Cinci membri de la Universitatea Politehnică București (fieful Ecaterinei Andronescu și al lui Mihnea Costoiu), doi membri de la USAMV București (universitatea actualului ministru al Educației, Sorin Câmpeanu) la care se adaugă un membru de la USAMV Iași, un rector de la Alba Iulia cu carnet de membru PSD, un reprezentant al Universității Transilvania din Brașov și un reprezentant al studenților din federația apropiată de PSD. Astfel arată componența Consiliului de Etică și Management Universitar (CEMU) constituită pe baza Ordinului de ministru nr. 2204/2015, emis pe data de 10 martie.

O parte a acestora sunt membri și în Consiliul Național al Rectorilor (CNR) care s-a ”evidențiat” anul trecut prin luări de poziții conforme cu cele ale miniștrilor PSD ai Educației, la care se adaugă faptul că Cristina Ghițulică este partenera de viață a fostului ministru Mihnea Costoiu. Univesitatea București, UBB Cluj și Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iași, instituțiile de învățământ superior din România care își împart primele poziții în diferite clasificări academice nu au niciun reprezentant în acest consiliu.

Ce este (sau ar fi trebuit să fie) acest CEMU. Înființarea lui a fost prevăzută în Legea Educației încă din 2011, dar a fost pus în practică doar acum. Conform art. 218, alin. 2 din Legea Educației, CEMU ”se pronunţă asupra litigiilor de etică universitară şi are ca principale atribuţii: monitorizarea punerii în aplicare a politicilor de etică universitară la nivelul sistemului de învăţământ superior;  auditarea comisiilor de etică din universităţi şi prezentarea unui raport anual privind etica universitară; constatarea încălcării de către o instituţie de învăţământ superior a obligaţiilor prevăzute de prezenta lege;  elaborarea şi publicarea Codului de referinţă al eticii şi deontologiei universitare, care este un document public.”

Chiar dacă este, conform legii, doar un organism consultativ, acest consiliu poate avea o influență importantă în menținerea integrității din universități, auditând comisiile de etică sau chiar putând propune revocarea din funcție a rectorilor. Își închipuie cineva că, în actuala componență, controlul va fi unul etic? În condițiile în care însăși această componență ridică o problemă majoră de etică…

Cine sunt însă cei 11 membri:

  1. Ioan Vasile Abrudan – reprezentatul Consiliului Naţional al Rectorilor, rector al Universităţii Transilvania Braşov, deţine şi funcţia de vicepeşedinte al Consiliul Naţional al Rectorilor, structură fidelă miniștrilor PSD ai Educației, condusă până recent de actualul Ministru al Educaţiei Sorin Cîmpeanu. Consiliul s-a ”remarcat” prin legitimarea ordonanţelor de urgenţă din domeniul educaţiei, care au fost intens contestate atât de mediul academic, cât şi de societatea civilă (OUG 49/2014 şi OUG 94/2014).
  2. Valer Daniel Breaz – reprezentat al Consiliului Naţional al Rectorilor, Rector al Universităţii “1 decembrie 1918” din Alba Iulia, membru marcant al PSD Alba, acesta deţinând în trecut funcţiile de preşedinte executiv al PSD Alba şi reprezentant al PSD în Consiliul Local din Alba Iulia.
  3. Răzvan Ionuţ Teodorescu – reprezentat al Consiliului Naţional al Rectorilor, actualul preşedinte al Consiliului Naţional al Rectorilor şi rector interimar al USAMV Bucureşti, preluând cele două funcţii de la predecesorul său, Sorin Cîmpeanu, fost rector USAMV Bucureşti şi preşedinte CNR, actual ministru al Educaţiei.
  4. Daniela Vasilica Burghilă – reprezentant al Ministerului Educaţiei şi Cercetării Ştiinţifice, cadru didactic la USAMV Bucureşti.
  5. Vasilica Cristina Icociu – reprezentant al Ministerului Educaţiei şi Cercetării Ştiinţifice; angajat al Universităţii Politehnică din Bucureşti, deţinătoare a diferite funcţii în Ministerul Educaţiei în mandatele PSD
  6. Antonela Toma – reprezentant al Ministerului Educaţiei şi Cercetării Ştiinţifice; conferențiar la Universitatea Politehnică din Bucureşti.
  7. Cristina Ghiţulică – reprezentant al Agenţiei Române de Asigurare a Calităţii în Învăţământul Superior; conferențiar la Universitatea Politehnică din Bucureşti. Aceasta este unul dintre cele mai controversate personaje ale Consiliului, provenită din pepiniera UPB, fostă şefă de cabinet la Ministerul Educaţiei, parteneră de viață a fostului ministru Mihnea Costoiu, fiica ultimului prim-secretar al judeţului Iaşi din partea PCR.
  8. Vasile Vîntu – reprezentant al Consiliului Naţional pentru Finanţarea Învăţământului Superior; rector al USAMV Iaşi, susţinător al primarului PSD al Iaşiului, Gheorghe Nichita, în alegerile locale din 2012.
  9. Cristian Negrescu – reprezentant al Consiliului Naţional al Cercetării Ştiinţifice; conferențiar la Universitatea Politehnică din Bucureşti.
  10. Sorin Dan Grigorescu – reprezentant al Consiliului Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor Universitare; profesor universitar la Universitatea Politehnică din Bucureşti.
  11. Loredana Urzică – reprezentant al federaţiilor naţionale ale studenţilor, fost preşedinte al Uniunii Studenţilor din România, organizaţie a cărei legături cu PSD-ul datează încă din perioada în care preşedintele acestei structuri, Nicolae Bănicioiu, actual Ministru al Sănătăţii, a semnat un protol de colaborare cu TSD (2004). Nicolae Bănicioiu a ocupat funcţia de Ministru al Tineretului şi Sportului în perioada în care Loredana Urzică a fost preşedinte al USR. Relaţia acestora poate fi evidenţiată uitându-ne la fondurile care au fost alocate USR de către MTS anul trecut (121,003,42 lei), comparativ cu sumele alocate celorlalte două federaţii studenţeşti (ANOSR – 86,741,69 lei şi UNSR- 41,535 lei).

Etică, etică, dar pentru cine? Vă lăsăm d-voastră bucuria de a comenta câtă încredere puteți avea într-un astfel de organism când va lua deciziii în domeniul… eticii și integrității.

sursa: romaniacurata.ro