Primul-canal-de-filme-romanesti--Autentic-Cinema-TV--a-primit-licenta-de-la-CNAPatru televiziuni de știri au fost amendate de Consiliul Național al Audiovizualului pentru modul în care au reflectat cazul de şantaj pentru care este anchetat şeful Antenei Group, Sorin Alexandrescu. Posturile Antena3 şi România TV au fost sancţionate cu 100.000 de lei şi, respectiv, 90.000 de lei, în timp ce B1TV şi Naşul TV au fost amendate cu câte 30.000 de lei. Postul Realitatea TV a fost sancţionat, la rândul său, cu somaţie publică pentru acelaşi caz.

Posturile de ştiri au fost sancţionate ca urmare a unei propuneri din partea lui Christian Mititelu, membru CNA.

 

Comunicatul CNA din 20 iunie

Întrunit în şedinţă publică, Consiliul Naţional al Audiovizualului a hotărât aplicarea următoarelor sancţiuni:

Amendă în cuantum de 100.000 de lei postului Antena 3, amendă în cuantum de 90.000 de lei postului România TV, amendă în cuantum de 30.000 de lei postului B1 TV, amendă în cuantum de 30.000 de lei postului Naşul TV şi somaţie publică postului Realitatea TV pentru modul în care au prezentat evenimentul audierii şi reţinerii de către DNA a directorului Antena Group, domnul Sorin Alexandrescu, în emisiuni difuzate în perioada 30.05 – 09.06.2013. Membrii Consiliului au constatat că au fost încălcate prevederile următoarelor articole:

– art. 3 (1, 2) din Legea audiovizualului, art. 43 (1), art. 64 (1) b, art. 66 (1) a şi art. 67 din Codul de reglementare a conţinutului audiovizual – Antena 3

– art. 3 (1, 2) din Lege, art. 64 (1) b, art. 66 (1) a şi art. 67 din Cod – România TV

– art. 3 (1, 2) din Lege, art. 64 (1) b şi art. 66 (1) a din Cod – B1 TV

– art. 3 (1, 2) din Lege, art. 40 (1,3), art. 64 (1) b şi art. 66 (1) a din Cod – Naşul TV

– art. 64 (1) b şi art. 66 (1) din Cod – Realitatea TV

La stabilirea sancţiunii pentru radiodifuzorul Naşul TV au fost luate în considerare şi abaterile constatate în ediţia din 12.05.2013 a emisiunii “Cronica de noapte”;

Amendă în cuantum de 70.000 de lei postului Antena 1 pentru că în ediţia din data de 09.05.2013 a emisiunii Un show păcătos nu au fost respectate prevederile art. 40 alin. (3) din Codul de reglementare a conţinutului audiovizual, potrivit cărora:Moderatorii programelor au obligaţia să nu folosească şi să nu permită invitaţilor să folosească un limbaj injurios sau să instige la violenţă”;

Amendă în cuantum de 70.000 de lei postului Realitatea TV pentru nerespectarea în cadrul ediţiei din data de 15.06.2013 a emisiunii Ediţie specială a prevederilor art. 3 alin. (1) din Legea Audiovizualului nr. 504/2002, art. 34 alin. (1) şi art. 40 alin. (2) şi (3) din Codul de reglementare a conţinutului audiovizual (art. 3
(1) Prin difuzarea şi retransmisia serviciilor de programe se realizează şi se asigură pluralismul politic şi social, diversitatea culturală, lingvistică şi religioasă, informarea, educarea şi divertismentul publicului, cu respectarea libertăţilor şi a drepturilor fundamentale ale omului; art. 34 (1) Orice persoană are dreptul la propria imagine.);

Amendă în cuantum de 10.000 de lei postului de televiziune Film + pentru încălcarea prevederilor legislaţiei audiovizuale referitoare la clasificarea programelor audiovizuale în vederea protecţiei minorilor (încadrarea necorespunzătoare în raport cu ora de difuzare – art. 39 (2) din Legea audiovizualului raportat la art. 19 din Codul de reglementare a conţinutului audiovizual);

Amendă în cuantum de 5.000 de lei postului Kiss FM, respectiv 2.500 de lei postului Radio Zu pentru nerespectarea prevederilor art. 93^1 (3) din Legea audiovizualului care precizează:”În cazul serviciilor de programe de radiodifuziune sonoră, textul somaţiei sau al sancţiunii se difuzează în următoarele 24 de ore de la comunicare, de cel puţin 3 ori, în intervalul 6,00 – 14,00, din care o dată în principala emisiune de ştiri”. Membrii CNA au constatat că Radio Zu a difuzat doar de două ori textul somatiei publice din data de 06.06.2013 în intervalul de 24 de ore de la comunicare, în timp ce Kiss FM a difuzat doar o dată textul somaţiei aplicate în aceeaşi dată;

Somaţie publică postului România TV pentru că în ediţia din data de 19.05.2013 a emisiunii România te vede nu au fost respectate dispoziţiile art. 40 alin. (2), conform cărora: „Moderatorii programelor au obligaţia să solicite ferm interlocutorilor să probeze afirmaţiile acuzatoare sau să indice, cel puţin, probele care le susţin, pentru a permite publicului să evalueze cât de justificate sunt acuzaţiile”;

Decizii de acordare a dreptului la replică Spitalului Clinic de Urgenţă pentru Copii “M. S. Curie” Bucureşti de către posturile Antena 1 şi Antena 3 pentru ştirile intitulate „Copil pierdut în sistem” şi „Copil abandonat doi ani în spital în conformitate cu prevederile Titlului IV din Codul audiovizualului, „Dreptul la replică şi la rectificare” . Conform art. 62 din Cod: “În cazul în care Consiliul dă câştig de cauză solicitantului, radiodifuzorul va duce la îndeplinire decizia Consiliului în termen de cel mult 3 zile de la data comunicării ei”;

Decizie de intrare în legalitate în privinţa unui spot publicitar pentru alunele Über Nuts. spot difuzat în grupajele de publicitate din luna aprilie. Membrii Consiliului au ţinut cont de faptul că nu au fost respectate prevederile art. 93 din Codul de reglementare a conţinutului audiovizual: „Comunicările comerciale audiovizuale trebuie să respecte, indiferent de formă şi de durată, principiile de protecţie a minorului, de informare corectă a publicului, de respectare a demnităţii umane, de asigurare a unei concurenţe loiale.

De asemenea, în baza prevederilor art. 57 (1) b din Legea Audiovizualului, membrii Consiliului au decis să retragă licenţa audiovizuală societăţii Videomedia Plus SRL Bucureşti pentru postul de televiziune TOP 1.

Biroul Comunicare şi Relaţii cu Publicul

 
 
Articolele invocate de CNA pentru amendarea Nașul TV

Legea Audiovizualului, Art. 3
(1) Prin difuzarea şi retransmisia serviciilor de programe se realizează şi se asigură pluralismul politic şi social, diversitatea culturală, lingvistică şi religioasă, informarea, educarea şi divertismentul publicului, cu respectarea libertăţilor şi a drepturilor fundamentale ale omului.
(2) Toţi furnizorii de servicii media audiovizuale au obligaţia să asigure informarea obiectivă a publicului prin prezentarea corectă a faptelor şi evenimentelor şi să favorizeze libera formare a opiniilor.

Codul Audiovizual, Art. 40
(1) În virtutea dreptului la propria imagine, în cazul în care în programele audiovizuale se aduc acuzaţii unei persoane privind fapte sau comportamente ilegale ori imorale, acestea trebuie susţinute cu dovezi, iar persoanele acuzate au dreptul să intervină pentru a-şi exprima punctul de vedere; dacă acuzaţiile sunt aduse de furnizorul de servicii media audiovizuale, acesta trebuie să respecte principiul audiatur et altera pars; în situaţia în care persoana vizată refuză să prezinte un punct de vedere, trebuie să se precizeze acest fapt.

(3) Moderatorii programelor au obligaţia să nu folosească şi să nu permită invitaţilor să folosească un limbaj injurios sau să instige la violenţă.

Codul Audiovizual, Art. 64
(1) În virtutea dreptului fundamental al publicului la informare, furnizorii de servicii media audiovizuale trebuie să respecte următoarele principii:
b) informarea cu privire la un fapt sau un eveniment să fie corectă, verificată şi prezentată în mod imparţial şi cu bună-credinţă.

Codul Audiovizual, Art. 66
(1) În programele de ştiri şi dezbateri informarea în probleme de interes public, de natură politică, economică, socială sau culturală, trebuie să respecte următoarele principii:
a) asigurarea imparţialităţii, echilibrului şi favorizarea liberei formări a opiniilor, prin prezentarea principalelor puncte de vedere aflate în opoziţie, în perioada în care problemele sunt în dezbatere publică;

19 COMENTARII

  1. Alo! DIASPORA!
    Amenda de 30.000 Lei impusa de CNA, pentru citirea pe post a unui document oficial emis de SRI este SAMAVOLNICA!
    Ce facem / faceti? stam cu miinile’n sin?

  2. Dle R. Morar,cum a indraznit postul domniei voastre sa discute evenimentele legate de slugoiul lui voiculescu,cel care era acuzat de santaj,carpa de sters pe picioare Sorin Alexandrescu,si mai mult d-l Cartianu a spalat pe jos cu pupincuristii de servici ai varanului,ce tupeu dar oare o sa va amendeze ca forumistii indraznesc sa faca comentarii despre meschinariile celor vizati,nu stiati ca CNA face jocurile si acopera magariile antenistilor,cata cruzime!dar ma grabesc sa inchei si sa remarc ca nu prea se gasesc forumisti pe acest articol unde ar fi trebuit sa va sustina si la bine si la greu ca dumneavoastra ati mai trecut si poate veti mai trece prin aste pana la o noua reforma a administratiei.,cu respect.

  3. N-as fi gasit nimic de spus daca „derapajele” domnului Cartianu (vai ce-mi place sa le ascult !!! ma mai racoresc ) ar fi fost sanctionate DUPA SANCTIONARE MINCIUNILOR SPUSE SI REPETATE pana la saturatie de acele “tonomate” si acei “dobitoci”. MINCIUNA LOR toxica ar trebui sanctionata mult mai sever. Si abia apoi pe cei care reactioneaza impotriva infestarii publicului.
    Bravo domnule Cartianu ca ati exprimat public ceea ce noi nu putem spune decat in mediul nostru restrans ! Aveti intreaga mea solidalitate !

  4. !? Romania e un stat democrat.Dar traiasca Partidul Comunist Roman…Romania e o tara europeana,dar traiasca Balcanul.ne uitam cu un ochi la smintina (europa)si cu altul la slanina(rusia)

  5. Cna-ul s-a pus sluga motanului. Daca ar fi vrut sa amendeze „derapaje”, ar fi avut tone de instigari la violenta, la omor, dezordine publica, dezinformare, mistificare, santaj, imixtiuni in activitatea unor institutii oficiale etc., la latrinele voiculesciene. Mai avem oare nevoie si de alte dovezi ca cna e in slujba mafiei?

  6. …lor,ca ce trebuie sa faca nu fac ,…

    scuze dar chiar ma enerveaza aste cum procedeaza 🙁

  7. Sa mai termine astea cu amenzile ,lor ca ce trebuie sa faca ,nu fac sau ce le trebuie bani ca sa reziste pe piata .. sa-si faca treba sa vedem daca merita sa existe pe piata !!!!!!

Comentariile sunt închise.