ponta1Supremul argument la care apelează Ponta zilele acestea, cînd e acuzat de DNA (și) de conflict de interese (a avut avantaje financiare de la Șova, apoi i-a întors favorul numindu-l ministru), este că numirea lui Șova a fost o decizie politică iar deciziile politice nu pot fi supuse cenzurii Justiției (adică nici cercetate penal și, evident, ar vrea Ponta, nici condamnate de instanță).

Mai mult, Ponta plusează: decizia politică de a-l numi pe Șova ministru nu a fost luată doar de premier, ci și confirmată de către Parlament (prin vot) și de către președinte (prin decret). Așadar, insinuează Ponta, ar trebui chemați la DNA și parlamentarii care au votat pentru, dar și președintele care a semnat decretul de numire (Traian Băsescu, în acest caz).

Trebuie să fii ori foarte idiot, ori foarte de rea-credință, ca să pretinzi că acest raționament este îndreptățit. Să-l demontăm, deci.

În primul rînd, decizia politică de a numi un ministru îi cam aparține integral premierului. Parlamentul, e adevărat, votează un cabinet, dar îl votează în întregime, nu ministru cu ministru, ca să se poată opune unui ministru anume. Așadar, votul parlamentarilor este dat mai degrabă unei majorități politice care a produs acel premier care-și alege guvernul și nu fiecărui ministru în parte, deci responsabilitatea parlamentarilor este generală, nu particulară.

În al doilea rînd, președintele nu poate cenzura, de fapt, alegerea de către premier a unui anume ministru. Pentru că, știm acum, Curtea Constituțională a decis că președintele țării poate respinge o nominalizare de ministru doar o dată. A doua oară, însă, președintele este obligat să-l numească ministru pe cel propus de premier, chiar dacă acel ministru e cel respins în primă fază. Deci, iarăși, responsabilitatea integrală îi revine premierului.

În al treilea (și cel mai important) rînd, deciziile politice trebuie să fie LEGALE! Înainte de a fi politică, o decizie guvernamentală sau parlamentară trebuie să respecte Constituția și legile patriei. Cu un exemplu (poate extrem, dar foarte relevant): dacă Ponta decide mîine că toți românii care nu au carnet de membru PSD trebuie să fie închiși în rezervații și puși la muncă silnică, cu siguranță această decizie politică (fie că e tradusă într-o ordonanță de urgență sau într-o lege) nu doar că va fi declarată neconstituțională, dar e foarte posibil să ducă și la un dosar penal.

Vrem, așadar, să gîndim malformat și hidos ca Ponta, cel care complet dement vrea să credem că politicienii au drept de viață și de moarte asupra a tot și toate? Eu, cu siguranță, nu vreau să gîndesc așa și cred că nici un român sănătos la cap nu gîndește așa.

sursa: prisacariu.ro

AȚI CITIT ‘EXPERIMENTUL CARE POATE SCHIMBA ROMÂNIA ÎN BINE”?

2 COMENTARII

  1. Nici un roman sanatos la cap nu poate actiona, minti, manipula precum Ponta.

Comentariile sunt închise.