salafisti - franta

Premierul francez Manuel Valls a declansat controverse dupa ce a sugerat ca valul musulman ar trebui interzis in universitati, relateaza The Guardian, citat de stirileprotv.ro

Intrebat de Liberation daca valul musulman trebuie interzis in universitati, Valls a replicat: „Ar trebui facut.”

“In prezent, laicitatea se confrunta cu o crestere a islamului radical, dar si a locului islamului in societatile noastre. Cred ca in tara mea, in mesajul ei si in valorile sale universale. Mi-ar placea sa fim capabili sa demonstram ca islamul, mare religie in lume si a doua religie in Franta, este compatibil fundamental cu Republica, democratia, valorile noastre, egalitatea intre barbati si femei”, a afirma primul ministru francez in ziarul Liberation.

La intrebarea cotidianului daca aceasta demonstratie nu a fost facuta deja, seful guvernului socialist raspunde: “Unii nu vor s-o creada, majoritatea concetatenilor nostri se indoiesc, dar eu sunt convins ca este posibila”.

“Din aceasta cauza, compatriotii nostri de confesiune si cultura musulmana trebuie protejati de stigmatizare, de actiuni antimusulmane. Trebuie protejati si de ideologia salafista”, a adaugat el, conform stirileprotv.ro,  insistand asupra ideii de “protejati”.

Saptamana trecuta, Manuel Valls lansase deja un apel la o “tresarire” a orgoliului national pentru a demonstra ca “exista loc si compatibilitate intre islamul in Franta si in Europa cu valorile noastre, cu democratia, laicitatea, cu egalitatea femei-barbati”.

El invitase, de asemenea, la mobilizare impotriva “salafistilor” in Franta, o “minoritate” fundamentalista din trecut, potrivit lui, la castigarea “bataliei ideologice si culturale” asupra islamului. Musulmanii reprezinta circa cinci milioane din populatia Frantei, fiind cea mai importanta comunitate in Europa.

Manuel Valls a reafirmat, de altfel, in Liberation ca valul musulman reprezinta o aservire pentru femeie “atunci cand este revendicat politic in maniera militanta”. Daca fularul nu se confunda cu valul traditional, “fundamental, cred ca acest val identitar, revendicat politic, ascunde femeia si urmareste sa o nege”, considera primul ministru. “Cum sa ignori ca femeile sufera in cartierele populare o presiune culturala facuta din sexism si asa-zisa superioritate masculina ?”, se intreaba el.