macoveiMonica Macovei este de părere că Iohannis nu a trecut testul numirii procurorului șef al DIICOT.

IATĂ CE SCRIE MONICA MACOVEI PE BLOG

  • Numirea unui nou procuror-șef al Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT) va fi “un test important”, a spus Comisia Europeană în raportul MCV din ianuarie 2015.

Alegerea unui șef la DIICOT, ca la orice altă instituție judiciară, este legată de merit, competență și transparență.

  1. Interviul de la CSM nu a clarificat aspecte din activitatea procurorului Horodniceanu la șefia DIICOT Iași, cum ar fi, de pildă, existența unui sistem paralel de “urmărire”, pus la cale de primarul PSD Nichita, așa cum au descoperit procurorii DNA. Sau de ce nu a fost anihilat în atâția ani clanul interlop al Cordunenilor.
  2. Ce merite profesionale îl recomandă pe procurorul Horodniceanu? Prestația acestuia la interviul de la CSM a fost mediocră, așa cum a relatat și presa.
  3. A fost îndeplinită procedura de selecție transparentă? Ministrul Justiției nu a oferit niciun motiv pentru care a fost ales Daniel Horodniceanu și nu alt procuror care s-a înscris la selecție.
  4. Președintele Iohannis nu pare deranjat de această lipsă de transparență, deși istoricul numirii pe funcție la șefia DIICOT ar fi trebuit să îi ridice semne de întrebare. Alina Bica a fost propusă de Victor Ponta fără o procedură de selecție transparentă. Nici domnul Iohannis nu a spus de ce l-a numit pe procurorul Horodniceanu. CSM dă un aviz consultativ, nu obligatoriu.

Prima recomandare a Comisiei Europene în raportul MCV din ianuarie 2015 este ca România “să se asigure că procedura de numire a noului procuror șef al DIICOT este transparentă și bazată pe merit”. Un “test important” care a fost picat atât din lipsă de transparență, cât și din lipsa unor rezultate notabile ale procurorului Horodniceanu, care a condus timp de 6 ani DIICOT Iași.