tariceanuLa petrecerile organizate la Monaco de afaceriştii israelieni Tal Silberstein, Benjamin Steinmetz şi Shimon Shevez, implicaţi în dosarul retrocedărilor fermei Băneasa şi a pădurii Snagov, Călin Popescu Tăriceanu a fost invitat de onoare. Şeful Senatului şi Dorin Marian sunt acuzaţi că şi-au uitat amicii de petreceri atunci când au dat declaraţii la DNA.

Dorin Marian, fostul director al Cancelariei Primului Ministru, a fost pus ieri sub acuzare pentru mărturie mincinoasă, într-un dosar separat din cel al retrocedării fermei Băneasa şi a pădurii Snagov. Astfel, acesta a devenit coleg de dosar penal cu fostul său şef, Călin Popescu Tăriceanu, care este deja cercetat în acest caz, pentru infracţiuni similare. Mai exact, Dorin Marian este acuzat că a minţit atunci când a fost audiat ca martor în dosarul „Ferma Băneasa”, pentru a clarifica aspecte legate de activitatea desfăşurată de inculpatul Marius Marcovici.

La rândul lui, şeful Senatului este acuzat şi el de procurori că ar fi dat o declaraţie de martor în care ar fi încercat să-i acopere pe cei implicaţi în acest dosar. Şeful Senatului spune că este nevinovat, şi că DNA dă dovadă de exces de zel, fiind vorba de „un abuz de drept”.

Declaraţiile unor martori au arătat însă legăturile subterane dintre Călin Popescu Tăriceanu şi pionii afacerii retrocedărilor ilegale. „La nunta lui Dan Andronic din Franţa la care am participat şi eu au fost invitaţi Adrian Năstase şi Tăriceanu”, a declarat, la DNA, unul dintre foştii miniştri PSD. Andronic fusese şi consilierul lui Năstase, şi al lui Tăriceanu. Nunta a avut loc, în iunie 2008, la Monte Carlo, la hotelul Vista Palace, unul dintre cele mai luxoase din Principat. Procurorii au păstrat această declaraţie în anchetă pentru a arăta cât de puternică era relaţia de amiciţie între Andronic şi Tăriceanu. Relaţia ar fi continuat şi după ce Andronic a terminat contractul cu PNL. Procurorii DNA au descoperit că firmele controlate de acesta ar fi încheiat contracte de sponsorizare/donaţie către PNL chiar în perioada în care se făceau retrocedările.

Citiți articolul integral pe adevarul.ro