diasporaGuvernul britanic estimează că în Marea Britanie între 10.000 şi 13.000 de persoane se află într-o formă sau alta de sclavie, printre care şi mulţi cetăţeni români. Trimiterile în judecată sunt atât de puţine în comparaţie cu magnitudinea problemei încât atunci când se-ntâmplă, cum e şi cazul lituanienilor din acest material, este aproape miraculos. Astfel că traficarea oamenilor pentru a munci forţat şi exploatarea sexuală se dovedesc a fi afaceri în care câştigurile sunt mari, iar riscurile minime.

Un grup de lituanieni care au fost traficaţi în Marea Britanie pentru a munci în ferme în care se produc ouă pentru comercianţi naţionali au dat în judecată un plasator de forţă de muncă din Kent şi pe directorii operaţiunii, în ceea ce se dovedeşte a fi primul caz în care o companie britanică este dată în judecată pe motivul sclaviei moderne.

Cei şase lituanieni care au iniţiat procesul şi care cer despăgubiri fac parte dintr-un grup de 30 de bărbaţi care au lucrat pentru operatorul DJ Houghton, condus de cuplul Darrell Houghton şi Jacqueline Judge din Maidstone, lucrând ca „prinzători de găini”. În 2012, poliţia a făcut o razie la mai multe case aflate în controlul cuplului, în urma căruia au fost identificate mai multe persoane ca fiind victime ale traficului uman, pe care le-a eliberat.

Ce înseamnă să fii sclav, chiar şi în UK?

Într-un interviu acordat celor de la The Guardian, cei şase lituanieni au descris condiţiile inumane şi degradante în care au fost obligaţi să trăiască. Ei relatează cum au fost victimele unor acte de violenţă, procesul prin care au fost făcuţi dependenţi printr-un sistem abil de îndatorare şi vorbesc despre condiţiile groaznice de cazare, în aglomeraţie, mizerie, dormind în paturi infestate de purici şi de faptul că uneori au fost ţinuţi flămânzi, astfel încât s-au văzut obligaţi să consume ouă crude.

Au raportat cum li s-au refuzat în repetate rânduri orele de somn şi pauzele de toaletă, forţându-i să-şi facă nevoile în sticle şi în pungi. Plata le-a fost amânată de mai multe ori în condiţiile în care supraveghetorii lor, tot lituanieni, care lucrau pentru cuplul de britanici, abuzau şi asaltau muncitorii, intimidându-i cu ajutorul unor câini agresivi şi ameninţându-i cu concedierea instantanee în cazul vreunei plângeri. Faptul că fiecare aspect al vieţii – cazarea, plata, munca, timpul liber, masa, mersul la toaletă, somnul erau controlate – au făcut ca experienţa să fie una traumatizantă.

Şanse mici de izbândă

În 2012, cu ocazia raziei, cuplul Houghtons a fost arestat, autorizaţia lor de operatori a fost anulată, însă până acum nu s-a ajuns la o decizie clară împotriva lor. De altfel, în astfel de cazuri rareori se ajunge la vreun rezultat. De la legiferarea Gangmaster Licensing Act au fost 75 de condamnări pentru delicte ale operatorilor, din care într-un singur caz muncitorii au reuşit să obţină o compensaţie.

Potrivit The Guardian, cazul celor şase lituanieni are darul de a fi primul proces în care acuzaţia s-a transformat în una de „sclavie modernă”, intrând sub incidenţa legislaţiei promulgate anul trecut în parlamentul britanic, Modern Slavery Act. În aceste condiţii, cazul prezintă un interes sporit, chiar dacă criticii spun că legislaţia acoperă doar sectoarele alimentar şi de agricultură, lăsând alte sectoare, cu incidenţă mare de sclavie, precum construcţiile, curăţenia, catering-ul, munca domestică, nelegiferate şi, prin urmare, neinspectate.

În 2014, statisticile arată că în Marea Britanie au fost traficaţi 449 de albanezi, 244 de nigerieni, 216 vietnamezi, respectiv 151 de români. Printre cetăţenii multor altor ţări, numărul lituanienilor este estimat la 69, al bulgarilor la 30 şi în statistică apar chiar şi britanici traficaţi, în număr de 131 de persoane.

 

sursa: diasporaro.com