PF Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane, rosteste un discurs, la finalul slujbei de canonizare a Mitropolitului Andrei Saguna, la Catedrala Mitropolitana din Sibiu, sambata, 29 octombrie 2011. SEBASTIAN MARCOVICI / MEDIAFAX FOTO

PF Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane, rosteste un discurs, la finalul slujbei de canonizare a Mitropolitului Andrei Saguna, la Catedrala Mitropolitana din Sibiu, sambata, 29 octombrie 2011. SEBASTIAN MARCOVICI / MEDIAFAX FOTO

Preoţii de la Arhiepiscopia Buzăului şi Vrancei au dat un comunicat de presă în care încearcă să explice motivele pentru care au fost excomunicaţi trei credincioşi din Parohia Sfântul Andrei din Focşani. Prelaţii spun că excomunicarea este de fapt o măsură pedagogică spre îndreptare, şi nu una punitivă.

Preoţii spun că cei trei credincioşi din Focşani au instigat la neplata contribuţiei pentru biserică în perioada Postului Crăciunului. Preoţii spui că atunci se citeşte  şi Pastorala Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române cu privire la această colectă destinată ajutorării săracilor din fiecare eparhie.

În plus, credincioşii au fost excomunicaţi şi pentru că au contestat deciziile Centrului Eparhial în chestiuni privitoare la cler şi l-au ameninţat pe preot, deranjându-i slujbele  religioase  în toate duminicile şi sărbătorile, începând cu data de 14 septembrie 2014 şi până în prezent.

„Însă, cea mai gravă dintre toate, a fost ameninţarea – transmisă ierarhului, verbal şi în scris – că vor ocupa biserica Sfântul Andrei, vor arunca Antimisul chiriarhului (fără de care nici un preot nu poate sluji cele sfinte), îşi vor aduce „preotul lor“, se vor rupe de Biserica Ortodoxă şi vor preda locaşul de cult unei alte entităţi religioase”, spun preoţii.

Trei persoane – Nela Panaite, Elena Daniela Baneş şi Romică Gavrilă – au fost excomunicate din Biserica Ortodoxă Română, în urma unor declaraţii „pe care le-au făcut, verbal şi în scris, prin care aceştia dovedesc faptul că sunt o reală ameninţare pentru unitatea Bisericii”, se arăta într-o informare a Consiliului Eparhial al Arhiepiscopiei Buzăului şi Vrancea.

Surse bisericeşti afirmau că această măsură nu a mai fost luată în BOR de câteva sute de ani, fiind specifică primelor secole de creştinism.

Potrivit aceloraşi surse, cei trei enoriaşi ar fi fost pedepsiţi pentru că au protestat faţă de deciziile luate de Arhiepiscopia Buzăului şi Vrancei care l-au vizat pe preotul Giorgică Vatră de la Biserica „Sfântul Apostol Andrei” din Focşani. Acesta a ajuns în atenţia Arhiepiscopiei ca urmare a unei afaceri cu obiecte bisericeşti pe care o are familia sa. Preotul nu a renunţat la afacere, astfel că Arhiepiscopia Buzăului şi Vrancei l-a pedepsit pentru „neascultarea şi atitudinea necuviincioasă faţă de chiriarh (conducător al unei eparhii, mitropolii, patriarhii – n.r.)”, fiind trimis la mănăstire pentru o perioadă de 30 de zile.

În urma deciziei, enoriaşii au protestat în faţa bisericii în mai multe rânduri, începând din toamna anului trecut, ajungându-se până la acuzaţii grave la adresa preoţimii şi a conducătorilor Arhiepiscopiei. Cei trei excluşi din rândurile bisericii s-au aflat printre cei mai vehemenţi protestatari.

„Considerând cu mâhnire şi durere sufletească că situaţia tensionată de la Parohia «Sfântul Andrei» din Focşani a continuat pe parcursul ultimelor luni, în pofida încercărilor chiriarhului şi centrului eparhial de a restaura liniştea şi pacea în interiorul acestei comunităţi, tulburate în mod repetat de manifestările necreştineşti ale unui grup schismatic de persoane cu comportament sectar, Permanenţa lărgită a Consiliului Eparhial al Arhiepiscopiei Buzăului şi Vrancei, întrunită în şedinţă de lucru, joi, 7 mai 2015, a luat următoarele decizii pe care le aduce la cunoştinţa Preacucernicilor Părinţi Protoierei din judeţul Vrancea, precum şi a credincioşilor creştini din Parohia «Sfântul Apostol Andrei». (…) se face cunoscută excomunicarea (excluderea) din Biserica Ortodoxă a domnului Romică Gavrilă, a doamnei Elena Daniela Baneş şi a doamnei Nela Panaite, pe temeiul art. 5, paragraful B, lit. F din Regulamentul autorităţilor canonice disciplinare şi al instanţelor de judecată ale Bisericii Ortodoxe Române şi al Sfintelor Canoane: 10, 12, 13, 16, 32, 36 şi 51 (…), sancţiune propusă de Consistoriul Eparhial, în urma studierii dosarului cauzei respective şi aprobată în Permanenţa Consiliului Eparhial din 7 mai 2015, motivată de declaraţiile pe care le-au făcut, verbal şi în scris, prin care aceştia dovedesc faptul că sunt o reală ameninţare pentru unitatea Bisericii”, se arăta în hotărârea Arhiepiscopiei, afişată la Biserica „Sfântul Andrei” din Focşani.

Măsuri au fost luate şi faţă de alte opt persoane, care au fost canonisite, fiind oprite de la Sfânta Împărtăşanie până când vor face pocăinţă în faţa comunităţii, „pentru manifestările lor repetate de contestare a deciziilor luate de Centrul Eparhial, cu privire la Parohia «Sfântul Apostol Andrei»”.

sursa: gandul.info

11 COMENTARII

  1. Cheltuielile bisericii nu se limitează doar la plata salariilor
    clerului ortodox. Oh… nici pe departe. La nivelul anului 2013, un milion
    de persoane defavorizate beneficiau de instituțiile filantropice ale
    Bisericii, în condițiile în care Statul român nu oferă subvenții de la
    Bugetul de Stat pentru această operă social-filantropică a Bisericii. Ca
    exemplu în acest sens, cele aproximativ 55 de milioane de lei folosite
    în anul 2011 de Biserica Ortodoxă Română pentru susţinerea celor
    aproximativ 700 de instituţii social-filantropice destinate tuturor
    categoriile sociale defavorizate de care beneficiază în mod constant
    aproape un milion de români săraci, provin exclusiv din fonduri proprii
    şi donaţii ale credincioşilor. Nu mai are rost să amintim și de
    nenumăratele proiecte în care Biserica este implicată, prin care
    derulează programe educaționale pentru tineri (adolescenți și copii) sau
    altele în colaborare cu autoritățile locale și alte ONG-uri și
    asociații. De asemenea, în anul 2012, pentru susţinerea activităţilor
    social-filantropice, desfăşurate prin intermediul celor 679 de
    instituţii sociale şi 767 de proiecte şi programe sociale, eparhiile
    Patriarhiei Române au cheltuit aproximativ 70.000.000 lei, sumă
    provenită din donaţiile credincioşilor şi alte venituri bisericeşti
    proprii.

    Și atunci cum să numim altfel decât rea-credință, astfel de atacuri
    virulente, încărcate de ură, ale unor ONG-uri seculariste de tipul
    ASUR??? Nu trebuie decât să vedem cine se află în spatele acestor
    ONG-uri și asociații, pentru a înțelege sensul acestor atacuri care par
    la prima vedere prostești și absurde. O analiză atentă a vectorilor care
    se ocupă cu această propagandă la nivelul întregii societăți românești
    va dezvălui și mobilul din spatele acestor atacuri mârșave, dar și pe
    cei care profită în mod direct de slăbirea legăturii dintre instituția
    milenară a bisericii ortodoxe și neamul românesc.

  2. Sa nu uite Biserica faptul ca fara credinciosi ar fi niste vorbe aruncate in vant. ANAF-ul nu are voie sa faca controale la biserica , biserica are proprietati si mosii fiind de fapt cel mai mare proprietar de teren din Romania, nu da statului roman impozite si taxe dar are hoteluri si afaceri cu care s-au inghiaburit toata liota de popi. Acum ca i-a dat afara nu au decat sa se duca la paistasi si sa le faca in ciuda cioflingarilor.

  3. Aceasta este biserica pentru care statul da o gramada de bani pentru constructii de biserici! Ce am devenit oameni buni? Cum ingaduim unor impostori care se numesc „popi” sa ne fure,sa ne minta si sa ne manipuleze! Pana cand? Exista niste reguli, care te ajuta sa fii
    milionar! Din pacate sunt multi, sa nu zic majoritatea oamenilor nu pot
    respecta aceste reguli. hehehe..de aceea nu sunt multi milionari! Eu vin in
    ajutorul vostru cu o propunere. Iti trebuie perseverenta si dorinta reala de a
    castiga! Daca crezi ca ai aceste calitati , daca ai cunostiinte minime de
    operare PC, sti sa navighezi pe internet , nu trece peste aceasta
    oportunitate.; rezerva un pic din timpul tau liber pentru a invata ce sa faci
    si cum sa faci sa-ti imbunatatesti situatia financiara! trimite un e-mail cu
    text „info” la adresa [email protected]

  4. Aceasta nu este altceva decat o masura abuziva, dictatoriala as spune chiar. Preotul respectiv a fost schimbat pentru ca din afacerea lui cu obiecte bisericesti nu a ,,cotizat” atat cat i-a impus mafia Bisericii Ortodoxe Romane care este stat in stat. Nu e primul caz. As fi curios cate controale face A.N.A.F.-ul pe an la BOR? Cetatenii excomunicati care vad nemernicia acestor conducatori ai bisericii se opun si protesteaza asa cum ar trebui sa faca toti enoriasii daca adevarul si cinstea ar fi la loc de cinste in cadrul BOR. Cand vezi prelati care se plimba opulent in masini care depasesc valori de 80 000 euro si care vin sa propovaduiasca smerenia , modestia si mai ales cinstea, ti se face rau. Se pune intrebarea : de ce o cladire a bisericii care este construita din banii credinciosilor intra automat in proprietatea B.O.R.? Si mai am o intrebare: daca biserica o construiesc credinciosii, de ce nu o fac pe un teren al primariei pentru ca acea cladire sa apartina comunitatii care a construit-o si nu bisericii. Din aceasta cauza se intampla aceste abuzuri care nu au nici pe departe rolul de a apropia oamenii de institutia bisericii. Eu in locul persoanelor care au fost excomunicate mi-as alege o alta biserica , tot crestina , aratand astfel tuturor dragostea fata de Dumnezeu si nevoia de adevar. Lucrurile nu se vor opri aici. Daca B.O.R. va continua cu aceste practici extreme de extorcare a banilor comunitatilor, si cu represalii care aduc aminte de vremurile inchizitiei oamenii se vor scarbi, biserica va deveni goala de coninut si va disparea , ea nu va mai fi asa cum o stim noi astazi. Si e pacat . Mare pacat.

  5. biserica ca institutie a statului e egal cu zero!
    o unealta de manipulat oamenii in varsta si de ai jecmanii.

  6. Pentru minciuni si ascunderea adevaratelor interese ale BOR, ce pedeapsa ar trebui sa primeasca Inaltii Prelati ai bisericii ? Dar pentru mita care se cere pt a putea sluji in biserica, ca preot abia iesit din facultate, ce pedeapsa ar trebui sa se abata asupra acelora care o percep ?

  7. BOR a ratacit calea lui ISUS HRISTOS si a devenit un stalp de sprijin pentru SISTEMUL TICALOSIT!

  8. Impuscati-ma..
    Biserica antiCHrista ortodoxa ar trebi sa fie interzisa.
    Vreti Credinta, mergeti la cele Protestante sau Catolica, cel putin astea nu fura tara motivand cu credinta.

  9. HOTI,BANDITI SI MAFIOTI/UMBLA CU CRUCE-N MANA/SI SE DAU DREPT CREDINCIOSI/MAMA LOR !DE HOTI…DE POPI!!

  10. fratilor nu va mai duceti la biserica ca sa-i inbogatiti pe puturosi de preoti care se lafaie in lux si bogatie din prostia enoriasilor
    probabil vor sa introduca inchizitia
    daca gasesc prosti

Comentariile sunt închise.