120094_11,2 milioane de bucureșteni în pericol să nu aibă căldură și apă caldă la iarnă, a atenţionat din nou preşedintele Consiliului de Administraţie al RADET, Gabriel Dumitraşcu. El a acuzat încă o dată lipsa de implicare a primarului general în problemele regiei de termoficare ale Capitalei. O nouă somaţie de plată în valoare de 8 milioane de euro a fost înregistrată la Primăria Municipiului Bucureşti. Aceasta reprezintă contravaloarea energiei termice furnizată de SC Vest-Energo SA şi neachitată de Primăria Capitalei.

Sezonul de iarnă 2015-2016 se anunţă dificil pentru bucureşteni din punctul de vedere al alimentării cu energie termică a Capitalei. RADET susţine că nu dispune nici de jumătatea sumei de care ar avea nevoie pentru repararea reţelelor de distribuiţie şi transport al agentului termic. La aceste probleme se adaugă şi cea a datoriilor de circa 80 de milioane de euro pe care RADET le are faţă de principalul furnizor de agent termic, ELCEN, de aproape trei ani. Datoriile acumulate au mai multe cauze, principal fiind neplata de către municipalitate a subvenţiei anuale. Până şi asociaţiile de proprietari sunt îngrijorate de posibilitatea întreruperii apei calde şi a căldurii în sezonul rece următor.

Datorii uitate

Pe 11 august, la Registratura Primăriei Capitalei a fost înregistrată somaţia SC Vest-Energo SA care solicită achitarea sumei de 3.591.923,35 lei, în termen de 15 zile, adică până pe 26 august 2015. Potrivit documentului, suma reprezintă datoriile totale restante la data de 7 august 2015. În cazul neachitării facturii, avocaţii Vest-Energo anunţă că se va adresa instanţei de judecată. Aşa se face că în prezent datoriile totale pe care municipalitatea trebuie să le plătească pentru agentul termic se ridică la 88 de milioane de euro.

Dezastrul administraţiei Oprescu

După 7 ani de când conduce Primăria Capitalei, Sorin Oprescu a reuşit să îngroape în datorii regia de termoficare. În plus, nici bani de investiţii nu a reuşit să pună la dispoziţia RADET. Astfel, aproximativ 81% din reţeaua primară de termoficare şi 54% din cea secundară are o vechime de peste 20 ani. Nefuncţionarea doar o zi a sistemului de termoficare reprezintă 28.000 de gigacalorii nevândute, adică 1.000 de puncte termice urbane şi industriale nefuncţionale.

sursa: puterea.ro