michael_enright-640x480

Teroriştii ISIS sunt ucişi cu arme româneşti fabricate la Cugir, deşi România nu vinde arme către Siria. Prețul mic al armelor româneşti le face însă extrem de dezirabile, aşa că îşi găsesc cu uşurinţă loc în teatrele de operaţiuni.

Despre armele produse la Cugir şi folosite în lupta contra Statului Islamic a povestit chiar actorul de la Hollywood, Michael Enright, cunoscut pentru rolul din Piraţii din Caraibe. Acesta a renunţat la carieră de pe marile ecrane pentru a se alătură unei grupări militare a kurzilor din nordul Siriei, la graniţa cu Turcia. El lupta alături de doi români în brigada „Lions Of Rojava”, care este o echipa fromata din luptători străini veniţi din America, Europa sau Australia.

Într-un interviu acordat publicaţiei „Daily Mail” a vorbit despre decizia să, dar şi despre viaţă pe front.

Ca toţi luptătorii rebeli, el doarme îmbrăcat în uniformă, direct pe podea, cu armă încărcată lângă el, pentru a fi pregătit de un eventual atac. „Dormi în uniformă pe care o porţi 24 de ore pe zi”, a spus el. „Dormi lângă armă ta, Kalashnikov. Pe a mea am botezat-o Olga, pentru că este româncă. Este lângă mine constant, aşa că i-am dat un nume”, scrie Daily Mail, citându-l pe Enright.

Arme de tip Kalashnikov au fost produse la Cugir, în România sub denumirea de AK-47 şi au devenit extrem de populare datorită preţului foarte mic (în jur de 500 de dolari). În 2011, un raport al Public Integrity semnala faptul că puşcă semiautomată românească a ajuns cea mai cumpărat armă în Statele Unite, începând cu 2006, acestea fiind ulerior modificate şi trimise în Mexic, unde erau folosite în răfuielile între carteluri de droguri şi autorităţi. Reprezentanţii Ministerului Afacerilor Externe au explicat la acea dată că toate exporturile de arme civile pentru piaţă americană au fost efectuate către importatori americani înregistraţi.

Oficial, România nu a vândut arme în Siria însă a există o istorie destul de bogată de comerţ cu Irakul (în 2010, România vinde arme de 10,5 milioane euro în Irak). Au existat însă acuzaţii (respinse de autorităţile române) în legătură cu un presupus acord „la negru” de înarmare a ISIS cu arme fabricate în România, făcut la începutul acestui an de preşedintele Comisiei Parlamentare Irakiene (valoarea contractului ar fi fost de 300 de milioane de dolari). De asemenea, jurnaliştii de la Reuters au mai scris în 2014 că Rusia exportă arme către Siria prin România. Titus Corlăţean, ministru la acea dată, a respins categoric afirmaţiile, aminteşte wowbiz.ro.