transfuzie sange

O femeie de vârsta a treia a murit la Spitalul Clinic de Urgență de Chirurgie Plastică, Reparatorie și Arsuri din București, Calea Griviței 218, cauza fiind o transfuzie de sânge provenit de la donatori cu altă grupă. Pacienta a fost internată pe data de 13 iunie 2016, când i s-a făcut transfuzia. A doua zi a intrat în șoc posttransfuzional și nu a mai putut fi salvată, decesul survenind după o săptămână. Între timp, managerul spitalului și-a dat demisia, cu o săptămână înainte ca mandatul lui să expire. Cazul a fost semnalat Direcției de Sănătate Publică abia pe data de 27 iunie a.c. Comisia de disciplină a spitalului încă nu și-a prezentat concluziile. Conducerea spitalului nu știe dacă familia a fost informată în legătură cu motivele decesului și dacă rudele (dacă există…) au întreprins ceva pentru tragerea la răspundere a responsabililor.

În urma acestui caz, Direcția de Sănătate Publică a Municipiului București (DSPMB) a efectuat un prim control la Spitalul de Arși pe data de 1 iulie, constatând că Unitatea de Transfuzii Sanguine (UTS) nu este autorizată și funcționează într-un spațiu impropriu. S-au aplicat amenzi. Spitalul a încasat 20.000 de lei, asistenta și medicul de gardă considerați responsabili de transfuzia greșită au de plătit, împreună, o amendă de 1.600 de lei. Echipa care a efectuat controlul a dispus măsuri pentru intrarea în legalitate și a anunțat sesizarea Colegiului Medicilor. La Colegiul Medicilor din București, de competența căruia este cazul, nu se știa nimic marți, 12 iulie. Gheorghe Borcean, președintele Colegiului Național al Medicilor, a declarat, pentru PUTEREA, că a primit abia luni, 11 iulie, sesizarea DSP legată de incidentul de la Spitalul de Arși; urmează să o transmită Colegiului Medicilor București. Oricum, nu Colegiul Medicilor va determina, oficial, dacă este sau nu malpraxis. Asta o poate stabili doar o comisie din cadrul DSPMB, care nu se întrunește automat, ci la solicitarea aparținătorilor (rudelor) persoanei decedate, care trebuie să achite o taxă substanțială (1.500 – 6.000 de lei) în acest scop. Pe data de 8 iulie, o echipă de control a DSPMB a revenit la Spitalul de Arși, pentru a vedea dacă măsurile dispuse la precedentul control (de pe 1 iulie) fuseseră aduse la îndeplinire. Nu se întâmplase nimic între timp, așa că s-a mai dat un termen de aducere la conformitate, de două săptămâni.

Ministerul Sănătății: e malpraxis medical și malpraxis managerial

Sesizat de PUTEREA referitor la acest caz, Ministerul Sănătății s-a arătat cooperant, a adunat în câteva zile informațiile disponibile pe subiect, ne-a pus la dispoziție un amplu material pe care îl vom cita ceva mai încolo și următorul comentariu avizat de ministrul Vlad Voiculescu:

„Cazul tragic al pacientei care a decedat în urma unei reacții severe posttransfuzionale a fost adus la cunoștința Ministerului Sănătății. Din informațiile pe care Ministerul Sănătății le deține în urma inspecțiilor din unitatea sanitară, determinarea greșită a grupei de sânge pare să fi fost rezultatul unei erori umane. În acest sens, singura autoritate cu atribuții legale de verificare este Colegiul Medicilor din România, care a fost sesizat de Direcția de Sănătate Publică București. Ministerul Sănătății transmite condoleanțe familiei pacientei.

În ceea ce privește Unitatea de Transfuzii a Spitalului de Arși, care a funcționat fără autorizare peste un an de zile, Ministerul Sănătății consideră că suntem în fața unui flagrant malpraxis managerial. A primi mai multe cereri, referate, documentații de la medicii din spital și a nu acționa pentru remedierea situației și asigurarea unui act medical sigur atât pentru pacienți, cât și pentru doctori este de neimaginat.

În acest moment, prioritară este coordonarea procesului de autorizare a unității și revenire la normal. Analiza cauzelor care au dus la situația actuală, precum și a eventualelor măsuri care se impun este în lucru.

Pacienții și medicii nu au nicio vină în fața unui act managerial viciat, ceea ce subliniază încă o dată necesitatea unei profesionalizări a managementului de spitale și a întăririi funcției de control din România”.

Tragedia

Pacienta C.V., în vârstă de 68 de ani (informație nesigură – vârsta exactă nu am reușit să o aflăm, cifra a fost avansată de directorul medical al Spitalului), a fost internată pe data de 13 iunie a.c., la ora 19, cu traumatism complex.  Fiind mușcată de câini, avea carnea sfâșiată de pe membre și fracturi ale antebrațelor. Fiind în șoc hemoragic, i s-a făcut transfuzia cu sânge. „Asistenta a pipetat din sângele pacientei”, spune dr. Cristian Nițescu, directorul medical al Spitalului, în cadrul unei discuții în care a folosit, adeseori, expresiile „nu știu”, „din câte știu”, „nu știu sigur”, „se pare că”. Asistenta s-a prezentat cu lamela pe care s-a făcut determinarea grupei de sânge la medicul de gardă, doctorul Davidescu. Medic cu experiență (din câte știu a fost șef de secție la Spitalul Militar, unde s-a pensionat”, zice dr. Nițescu), făcând gărzi sporadice la Spitalul de Arși, pentru a-și suplimenta veniturile din pensie, Davidescu a spus că pacienta are grupa A2, așa că asta i s-a administrat, deși grupa femeii era B3. Depistată imediat, reacția posttransfuzională este tratabilă. Doar că, în cazul de la Spitalul de Arși, „se pare că reacția de respingere a sângelui a fost confundată cu un comportament al organismului în urma șocului post-traumatic” (l-am citat, din nou, pe directorul medical). Abia a doua zi, când femeia era în șoc asemănător celui produs de o septicemie, s-a determinat sursa problemei și s-a încercat recuperarea. Lupta medicilor a fost zadarnică. Pe data de 20, la ora 21.15, s-a consemnat decesul.

„Nu vă pot spune exact ce se întâmplă în cazul unei transfuzii greșite”

L-am rugat pe doctorul Nițescu (foto) să-mi explice în ce constă șocul posttransfuzional cauzat de transfuzia de sânge provenit de la un donator cu altă grupă decât a receptorului. „Se produce o hemoliză”. „Adică, sunt distruse hematiile?”. „Da, ceva de genul acesta. Nu vă pot spune exact, nu e specialitatea mea. Știu doar ce-mi amintesc de acum 150 de ani, de când am terminat facultatea”. Cristian Nițescu este medic primar chirurgie plastică (estetică), doctor în științe medicale, cunoscut ca medicul care a efectuat prima operație de schimbare a sexului -de la femeie, la bărbat- în România. Citiți mai jos ce se întâmplă, de fapt, în cazul amestecului de sânge provenit de la donatori incompatibili.

Consecințele imediate

Unitatea de Transfuzii Sanguine a Spitalului de Arși nu este autorizată. Ea ființa, de multă vreme (practic, din anul 2009, când Spitalul de Arși a fost renovat și modernizat cu bani europeni) în incinta secției ATI (anestezie și terapie intensivă). Explicațiile pentru care UTS e tot neautorizată, la multe luni după ce conducerea spitalului a fost atenționată să se conformeze legislației, au rămas să fie oferite de directorul medical Cristian Nițescu, care a preluat și atribuțiile de manager, după demisia lui Mihai Marinescu. Conform dr. Nițescu, demisia lui Marinescu a survenit intempestiv, la două zile de la tragedie și cu o săptămână înainte de încetarea mandatului său. I-am solicitat ex-managerului să confirme sau să infirme dacă există o legătură între demisie și incidentul din data de 13 iunie a.c., dar nu am primit un răspuns.

Așadar, de la dr. Nițescu aflăm că, aproximativ la jumătatea anului trecut, conducerea spitalului a fost atenționată de DSPMB în privința modificării legislației, care impune ca UTS să ființeze ca secție separată în cadrul spitalului. Șeful secției ATI, doctorul Adrian Stănculea, ar fi propus mai multe soluții pentru UTS, însă niciuna nu a fost considerată acceptabilă: „În salonul UTS se mai aflau niște aparate voluminoase, analizoare de echilibru acido-bazic. Acestea puteau fi scoase, teoretic. Dar, unde să le pui, fiindcă aici suferim de o criză acută de spațiu? Pe hol nu se putea…”, memorează directorul-manager. După controlul din data de 8 iulie, s-a găsit, totuși, o soluție: UTS va fi mutată într-o magazie, iar obiectele depozitate acolo vor fi mutate într-un spațiu de la subsolul clădirii, care actualmente îndeplinește rolul de magazie a Unității de Primiri Urgențe (UPU). Acesta va fi compartimentat, pentru a primi și magazia UTS. Compartimentarea și relocarea UTS au nevoie de avizul Ministerului Sănătății și al Primăriei Capitalei. Momentan, se așteaptă avizul de la Sănătate. Până când se rezolvă cu avizele, se face compartimentarea, se amenajează noul spațiu al UTS, la Spitalul de Arși nu se mai fac transfuzii. Doar pacienții de la Terapie Intensivă (erau în număr de 7, pe data de 8 iulie) mai primesc sânge, pe care Centrul de Transfuzii București îl trimite zilnic, pe bază de comandă efectuată în seara precedentă.

Amenda de 1.600 de lei a fost aplicată asistentei care a „pipetat” sângele și a realizat transfuzia și medicului de gardă, care a stabili grupa sanguină. Motivul amenzii: „nerespectarea precauțiunilor universale și a protocoalelor de lucru de către personalul medical și auxiliar”, contravenție prevăzută la litera k, a articolului 32 din HG 857/2011 privind stabilirea și sancționarea contravențiilor la normele din domeniul sănătății publice.

Informare de la Ministerul Sănătății

„Urmare semnalării unei reactii posttransfuzionale severe de catre Spitalul Clinic de Urgenta de Chirurgie Plastica, Reparatorie si Arsuri si Centrul Regional de Transfuzie Sanguină Bucureşti (CTSB), la Direcţia de Sănătate publică a Municipiului Bucureşti (DSPMB), o echipa formată din inspectori sanitari din cadrul Serviciului de Control in Sanatate Publica, un medic epidemiolog al Departamentului de supraveghere si un reprezentant al Centrului de Transfuzie Sanguină a municipiului Bucureşti a efectuat o serie de controale, conform competenţelor, constatând următoarele:

La o pacientă internată în data de 13.06.2016, a apărut o reacţie posttranfuzională severă, în urma administrării unei transfuzii sanguine cu 2 pungi de sânge grupa A2 pozitiv, deşi pacienta avea grupa B3 pozitiv. Identificarea grupei sanguine a fost efectuata de către o asistenta care nu a fost instruita, nu a respectat protocolul afisat şi nu şi-a asumat responsabilitatea identificării grupei sanguine, solicitând ajutorul medicului de gardă. Medicul de gardă din noaptea de 13.06.2016 a identificat în mod eronat grupa sanguină A2 pozitiv.

Avizul medicului coordonator al Unitatea de Transfuzii Sanguine (UTS) sau al medicului de gardă nu apare in registrul de transfuzii, decât după data incidentului (16.06.2016).

Reacţia posttransfuzională apărută în data de 13.06.2016 a fost comunicată cu mare întârziere de către unitatea sanitară Centrului de Transfuzie Sanguină a municipiului Bucureşti și Direcţiei de Sănătate Publică a Municipiului Bucureşti, respectiv în data de 27.06.2016.

 

Citiţi mai mult pe site-ul: puterea.ro