ilie sarbu

În loc să îşi pună cenuşă în cap şi să-şi ceară scuze pentru că au plasat în conducerea BNR un ins precum Bogdan Olteanu, PSD şi PNL se ceartă cine să ocupe postul rămas liber. Nici un fel de regret, nici o promisiune că vor trimite la BNR un om cinstit şi, dacă nu exagerez, şi competent.

În 2009, toţi cei care erau conectaţi la sistemul cvasi-mafiot denumit eufemistic „clasa politică din România” ştiau cine este Bogdan Olteanu.

Nu cred că este cineva atât de naiv încât să-şi închipuie că, odată ajuns viceguvernator al Băncii Naţionale, personajul s-a transformat într-un om cinstit. Vila neruşinată pe care şi-a construit-o pe malul lacului Snagov s-a înălţat, desigur, din salariu. Agenţia Naţională de Integritate văd că nu sesizează nici o discrepanţă între venituri – oricât de mare ar fi salariul (secret) de la BNR – şi cheltuieli.

Insist asupra acestui caz pentru că, dacă nu vom crea o presiune uriașă, cazuri de tip Olteanu se vor repeta.

Am uitat prea repede de scandalul Dan Radu Ruşanu, alt autentic produs liberal, trimis de partid să supravegheze piaţa financiară, la ASF, şi scos de acolo de DNA.

M-am întrebat însă, în aceste zile, cum este posibil ca indivizi fără nici o pregătire, unii cu dosar la DNA, să ajungă la Curtea de Conturi, instituţia care ar trebui să supravegheze gestionarea resurselor publice din România? Scrie în articolul 140 din Constituţia României: „Curtea de Conturi exercită controlul asupra modului de formare, de administrare şi de întrebuinţare a resurselor financiare ale statului şi ale sectorului public”.

Instituţia are o putere uriaşă, ar trebui să ofere un sprijin consistent celor de la DNA. A auzit însă cineva de vreun dosar important deschis de procurorii anticorupţie la sesizarea Curţii de Conturi? În schimb, conducerea instituţiei este plină de politruci, dintre care cel puţin unul are un dosar deschis la DNA:

Ilie Sârbu a fost numit consilier şi vicepreşedinte al autorităţii de audit din cadrul Curţii de Conturi deşi dosarul său la DNA nu era închis la data la care Senatul l-a trimis în această funcţie. Sârbu este absolvent al Facultăţii de Teologie, nu are nici o legătură cu auditul financiar. PNL a promis că va ataca numirea la Curtea Constituţională, dar apoi s-a încurcat în explicaţii şi a renunţat.
Manuela Pieleanu, comisar-şef la Administraţia Naţională a Penitenciarelor, a ajuns la Curtea de Conturi fiind susţinută de fostul partid al lui Dan Voiculescu, PC. Marele ei merit: soţul, Marius Pieleanu (sociolog?), prepară sondajele de casă ale PSD/Antena 3.
Dezsi Attila, propus de UDMR, fost electrician la Exploatarea Minieră Lupeni, a obţinut o diplomă universitară în drept de la o instituţie de învăţământ particulară.
Cosmin Nicula, fost senator PSD. Presa locală a scris că, pe vremea când conducea Direcţia pentru Protecţia Copilului Hunedoara, achiziţiile pentru ofanii din judeţ se făceau la suprapreţ.

Exemple ar mai fi. În fruntea Curţii de Conturi se află un personaj, Nicolae Văcăroiu, care, în 1996, a lăsat România la marginea falimentului. Băncile de stat Bancorex şi Banca Agricolă au fost devalizate de securiştii şi miliţienii lui Ion Iliescu, în timp ce primul-ministru şi guvernatorul BNR se prefăceau că nu văd. Contribuabilii au plătit dezastrul rămas în urma regimului Văcăroiu.

Sigur că, în toate țările democratice, politicienii încearcă să plaseze în administrație sau chiar în justiție oameni care le sunt apropiați, cel puțin ideologic. În Statele Unite, numirile la Curtea Supremă au fost mereu influențate de apartenența politică a președintelui în funcție. Magistrații trimişi în acest post aveau însă un CV impecabil, erau deasupra oricăror suspiciuni și au trecut printr-o selecţie dură, înainte de nominalizare.

În schimb,  în România, instituții precum BNR, ASF sau Curtea de Conturi au devenit un tomberon în care sunt azvârlite rebuturile clasei politice. Securiști îmbătrâniți în rele, politruci corupți care vor ca DNA-ul să uite de ei, nulități fără nici o meserie au ajuns în poziții cheie în stat, acolo unde ar fi trebuit să fie numiți profesioniști.

Gândiți-vă câte anchete ale Curții de Conturi ar putea bloca sau manipula Ilie Sârbu.Gândiți-vă la un personaj de tipul Olteanu, plasat la BNR, strecurat sub pielea unui Isărescu tot mai zaharisit și traficând informații confidențiale legate de cursul de schimb.

În loc să jelim și să așteptăm ca drobul de sare să ne cadă din nou în cap, trebuie să punem presiune, să facem scandal – da, acesta este cuvântul – pentru ca instituțiile să fie curățate.

Sunt atâția tineri bine pregătiți, cu o mentalitate occidentală, cinstiți, dornici să își ajute țara…

 

Sursa: contributors.ro