, ședința de care vorbea deputatul va avea loc undeva după alegerile de la anul…

Cuplul Oprișan – Săpunaru are istoric

Relațiile dintre baronul PSD Marian Oprișan și deputatul PNL Nini Săpunaru, politicieni din aceeași generație, datează dinainte de anul 2000, când Euro Proiect SRL, firma familiei liderului liberal, s-a abonat la bugetul CJ. O perioadă lucrurile au mers bine, în 2000,  Oprișan fiind ales președinte al CJ cu voturile consilierilor liberali, al căror lider neoficial era Săpunaru. Prietenia dintre cei doi a părut a se răci după 2002, când baronul PSD a intrat în conflict cu mass-media, iar Nini Săpunaru s-a așezat în fruntea contestatarilor, întrezărind o oportunitate pentru a-și îmbunătăți imaginea publică. Chiar și așa, firma familiei sale a continuat să câștige bani de la instituția condusă de baronul Oprișan. În 2005, la refacerea drumurilor distruse de inundații, Euro Proiect a fost preferatul  CJ, obținând zece contracte, în valoare de 22 miliarde de lei vechi. În aceeași perioadă au început problemele penale ale lui Marian Oprișan și cum acesta suspecta că în spatele sesizărilor către DNA s-ar afla deputatul PNL, a blocat plățile către firma acestuia. Pentru a-și recupera banii, în 2006, Nini Săpunaru a pus la cale un puci, eșuat în instanță, pentru înlăturarea baronului de la conducerea CJ. Acest lucru a fost dezvăluit în 2008, de senatorul Jan Vraciu, președinte al PDL, partenerul PNL în Alianța D.A.:  „Euro Proiect avea de primit 22 de miliarde de lei de la Oprișan, iar acesta a aprobat la plată numai șapte miliarde de lei. Pentru prima dată Oprișan a avut dreptate. Miza (lui Săpunaru – n.a. ) era să fie o singură zi la conducerea Consiliului Județean și să semneze ordinul de plată“. După înființarea USL, legăturile dintre cei doi au fost reluate și chiar s-au îmbunătățit.

sursa: puterea.ro

1 COMENTARIU

  1. PSD+USL+UNPR+PLR=USL. Cat de idioti pot fi romanii sa-i tot voteze? Este prostie la suprlativ.

Comentariile sunt închise.