claudiu_erou_33418900Imediat după tragedia de la ”Colectiv”, cîțiva tineri alergau însuflețiți de la spital la televiziuni și invers în căutarea unui prieten.

”Îl cheamă Claudiu Petre și nu apare nici pe lista morților, dar nici pe cea a răniților”. Dispariția lui e cea care a născut spaima că cineva ascunde morții și amploarea evenimentului.

Fuseseră la INML și nu-l găsiseră.

Abia după o zi și două nopți, duminică dimineață, Claudiu Petre a fost descoperit la morgă. Era 1 noiembrie.

Misterul plecării, negăsirii și al morții lui s-a accentuat în momentul în care mărturiile celor salvați din club au fost puse cap la cap.

Mai mulți tineri l-au recunoscut din pozele prietenilor ca fiind cel care îi salvase.

Claudiu intrase de mai multe ori în club ca să scoată oameni din flăcări. Părea puternic și intangibil. Ultima dată, cei salvați îl văzuseră ieșind din club și mergînd spre ambulanțe, apoi plecînd cu una dintre ele.

După 36 de ore nebunești, în care ușurarea inițială s-a preschimbat în disperare, prietenii i-au descoperit trupul duminică în zori la INML, acolo unde, susțin ei, îl mai căutaseră și nu-l găsiseră.

Pentru eroismul lor, Claudiu Petre și Adrian Rugină, un alt tînăr care a scos oameni din incendiu, au primit Ordinul Național din partea președintelui Klaus Iohannis.

Întrebările în ceea ce-l privește pe Claudiu au rămas. Iar dubiul asupra cazului lui a întreținut teoria publică a ”morților ascunși de autorități”. 

Familia a acceptat să ne dea, prin prieteni, certificatul de deces.

”Petre George-Claudiu născut în anul 1979, luna iulie, ziua 22”.  Data decesului: ”Anul 2015, luna octombrie, ora – ”.

20151205_205037-111111sss1

Cauze: ”Insuficiență cardio-respiratorie acută, Intoxicație acută cu monoxid de carbon și fum, Arsuri gradul II pe 15% din suprafața corporală”.

Cel care a semnat certificatul medical constatator al decesului, numărul 1636, este doctorul Mihnea Costescu. 

L-am găsit pe medicul legist la etajul 1 al clădirii INML „Mina Minovici”, pe un hol lung, securizat.

INTERVIU „Probabil, prietena era în stare de şoc”

  • Domnule doctor, cînd a fost adus aici Claudiu Petre?
  • Imediat după accident, în acea noapte. A murit, cel mai probabil, la faţa locului. Prezenta o concentraţie de carboxihemoglobină foarte mare, 40%. O cantitate ce a determinat asfixia, deoarece hemoglobina nu mai putea transporta oxigenul la ţesuturi. El, din cîte am înţeles, a intrat în club de mai multe ori pentru a-i salva şi pe alţi participanţi la concert. Poate fi motivul intoxicaţiei cu ion cianură.
  • A murit în ambulanţă sau…?
  • La faţa locului s-au încercat, probabil, manevre de resuscitare, nu pot spune dacă a murit în salvare sau chiar înainte să fie urcat în ambulanţă. Cert e că a ajuns la INML dimineaţă devreme. Şi neidentificat. S-a făcut o fişă, avea 1,83m, între 35-40 de ani, îmbrăcat cu un tricou negru, pe care scria „SKANDAL”. Dar nu i se cunoştea identitatea.
  • Deci a fost adus direct din Colectiv, n-a trecut pe la vreun spital.
  • Exact. Direct, fără să fie dus la vreun spital. Repet, a fost adus pe parcursul nopţii.
  • Noaptea sau dimineața?
  • Sînt documente în acest sens, transportul a fost făcut dimineaţă devreme, la prima oră. Eu am venit aici de dimineaţă.
  • Dar de ce a fost adus dimineața dacă a murit imediat după incendiu?
  • Nu știu exact la ce oră a ajuns.
  • Tot dimineaţă au sosit şi familia plus apropiaţii. Una dintre prietene a rămas la identificare, însă nu l-a găsit printre trupurile necunoscute!
  • Nu vreau să speculez, însă e posibil ca prietena lui să se fi aflat în stare de şoc, să fi fost bulversată. În plus, chiar dacă nu avea arsuri pe o suprafaţă mare a corpului, avea unele pe faţă şi poate de-asta nu l-a putut identifica. Dar, repet, dacă avea doar acele arsuri, fără intoxicaţie, ar fi supravieţuit.
  • Sîmbătă, cazul a fost prezentat peste tot. Televiziuni, internet…
  • Vă daţi seama, am lucrat fără oprire. Nu am avut timp să ne uităm la televizor. Şi nu vorbesc de mine, vorbesc şi despre ceilalţi colegi de la IML.
  • Data decesului apare 30 octombrie, data înregistrării certificatului de deces – 1 noiembrie. De ce?
  • Dacă se lucra în program normal, toţi ar fi fost înregistraţi luni, la prima oră. Însă a fost un caz special, astfel că duminică dimineaţă am întocmit acele acte pentru autopsie.

Ieri, prietena care a fost la INML în cursul zilei de sîmbătă a aflat ce spune medicul legist și a rămas fermă: „Am fost acolo, nu era printre decedaţii de la morgă”.

Prietenii își amintesc ce au trăit.

1. „L-am găsit… reveniţi mai tîrziu!”
Una dintre prietene a sunat imediat la numerele afişate pentru identificarea victimelor. După ora 1 noaptea. „Am întrebat de Claudiu Petre. «Nu e pe lista asta, nici pe lista asta, nici pe asta… Gata, l-am găsit!», mi-a zis bărbatul. După care a lăsat receptorul şi a strigat: «Şefu’, am găsit un mort! Ce facem?». N-am auzit foarte clar ce i-a zis, parcă «lasă», cert este că omul a revenit la telefon şi a răspuns «Ne pare rău, încercaţi mai tîrziu!».

2. „Căutaţi-l în altă parte”
În dimineaţa zilei de 31 – sîmbătă, mama şi o prietenă de-ale lui Claudiu au mers la INML. Prioritate au avut rudele celor identificaţi, după care s-a trecut la cei neidentificaţi. Mamei lui Claudiu i s-a înmînat buletinul. „I-au zis «Doamnă, căutaţi-l în altă parte, nu este aici!». Ea a plecat, însă eu am rămas. Am intrat acolo, am verificat fiecare decedat. Nu era printre ei!”, spune o prietenă.

”Fața celor arși se umflă foarte tare. E un edem specific care face dificilă recunoașterea” medicul legist Mihnea Costescu, care i-a semnat certificatul de deces ”Claudiu avea barbă ca lumea. Iar eu îmi amintesc că am văzut un bărbat cu barbă mică, dar nu mare ca a lui. Oricît s-ar fi schimbat la față l-aș fi recunoscut” prietena lui Claudiu

3. „Îl găsiţi pînă dimineaţă”
Prietenii lui Claudiu, cîteva zeci, s-au împărţit şi l-au căutat prin spitale şi pe la morgile acestora. Unii au ajuns şi de 3-4 ori la aceleaşi spitale, la ore diferite, pentru a se asigura că nu e vorba de o încurcătură. „Peste tot ni se spunea că nu este nimeni la morgă şi este fie la INML, fie ars pe o suprafaţă mare şi încă neidentificat. La unul dintre spitale, Sf. Ioan, ni s-a spus că «îl găsiţi pînă dimineaţă, staţi liniştiţi». Poate a vrut să ne liniştească, dar ni s-a părut ciudat”.

4. „Da, e aici”
Prietenii încheie: „Duminică dimineaţă, verişorii lui Claudiu s-au dus la INML. Ei erau la Bagdasar-Arseni, dar au zis că e aproape şi ar putea da o fugă şi pînă la «Mina Minovici». Atunci le-au spus oamenii de acolo că e la ei”.

Nu se pot împăca nici acum cu gîndul.

Scriitorul Nathaniel Philbrick descrie în cartea sa ”În inima mării”  povestea adevărată a vasului Essex, scufundat în 1820 de o balenă în largul Oceanului Pacific.

Recent a apărut și filmul.

Rămași doar cu bărcile la mii de kilometri de orice petic de pămînt, marinarii trec timp de trei luni prin chinuri insuportabile. Chiar și în mijlocul acestor teribile încercări fizice, epuizare, foame, sete, pe ofițerul care conducea vasul în momentul scufundării îl macină pînă la ultima celulă întrebarea: ”Cum a fost posibil?”.

Neliniștea și incertitudinea sînt adevăratele sale patimi, așa cum avea să descrie singur mai tîrziu.

Nathaniel Philbrick scrie că navigatorul suferea de „memorie chinuitoare” (tormenting memory) – o reacție obișnuită în fața dezastrelor. ”Forțat să retrăiască trauma iar și iar, supraviețuitorul va descoperi forțe mult mai mari și ascunse care acționează prin intermediul acestui incident”.

În fața unei memorii chinuitoare, nimic nu e ceea ce pare a fi.

Totul are în spate explicații ascunse.

Așa apar ”versiuni mitologice de interpretare a dezastrelor”, după expresia profesorului William James, autorul primului curs de psihologie din învățămîntul american.

Alți psihologi consideră că retrăirea acestor momente este, în același timp, vindecătoare.

Dacă e așa și dacă întrebările repetate sînt calea fragilă pentru a ne recupera speranța după drama din 30 octombrie 2015, atunci familia și prietenii lui Claudiu Petre sînt singurii care știu dacă se vor simți împăcați cu acest răspuns.

sursa: tolo.ro