11751953-451693221658730-5590895955447273285-nSimona Diaconu a plecat din Tecuci în urmă cu patru ani şi a venit în Bucureşti, la Liceul Internaţional de Informatică. Cu o mulţime de premii obţinute în cadrul concursurilor internaţionale, la 19 ani, ea a devenit anul acesta şi fata care a obţinut cel mai mare punctaj din istoria Olimpiadei Internaţionale de Matematică. Acum se pregăteşte să plece în Statele Unite pentru că a ales să urmeze Matematica la Princeton, o universitate care, spre deosebire de o instituţie de învăţământ superior din România, îi dă posibilitatea să-şi lărgească aria de interese în zone precum economia sau ştiinţele umaniste. Într-un interviu acordat gândul, Simona a vorbit despre ce înseamnă pregătirea unui olimpic, despre sistemul de educaţie din România şi modificările care ar trebui făcute pentru ca lucrurile să funcţioneze mai bine, dar şi despre felul în care matematica interferează cu vieţile noastre indiferent că ne place sau nu.

După aur la Olimpiada Europeană de Matematică pentru Fete, aur şi argint la Olimpiada Internaţională de Matematică, aur la Olimpiada Pluridisciplinară Tuymaada, nu te aştepţi ca deţinătoarea acestor importante premii să-ţi mărturisească pe un ton foarte serios că matematica „nu este uşoară”.

„Nu cred că matematica este uşoară, tot timpul învăţ lucruri noi. Cred că este o provocare când găsesc o problemă interesantă sau când discut despre o anumită idee sau despre o anumită tehnică, deci uşoară nu cred că este. De fapt, asta m-a atras: faptul că este o provocare, probabil că dacă ar fi fost foarte uşoară m-aş fi plictisit”, a spus pentru gândul Simona Diaconu.

Olimpica nu are o metodă specială prin care să înveţe matematica, dar se pregăteşte constant. „Sunt o persoană foarte organizată, îmi place să am lucrurile bine puse la punct. În fiecare zi am un program şi încerc să mă ţin de el. Nu am o metodă efectivă de învăţat, dar lucrez mai mult în anumite arii sau lucrez mai mult un anumit tip de probleme, fac rost de acele probleme şi le lucrez în mai multe zile”, spune Simona, căreia îi plac în mod special algebra şi analiza.

„Matematica e în orice”

Eleva consideră că matematica nu ar trebui să fie o sperietoare pentru elevii care se pregătesc pentru examenul de Bacalaureat. „Din punctul meu de vedere matematica e în orice, adică când iei o decizie faci matematică, trebuie să găseşti un argument logic, deduci o chestie şi aşa mai departe. Matematica o foloseşti tot timpul chiar dacă nu conştientizezi. Îi sfătuiesc să încerce să gândească simplu şi cred că, dacă ştiu materia din clasă sau ceea ce se găseşte în manual, pot să facă faţă. Şi să se relaxeze, pentru că la urma urmelor este doar un examen”, a spus Simona.

Olimpica se pregăteşte singură. A vrut să facă meditaţii, dar a realizat că mai bine învaţă singură. „Eu de obicei mă pregătesc singură ori cu manuale, oricât de ciudate sunt ele, ori cu alte materiale, alte cărţi ori pe internet, ori la bibliotecă, există şi culegeri care au teoria clar explicată”, spune eleva.

Simona Dumitru spune că, de fapt, în şcolile din România problema principală cu matematică este că înseamnă multe formule şi nu procesul efectiv de gândire.

Din septembrie, Simona va merge în SUA, unde a fost admisă la Universitatea Princeton. Când s-a decis să-şi continue studiile în străinătate, Simona a pus în balanţă oferta de cursuri şi perspectivele.

„Mi-a plăcut foarte mult stilul facultăţilor de acolo, mai ales la Universitatea Princeton. Poţi să faci şi altceva în afară de domeniul pe care vrei să te specializezi. Eu vreau să fac matematică, dar o să-mi iau şi alte cursuri umaniste, dar şi de economie să văd dacă îmi place. Pot să mă dezvolt pe mai multe planuri. În România, probabil dacă aş fi mers la Matematică aş fi avut numai cursuri de matematică. Dacă aş fi vrut să învăţ o limbă străină sau să fac ceva diferit, ar fi trebuit să găsesc eu o modalitate. Aşa, la Princeton, am totul în campus şi sunt mai multe oportunităţi”, dezvăluie Simona motivele pentru care nu rămâne să studieze în România.

Pentru admiterea la universitatea americană, Simona a început să se pregătească din clasa a X-a. „Nu mi s-a părut uşor, pentru că până să ajungi la aplicaţie sunt o grămadă de eseuri de făcut, teste la engleză, la alte materii, sunt o grămadă de lucruri pe care nu le poţi face în ultimul moment”, a spus Simona.

„De fapt, din clasa a X-a m-am hotărât că aş vrea să studiez în afară şi am zis să mă pregătesc pentru că testele sunt făcute în acelaşi fel pentru toată lumea. Şi eu am început mai întâi să mă pregătesc şi, mai apoi, când m-am uitat pe facultăţi şi m-am mai interesat de, mi s-a părut că la Princenton ar fi o alegere ideală”, mai arată Simona, care deocamdată nu ştie ce va face după facultate şi dacă se va întoarce în România.

Nota pentru educaţia din România: 8

Dacă ar fi să dea o notă sistemului de educaţie din România aceasta ar fi 8. „Faţă de alte sisteme de învăţământ din alte ţări mi se pare un sistem destul de bun. Poate are cam multă informaţie la un moment dat, dar nu cred că este chiar atât de crunt”, caracterizează Simona educaţia din România.

„Cred că n-o să se găsească niciodată un sistem de învăţământ sau un sistem, în general, care să satisfacă pe toată lumea. Tot timpul o să se trezească cineva cu o problemă sau cu ceva împotrivă. Şi, la urma urmei, cred că, dacă o persoană vrea să înveţe sau vrea să facă un lucru, îl face chiar dacă sistemul în care este este unul ideal sau nu. Este mai mult chestie de voinţă decât efectiv de sistem. Până la urmă, cred că învăţatul îl faci individual acasă”, a mai spus olimpica.

Aş schimba felul ăsta în care se predă”

Cu toate acestea, dacă ipotetic ar fi ministrul Educaţiei, Simona Diaconu ar schimba manualele şcolare şi programa şcolară. „La matematică, de exemplu, cred că aş schimba felul ăsta în care se predă, cu prea multe formule şi prea mult învăţat efectiv. Aş schimba puţin materia”, spune fosta elevă de la Liceul Internaţional de Matematică din Bucureşti.

„M-am mai uitat pe manualele şcolare de matematică şi, într-adevăr, unele mi s-au părut şi mie cam ciudate, am găsit şi pe acolo câteva greşeli. Toate sunt pline de probleme care sunt toate la fel, numai că mai schimbă numele, cred că şi asta sperie, sunt foarte pline, au două pagini de teorie şi apoi două pagini de probleme. Sunt foarte foarte greu de citit aş spune eu. E prea multă informaţie într-un spaţiu foarte mic”, susţine Simona Diaconu.

În privinţa profesorilor, Simona arată că schimbarea ar veni mult mai greu, pentru că e problemă de mentalitate. „Şi eu am auzit că mulţi profesori vin la ore şi nu fac nimic sau ţipă la elevi. De asta zic că e o problemă de mentalitate, nu cred că Ministerul Educaţiei poate să controleze o masă mare de profesori. Cred că asta ar dura foarte mult, să schimbi mentalităţi. Şi plata profesorilor este o problemă”, arată olimpica.

Simona a încercat să înveţe de la toţi oamenii cu care intră în contact câte ceva. „De exemplu, de la mama, am învăţat ca întotdeauna să încerc să fiu tolerantă şi să-i înţeleg pe ceilalţi. Au fost şi profesori care m-au ajutat foarte mult când era nevoie. De exemplu, domnul profesor Dan Schwarz m-a ajutat foarte mult, cred că el a fost cea mai marcantă prezenţă”, spune Simona Diaconu.

Şase medalii la olimpiada din Thailanda

Elevii români care au participat la Olimpiada Internaţională de Matematică, desfăşurată în Thailanda, au adus în România şase medalii: una de aur, patru de argint şi una de bronz. Simona Diaconu, elevă la Liceul Internaţional de Informatică din Bucureşti, a obţinut o medalie de aur, fiind a doua medalie din acest an după Olimpiada Europeană de Matematică pentru Fete.

Medaliile de argint au fost obţinute de Ştefan Spătaru,  heodor Andrei Andronache şi Marius Ioan Bocanu, şi ei elevi la Liceului Teoretic Internaţional de Informatică din Bucureşti. Tot medalie de argint a obţinut şi Ciprian Mircea Bonciocat, elev al Colegiului Naţional de Informatică „Tudor Vianu” din Capitală. Medalia de bronz a intrat în posesia lui Bogdan Puiu de la Colegiul Naţional „Vasile Alecsandri” din Galaţi.

sursa: gandul.info

1 COMENTARIU

Comentariile sunt închise.