nava suEchipamentele militare submarine au, aproape totdeauna, caracter ofensiv. În această cursă tehnologică, Forţele Navale ale SUA au anunţat primirea în dotare a “celui mai ucigător submarin”.

Potrivit presei americane, noua navă, USS John Warner, a fost lansată sâmbătă la baza Norfolk din statul Virginia. Nava face parte din clasa submarinelor Virginia, care au ajuns la cea de a treia versiune.

Submarinul are un deplasament de 7800 de tone, lungimea de 103 metri şi un echipaj de 135 de oameni – cât o navă de război de suprafaţă. Submarinul are însă avantajul că este aproape nedetectabil în adâncuri.

USS John Warner a costat 2 miliarde de dolari. Suma pare uriaşă, dar reprezintă doar jumătate din preţul unui submarin din clasa anterioară, denumită Seawolf, susţine presa americană.

La ceremonia de lansare la apă, amiralul Johnathan Greenert, şeful Operaţiilor Navale, a precizat că submarinele din clasa Virginia reprezintă “unul dintre programele de armament cele mai pline de succes ale Pentagonului”. Potrivit amiralului Greenert, USS John Warner „este nava de luptă cea mai înalt tehnologizată, cea mai ucigătoare pe care am avut-o vreodată în dotare”.

Noul submarin are la bord 12 rachete de croazieră Tomahawk, ca şi versiunea lui anterioară, dar dispune de un nou tip de tuburi de lansare.

De asemenea, USS John Warner poate lansa torpile, precum şi UUV (unmanned undersea vehicles).  Acestea sunt vehicule fără pilot care se deplasează sub apă, similare dronelor din spaţiul aerian. Totuşi, submarinul poate transporta şi trimite în misiune şi o echipă de scafandri de luptă, şi toate acestea – fără a fi nevoie să se ridice la suprafaţă. Forma, materialele utilizate şi dispozitivele electronice de la bord îl fac pe USS John Warner aproape nedetectabil sub nivelul mării.

Marinarii îşi produc singuri apa potabilă şi oxigenul, prin descompunerea apei de mare

Presa americană notează că sistemul de comandă al noului submarin arată ca o uriaşă consolă de jocuri video. Spre deosebire de submarinele tradiţionale, noua navă nu mai are nici periscop, el fiind înlocuit cu camere video eficiente ziua şi noaptea.

Sistemul de propulsie este nuclear, iar echipamentele de la bord permit echipajului să-şi producă independent apa potabilă şi chiar oxigenul, prin descompunerea apei de mare.

Potrivit comandantului submarinului, comandorul Daniel Caldwell, “singurul factor care ne limitează autonomia este mărimea frigiderului”.

 

sursa: romanialibera.ro

3 COMENTARII

  1. ….pe cit de greu l-au construit, pe atit de usor o sa ramina pe fundul oceanelor!; for ever!

Comentariile sunt închise.