firea-pancarta-protest-gratiere

Consilierii generali ai municipiului Bucuresti si-au dat, marti, acordul de principiu pentru infiintarea a 19 societati comerciale proprii care sa se ocupe de mai multe domenii. PNL si USR a votat impotriva, scrie ziare.com

Pentru ca proiectele de hotarare au fost aprobate in sedinta CGMB, primarul Capitalei, Gabriela Firea, este mandatat sa infiinteze aceste societati.

Societatile comerciale se vor ocupa, printre altele, cu:

– furnizarea energiei electrice si termice
– iluminatul public
– administrarea spitalelor
– construirea de baze sportive si terenuri de sport
– promovarea orasului
– administrarea parcurilor
– paza
– consolidarea cladirilor cu risc seismic
– administrarea spatiilor publicitare
– dispecerat de taxi

Consilierii PNL au anuntat ca vor vota impotriva infiintarii societatilor comerciale, precizand ca PNL va organiza o dezbatere publica privind firmele pe care municipalitatea doreste sa le infiinteze.

Ciprian Ciucu, din partea PNL, a precizat ca si-ar dori un rol mai restans al Primariei si ca, in general, companiile de stat au fost controlate politic.

„Solutia de a dubla functiile primariei prin societati comerciale pana acum nu a prea functionat in Romania. In general, companiile de stat au fost controlate politic, capusate, delapidate si in momentul in care s-a pus problema reorganizarii sau desfiintarii lor s-a adus argumentul problemelor sociale. Cred ca ar trebui sa cautam solutii administrative tocmai ca sa intarim capacitatea administrativa a primariei, ea asumandu-si un rol reglementator, eficient, implicat, care sa monitorizeze cu adevarat cum sunt livrate serviciile publice. Nu cred ca aceasta este o solutie pentru toate problemele. As prefera un rol mai restans al primariei”, a spus Ciucu.

In replica, primarul Capitalei, Gabriela Firea, a declarat ca cei care voteaza impotriva infiintarii societatilor comeriale vor sa mentina coruptia din administratie.

„Cei care voteaza impotriva infiintarii acestor societati voteaza impotriva scaderii tarifelor pentru populatie, impotriva eficientizarii si rentabilizarii actului administrativ, impotriva ordinii si disciplinei administrative, vor sa mentina coruptia si birocratia care se afla in acest moment in administratii”, a declarat Gabriela Firea.

Proiectele de hotarare pentru infiintarea celor 19 societati comerciale sunt prezentate sumar si fara explicatii privind functionarea si atributiile acestora.

Toate societatile comerciale vor avea ca unic actionar Consiliul General al Municipiului Bucuresti.

Anterior, Uniunea Salvati Romania anunta ca nu este de acord cu infiintarea celor 19 societati comerciale in cadrul municipalitatii bucurestene, deoarece prin ceea ce propune Gabriela Firea se doreste crearea unei „primarii paralele”, care sa nu dea socoteala bucurestenilor pentru ceea ce face.

„Ce ne propune doamna Gabriela Firea este, de fapt, o primarie paralela, care sa nu dea socoteala bucurestenilor pentru ceea ce face.

Evident ca USR este impotriva unui astfel de mod de a administra Bucurestiul. Bucurestenii au dat un vot primarului general si au dat un vot consilierilor generali care au responsabilitatea, in fata cetatenilor, de a gestiona bugetul primariei si de a controla activitatea primarului general.

Prin ceea ce ni se propune azi se doreste scoaterea activitatii Primariei Generale de sub acest control al consilierilor generali. Este o propunere de a ne bate joc de votul pe care bucurestenii l-au dat catre consilierii generali”, a afirmat Nicusor Dan.

Potrivit presedintelui USR, exista doua chestiuni grave care afecteaza decizia de infiintare a unor societati comerciale: prima legata de achizitiile publice, iar a doua de angajatii care vor lucra in aceste societati comerciale.

„In privinta achizitiilor publice, in loc ca primaria sa faca achizitiile publice conform legii, asa cum o face in momentul asta, ea va achizitiona de la aceste societati comerciale, iar aceste societati comerciale, la randul lor, vor achizitiona de pe piata.

Aici apar doua probleme: una – in momentul in care societatile comerciale achizitioneaza de pe piata ele nu mai trebuie sa respecte legea achizitiilor publice si a doua – ca este un conflict de interese intre primarie, care achizitioneaza de la propria ei societate comerciala.

In ce priveste angajatii societatilor, Gabriela Firea vorbea de aproximativ 5.000 de angajati. Acestia nu mai au statut de functionari publici si, practic, este completa libertate despre cine si pe ce salariu va fi angajat in aceste societati”, a completat deputatul USR.

El a mai spus ca Uniunea Salvati Romania a solicitat un punct de vedere Consiliului Concurentei si Agentiei Nationale a Functionarilor Publici in aceasta chestiune.

„Consideram ca aceste proiecte de hotarari sunt proiecte care se iau cu doua treimi din votul consilierilor generali, pentru ca privesc patrimoniul, e vorba de niste societati comerciale care apartin primariei. Speram ca propunerile sa nu intruneasca votul de doua treimi.

In situatia in care fie se va considera ca trebuie sa se voteze cu vot majoritar, 50% plus unu, fie se va ocoli Consiliul General, ne vom adresa prefectului si instantelor”, a conchis Nicusor Dan.

Consilierii generali au aprobat, marti, infiintarea functiei de administrator public, persoana care va ocupa postul, prin concurs, urmand sa coordoneze aparatul de specialitate al primarului general, institutiile si serviciile publice de interes local, precum si societatile comerciale infiintate de Consiliul General al Municipiului Bucuresti.

La inceputul sedintei de consiliu, primarul Capitalei, Gabriela Firea, a declarat ca cele 19 societati comerciale pe actiuni pe care municipalitatea intentioneaza sa le infiinteze, alaturi de alte doua societati infiintate deja in sedintele anterioare, fac parte dintr-un holding al Capitalei, „Bucuresti – Capitala europeana”.

„Facem primii pasi pentru infiintarea holding-ului ‘Bucuresti – Capitala europeana’ pe principiul european si potrivit legislatiei comunitare. Acest holding va fi alcatuit din peste 20 de societati comerciale pe actiuni, nu SRL-uri, cum gresit s-a afirmat zilele trecute, 100% actionar fiind municipalitatea, deci bucurestenii, nu privatizam Capitala”, a declarat primarul Capitalei, Gabriela Firea.