Oprea-salut-militarUn ministru al Guvernului României nu are, conform legii, decît o singură posibilitate să beneficieze de coloană oficială: să justifice o urgență în fața Poliției Rutiere, căreia să-i ceară echipaj(e) de însoțire.

Însă ministrul de Interne și vicepremierul Gabriel Oprea nu avea chef să se complice cu cereri dese adresate chiar subalternilor lui, așa că (se pare că) a rezolvat problema mai simplu: a emis un ordin de ministru care-i dădea lui însuși dreptul la coloană oficială

Conform regulamentului de aplicare a Codului Rutier, drept permanent la coloană oficială au doar patru funcții în stat: președintele, șefii de camere parlamentare și premierul. Tot conform regulamentului de aplicare a Codului Rutier, și miniștrii pot beneficia de coloană oficială, dar nu permanent: “In situatii deosebite, care impun deplasarea in regim de urgenta, pot beneficia de insotirea cu echipaje ale politiei rutiere si ministrii din Guvernul Romaniei“.

Conform surselor mele, Gabriel Oprea a rezolvat problema emițînd un ordin de ministru prin care a completat Codul Rutier și a introdus și funcția de ministru de Interne pe lista celor care au drept permanent la coloană oficială. Efectul direct al acestui prezumtiv ordin de ministru este că Oprea nu mai este nevoit să justifice, oficial, “situația deosebită” care să impună “deplasarea în regim de urgență” și, astfel, să aibă, practic, la dispoziție echipaje de poliție rutieră pentru orice fel de deplasare ministerială.

Dar, dacă acest ordin de ministru există, Oprea are o problemă și mai mare: un ordin de ministru nu poate adăuga la lege, doar Parlamentul emite legi. Iar dacă Oprea voia să emită Parlamentul, îi putea cere lui Ponta să emită o ordonanță de urgență care să-i dea dreptul legal la coloană oficială. Dar asta nu s-a întîmplat. Așadar, dacă acest ordin de ministru există, Oprea a încălcat Constituția României.

Este sarcina procurorilor să lămurească și acest mister, pe lîngă celelalte, multe, din acest caz. Surse de presă vorbesc, azi, că Oprea ar putea fi chemat la audieri de către procurori săptămîna aceasta. Dar la care parchet, la cel de pe lîngă Tribunalul București? Cum am arătat ieri, vicepremierul Oprea nu poate fi pus sub acuzare decît de către DNA. Deci, dacă Oprea va fi chemat la audieri la Parchetul de pe lîngă Tribunalul București, calitatea vicepremierului în dosar ar putea fi doar de martor.

Iar asta mă face să mă întreb cum cred procurorii de la Parchetul de pe lîngă Tribunalul București că vor rezolva cazul cîtă vreme nu-l pot cerceta pe singurul care poate lămuri existența, traseul și urgența coloanei, adică pe vicepremierul Oprea. Dar poate că se pregătește DNA de o autosesizare în acest caz și nu am eu informația asta.

P.S. Sînt stupefiat de docilitatea procurorilor de la Parchetul de pe lîngă Tribunalul București care nu primesc documentele solicitate de la Ministerul de Interne, dar acceptă situația cu seninătate.

sursa: prisacariu.ro

3 COMENTARII

  1. PRISACARIU SI TU AVEAI INSOTITOR, ERAI RETARDAT TREBUIA SA FI INSOTIT OBLIGATORIU .

  2. Prisacariule, DNA trebuie sa se autosesizeze petru ca MAI nu a furnizat toate datele cerute de procurori.

Comentariile sunt închise.