liviu dragnea

Un complet de cinci judecatori de la Inalta Curte de Casatie si Justitie pronunta vineri sentinta definitiva in dosarul „Referendumul”, in care presedintele PSD, Liviu Dragnea, a fost condamnat in prima instanta la un an de inchisoare cu suspendare, anunta stirileprotv.ro

Ultimul termen al procesului a avut loc pe 8 aprilie, insa completul de judecata condus de Livia Stanciu a decis sa amane pronuntarea sentintei cu doua saptamani, pentru a da posibilitate avocatilor sa depuna la dosar concluzii scrise. In cadrul dezbaterilor din sala de judecata, Liviu Dragnea si-a declarat din nou nevinovatia si a solicitat magistratilor sa fie achitat.

Va rog sa nu luati in seama caracterizarea care mi-a fost facuta de catre DNA. Nu asta e atitudinea mea fata de oameni. Marturie sta cariera mea. In ceea ce priveste indemnul oamenilor de a venit la vot, aceasta este o obligatie legala a partidelor si este important pentru democratie. Peste tot in lume, partidele indeamna lumea sa vina la vot. Nu cred ca astfel de fapte pot fi condamnate. Cat despre foloasele necuvenite, la referendum a fost o confruntare dura intre presedinte si popor. Oamenii au mers sa hotarasca daca presedintele ramane sau nu in functie. Nu am incalcat nicio prevedere legala. Nici macar nu am avut intentia si nici nu am indemnat pe altii. Va solicit achitarea„, a spus atunci Liviu Dragnea.

De cealalta parte, procurorul de sedinta a cerut ca Dragnea sa fie condamnat la inchisoare cu executare, aratand ca limitele pedepsei infractiunii care ar fi fost savarsite de liderul PSD se incadreaza intre 3 si 5 ani.Procurorul a sustinut ca Liviu Dragnea a avut o conduita „ilicita” si s-a folosit de toate mijloacele pe care le-a avut la dispozitie pentru a-i determina pe reprezentantii partidului din teritoriu sa scoata „nelegal” oamenii la vot.

Faptele si conduita ilicita sunt demonstrate de transmiterea adresei in teritoriu prin care solicita organizarea de tombole, oferirea de servicii gratuite si acces la evenimente in schimbul prezentei la vot. Acestea stimulau participarea la vot. Deplasarea la locuinta unei persoane care nu a votat reprezinta o forma de presiune. De asemenea, s-au folosit informatii adunate in alt scop decat procesul de vot si aici ne referim la date cu caracter personal. Dragnea si-a folosit influenta pentru a determina activistii de partid sa faca ceva ilegal si presiuni asupra alegatorilor. Neprezenta la vot a fost vazuta ca un moft, nu ca un drept al cetatenilor”, a spus procurorul in sala de judecata.

Pe 15 mai 2015, Liviu Dragnea a fost condamnat de un complet de trei judecatori de la ICCJ in dosarul „Referendumul” la un an de inchisoare cu suspendare, cu un termen de incercare de trei ani. Alti 74 de inculpati din dosar au fost fie achitati, fie condamnati la inchisoare cu suspendare. Decizia a fost atacata cu apel de cei condamnati, inclusiv de Liviu Dragnea.

Potrivit DNA, in calitate de secretar general al PSD, Liviu Dragnea, cu ocazia organizarii si desfasurarii referendumului din 29 iulie 2012, a uzat de influenta si autoritatea sa in partid in scopul obtinerii unor foloase nepatrimoniale de natura electorala, necuvenite, pentru alianta politica din care facea parte formatiunea pe care o reprezenta, si anume indeplinirea cvorumului de participare cu ajutorul voturilor obtinute in alte conditii decat cele legale.

In acest sens, conform procurorilor, Liviu Dragnea a coordonat un mecanism complex, in care a implicat mai multe persoane asupra carora avea influenta in virtutea functiei pe care o detinea, avand ca scop fraudarea rezultatelor privind participarea la vot.In paralel, Dragnea este acuzat ca a coordonat un sistem informatic complex, prin intermediul caruia a transmis mesaje, ordine si recomandari legate de stimularea participarii cetatenilor la vot prin mijloace interzise de lege catre coordonatorii judeteni de campanie/primarii/activistii de partid, preciza DNA.

De asemenea, conform DNA, Liviu Dragnea a trasat sarcini unor apropiati ai sai (membri de partid din judetul Teleorman, unde indeplinea functia de presedinte al Consiliului Judetean) sa faca tot ce le sta in putinta, inclusiv prin incalcarea prevederilor legale, pentru a scoate oamenii la vot pentru indeplinirea pragului de participare care asigura validarea referendumului.

Procurorii arata ca demersul lui Dragnea a fost sustinut de 74 de persoane, presedinti si membri ai unor sectii de votare din localitati din judetele Teleorman, Vrancea, Gorj si Olt, in sarcina carora s-a retinut falsificarea, prin orice mijloace, a documentelor de la birourile electorale si introducerea in urna a unui numar suplimentar de buletine de vot decat cele votate de alegatori, infractiuni comise sub forma autoratului, complicitatii sau a instigarii.