mitica_dumbrava

Centrul Român pentru Jurnalism de Investigație vă arată de ce ”justiția e câmp tactic pentru SRI”. Aceasta e o afirmație celebră și controversată a celui care este de acum ex-șeful Departamentului Juridic al SRI, generalul Dumitru Dumbravă. El s-a aflat pe lista de schimbări a Palatului Cotroceni și a lui Eduard Hellvig, directorul Serviciului Român de Informații. Foarte probabil că Dumbravă plătește ”tribut” și pentru vizitele nejustificate făcute la sediul Curții Militare de Apel (CMA), generalului magistrat Gheorghe Manea, fost și actual (redesemnat) președinte al instanței amintite. ”Tributul” plătit de generalul Dumbravă este că a devenit din director, secretar general al SRI.

În aprilie 2015, când l-a vizitat pe președintele CMA, directorul SRI avea calitatea de justițiabil al Curții Militare, în dosarul 23/81/2014. În această cauză, mai mulți ofițeri SRI s-au plâns de abuzurile șefului Direcției Juridice.

Generalul Dumbravă a pretextat că întâlnirile sale cu generalul magistrat Manea, consemnate în registrul de intrări al CMA (vezi facsimil) vizau o modalitate concretă de implementare a normelor privind repartiția dosarelor cu secrete de stat. Numai că, la data la care l-a primit în birou pe Dumbravă, Manea nu mai era președintele CMA, deci nu mai avea calitatea de a discuta cu directorul SRI.

Deci ce motive avea generalul Dumbravă să-și lase mașina de serviciu B 74 JYI în parcarea Curții Militare, în aprilie 2015?

Ulterior vizitelor sale la CMA generalul Dumbravă a primit o soluție favorabilă, de netrimitere în judecată.

Mai mulți magistrați ai Curții Militare au sesizat Inspecția Judiciară și DNA că dosarele importante, cu ofițeri superiori, sunt dirijate, contrar regulii de repartizare aleatorie, doar către cei doi judecători cu grad de general din CMA, Gheorghe Manea și Cezarian Buga. Inspecția Judiciară a constatat clar că, de exemplu dosarul 493/1/2014, a ajuns direct la judecătorul Buga. În această cauză colonelul de informații militare Doru Paraschiv l-a reclamat pe șeful său, generalul Marian Hăpău. Acesta a primit și el o soluție favorabilă de la magistratul Buga, tot de netrimitere în judecată. În schimb, Paraschiv a fost trimis la plimbare, fiind trecut forțat în rezervă, fără respectarea regulamentelor, legilor militare și de securitate națională și fără să i se plătească niciun fel de indemnizație. După eliminarea din sistem, colonelului Paraschiv i s-a înscenat o plantare de documente secrete la domiciliul său de unde a fost evacuat, în sacul 47 cu bagaje, încercare eșuată. Doru Paraschiv și-a prezentat  recent cazul, într-o audiere la Comisia pentru apărare a Senatului.

Atât colonelul Paraschiv cât și cel puțin un judecător al CMA au sesizat la DNA că judecătorii militari, generalii Manea și Buga sunt manevrați de un grup de interese reprezentat de fostul vicepremier Gabriel Oprea, despre care am scris aici.

 

Citiți mai mult pe linx.crji.org