tren aurCei doi vânători de comori care au anunțat că au găsit trenul cu aur al naziștilor ar putea fi “recompensaţi” de autorităţile poloneze cu… închisoarea, relatează reteauadestiri.ro

Șeful autorității regionale de conservare din Walbzrych, regiunea în care ar fi fost descoperit trenul plin de comorile confiscate de naziști, a depus o plângere penală pe numele celor doi, acuzându-i că nu aveau autorizațiile necesare atunci când au mers în căutarea garniturii.

În afara faptului că nu aveau permisiunea să cerceteze zona, cei doi, un polonez și un german, mai sunt acuzați și că au utilizat dispozitive de radar care contravin legislației, iar acum sunt pasibili de o condamnare la 30 de zile de închisoare sau de muncă în folosul comunității.

Reacția autorităților poate fi catalogată şi ca o încercare de a scăpa de plata celor 10 procente din valoarea descoperirii pe care statul polonez, prin lege, ar trebui să o achite căutătorilor de aur.

Pe de altă parte, urmărirea penală poate fi şi un semnal pentru alți căutători de comori, care ar putea veni în Polonia să găsescă averile confiscate de naziști în timpul celui de al doilea război mondial, arată Daily Mail.

Piotr Koper and Andreas Richter au anunțat la jumătatea lunii august o casă de avocatură că au găsit trenul – comoară. Aceştia au cerut avocaţilor să îi reprezinte în încercarea de a obţine cei 10% din valoarea comorii la care ar avea dreptul, prin lege.

Iar de atunci zona este păzită de armata poloneză, iar Trezoreria și Ministerul Culturii au demarat ample cercetări.

Între timp au apărut însă tot felul de speculații. Potrivit unora dintre acestea, trenul ar conține foarte multe obiecte de valoare luate de la evrei la Auschwitz: dinți din aur, inele, coliere și diamante.

Ipoteza ca bunurile existente în tren să aibă o astfel de proveniență i-a făcut pe membrii Congresului Internațional al Evreilor să revendice ca acestea să fie returnate familiilor celor uciși.

Dar o altă teorie este că în tren s-ar afla opere de artă, poate chiar cele luate din celebra Cameră de Chihlimbar din Palatul Ecaterina din Sankt Petersburg și care au dispărut fără urmă în 1945.

Camera, creată din chihlimbar, aur și pietre prețioase, a fost devalizată în 1941 de naziști. Comoara a fost transportată cu trenul în Castelul Koenigsberg, în estul Prusiei, dar a dispărut apoi în ianuarie 1945, în febra războiului. Unii cred că a fost distrusă în raidurile aeriene, în vreme ce alții susțin că au văzut 40 de vagoane îndepărtându-se de castel exact în vreme ce orașul cădea în mâinile Armatei Roșii.

Drept urmare, și un avocat rus a susținut că, dacă încărcătura provine din URSS, trebuie returnată proprietarilor de drept.

Garnitura, lungă de peste 150 de metri, ar fi dispărut în timp ce forţele germane se retrăgeau din fața sovieticilor în 1945. Legenda spune că vagoanele ar fi burduşite cu aur, bijuterii şi arme, însă aceste informații nu au fost deocamdată confirmate.

Bătrânii povestesc că trenul ar fi intrat într-un tunel în apropierea castelului, de unde nu a mai ieşit vreodată, iar toate încercările de a îi da de urmă au fost sortite eșecului. 

Mai multe trenuri au fost folosite pentru a colecta în Berlin comorile acaparate de nazişti de pe tot teritoriul ocupat.

Există exemplul celebrului “Gold Train”, care a fost interceptat de soldaţii americani în pe traseul dintre Budapesta şi Germania. Garnitura era formată din 24 de vagoane de marfă care transportau aur, argint, diamante și valoroase lucrări de artă confiscate de la evreii unguri.

Valoarea totală a trenului a fost estimată la peste 125 de milioane de lire sterline. O investigaţie ulterioară a arătat că armata americană a devalizat o parte din trenul extrem de valoros.