simulare-rand-rusia-va-invinge-nato-daca-decide-sa-invadeze-tarile-baltice-ce-va-urma-guerilla-razboi_size9O simulare facuta de RAND Corporation, cel mai cunoscut institut de studii strategice din lume, arata ca un razboi cu Rusia ar putea avea un deznodamant trist pentru Alianta Nord-Atlantica, dar si pentru tara noastra.

In situatia actuala, NATO nu poate apara cu succes teritoriul celor mai expusi membri ai sai. Simularile noastre, facute de experti militari si civili, au aratat ca fortelor rusesti le va lua cel mult 60 de ore pentru a ajunge la intrarea in capitalele Estoniei si Letoniei, Tallinn si Riga. O astfel de infragere rapida va lasa NATO in fata unui numar limitat de optiuni, toate proaste”. Aceasta este concluzia analizei realizate de RAND Corporation, cel mai nmportantant institut de studii strategice din lume, cu un buget de 300 de milioane de dolari, 32 de laureati Nobel printre fostii sau actuali sai experti si guvernul american ca principal client.

Analiza a pornit de la 2 intrebari: care ar fi consecintele daca Rusia ar decide ca vrea inapoi cele trei republici baltice, ex-URSS si in prezent membre NATO, si cum poate fi prevenit un asemenea scenariu? Expertii RAND considera ca aceasta este cea mai problematica zona de pe flancul estic al NATO. Iar simularile lor – „jocuri de razboi” desfasurate din vara lui 2014 pana in primavara lui 2015 si implicand specialisti militari si civili – au aratat ca o infrangere a fortelor occidentale este inevitabila. Si asta in conditiile in care scenariul a pornit de la ideea ca rusii nu au atacat fara avertizare, ci, dimpotriva, ca NATO a avut o saptamana in care sa se mobilizeze.

Rezultatul a fost, pentru a spune lucrurilor pe nume, un dezastru pentru NATO. In fiecare simulare, fortele rusesti au eliminat sau depasit orice rezistenta si au ajuns la portile oraselor Riga si Tallinn in 36 pana la 60 de ore de la inceputul ostilitatilor”. Motivele: Rusia are in regiune doar unitati blindate, chiar si cele de parasutisti, pe cand fortele occidentale au la dispozitie un singur batalion de blindate usoare. Cat despre armatele Lituaniei, Letoniei si Estoniei, acestea sunt neglijabile in conditiile unei ofensive mecanizate. Artileria ruseasca este si ea clar superioara si doar in privinta aviatiei, NATO are un avantaj, usor de compensat, insa, de catre fortele Kremlinului.

Citiți articolul integral pe incont.stirileprotv.ro.