donald-trump-barack-obama

Democratii nu renunta la lupta pentru Casa Alba nici macar la o saptamana de la alegerile prezidentiale, sperand ca il mai pot impiedica pe Donald Trump sa devina oficial al 45-lea presedinte al Statelor Unite, conform ziare.com

Pentru ca un candidat sa devina presedinte, are nevoie de votul majoritatii electorilor, pe 19 decembrie, iar in acest moment Trump ar avea asigurata sustinerea a cel putin 290 de electori republicani, cu mult peste pragul necesar de 270.

Ce se mai poate intampla sa rastoarne aceasta situatie?

Doi membri democrati ai Colegiului Electoral au lansat un apel radical intr-un ultim efort de a-l opri pe Donald Trump. Acestia isi incurajeaza colegii sa nu il voteze pe republican, relateaza Politico.

Cei doi sunt Bret Chiafalo, un elector din statul Washington, care insa si-a declarat deja opozitia si fata de Hillary Clinton, si Michael Baca din Colorado. Acestia incearca sa convinga 37 de electori republicani sa nu il voteze pe Trump, numarul fiind suficient pentru ca republicanul sa nu iasa castigator in urma votului din 19 decembrie.

Asta pentru ca, pe langa cele 20 de voturi in plus fata de minimul necesar, Trump va castiga cel mai probabil si ultimul stat, Michigan, unde luni seara inca nu erau anuntate rezultatele oficiale, relateaza BBC, si unde sunt pusi in joc 16 electori.

Chiar daca recunoaste ca demersul este unul cu mici sanse de reusita, Chiafalo pastreaza o urma de speranta: „Sunt situatii unde am avut deja doi sau trei electori republicani care au spus public ca nu vor sa voteze pentru Trump. Cati dintre ei au probleme reale cu Donald Trump in privat?”.

Cei doi democrati sunt sustinuti de un al treilea elector, tot democrat, Robert Satiacum din Washington. Chiafalo si Baca au subliniat insa ca nu doresc alegerea lui Hillary Clinton sau a unui alt democrat, ci chiar vor sa voteze impotriva ei peste o luna.

In schimb, ei intentioneaza sa-i incurajeze pe electorii republicani sa scrie numele lui Mitt Romney (candidatul din anul 2012 – n.red.) sau John Kasich (unul dintre candidatii finali la cursa interna a Partidului Republican din acest an – n.red.) pe buletinul celui pe care il sustin.

Daca vor reusi sa blocheze astfel alegerea lui Trump – adica acesta sa obtina cel mult 269 de voturi ale electorilor – decizia finala va fi luata in Camera Reprezentantilor, care urmeaza sa aleaga presedintele dintre cei trei care au strans cele mai multe voturi. Insa si aici republicanii au majoritate, asa ca in aceasta situatie ipotetica tot Trump este posibil sa aiba de castigat.

Ambii electori democrati au recunoscut ca este putin probabil ca efortul lor sa aiba succes. Foarte rar in decursul istoriei Americii s-a intamplat ca electorii sa nu voteze cu candidatul partidului din care faceau parte. Insa acest demers poate fi unul cu bataie lunga – faptul ca membrii Colegiului Elector lucreaza la subminarea lui Trump ar putea duce la cel mai mare numar de electori disidenti pe care tara l-a cunoscut de mai bine de un secol si ar putea readuce in atentia publica apelurile privind abolirea acestui sistem de vot indirect.

Ce sunt „electorii infideli”

In cazul unui astfel de vot, electorii respectivi ar fi considerati „faithless electors”, adica cei care nu respecta vointa alegatorilor care i-au votat, in ce priveste candidatul preferat. Exemple de astfel de electori infideli sunt rare in istoria Americii si niciodata nu au intors rezultatul alegerii presedintelui.

Ultima oara s-a intamplat in anul 2004, cand un elector din statul Minnesota, ramas anonim, a votat pentru democratul John Kerry si candidatul pentru functia de vicepresedinte John Edwards. Insa pentru ca votul se desfasoara scriind numele candidatului, votul pentru presedinte a mers laJohn Ewards. Astfel, nu doar ca cei doi au fost incurcati intre ei, ci numele a fost si scris gresit, lipsind litera „d”.

Votul electorului ramane insa anonim.

In istoria Americii, o singura data s-a inregistrat o „migratie” masiva catre alt candidat prezidential. Este vorba despre alegerile din anul 1872, cand insa candidatul democrat Horace Greeley a murit dupa ziua votului popular, dar inainte de votul din Colegiul Electoral. Astfel, republicanul Ulysses S. Grant a beneficiat de 63 dintre cele 66 de voturi ale acestuia, insa chiar si fara ele tot ar fi avut suficiente pentru a fi presedinte.

De asemenea, o singura data deznodamantul de la votul popular a fost schimbat la votul electorilor – in 1836 – cand insa nu functia de presedinte a fost vizata, ci aceea de vicepresedinte.

Alegeri istorice in Statele Unite

La alegerile din 8 noiembrie au votat 127,4 milioane dintre cei 225,8 milioane de alegatori cu drept de vot ai Statelor Unite.

Desi a castigat detasat votul electoral, Donald Trump a suferit posibil cea mai drastica infrangere din istoria Americii in ce priveste votul popular – peste 600.000 de voturi sub cele primite de Hillary Clinton.

Insa rezultatele finale nu au fost inca anuntate, asa ca nu se stie deocamdata daca recordul de aproape 544.000 de voturi diferenta intre George Bush si Al Gore, din anul 2000, in favoarea invinsului, va fi depasit.