DATA: 04-11-2010

POSTUL: B1TV 

EMISIUNEA: NAŞUL 

ORA: 21:00

MODERATOR: RADU MORARU

INVITAŢI: TRAIAN BĂSESCU

TALK-SHOW

 

Radu Moraru: Bună seara, bun găsit la „Naşul”! Sunt Radu Moraru. N-o să avem foarte mult timp, pentru că astăzi preşedintele are o zi importantă, se întâlneşte cu presa, dar şi cu familia, pentru că astăzi împlineşte 59 de ani.

Traian Băsescu: Cam mulţi!

Radu Moraru: La mulţi ani!

Traian Băsescu: Mulţumesc mult!

Radu Moraru: La mulţi ani, bună seara!

Traian Băsescu: Mulţumesc, bine v-am regăsit!

Radu Moraru: Deja sunt câţi, şase ani la Cotroceni?

Traian Băsescu: Şase, da, în decembrie. Cam mulţi…

Radu Moraru: Mulţi.

Traian Băsescu: Cam mulţi…

Radu Moraru: E mult… Eu cred că e mult dacă aţi lua-o razna. Vedeam filmul ăsta, de exemplu, despre Ceauşescu, în care, dacă el se retrăgea prin ’78…

Traian Băsescu: Dacă el stătea numai zece ani, era un mare preşedinte în istoria românilor.

Radu Moraru: Mare, exact! Şi asta înseamnă că într-adevăr în politică, dacă stai foarte mult timp într-o poziţie foarte înaltă, sunt probleme.

Traian Băsescu: De-asta cam toate statele democratice au maxim două mandate pentru preşedinte, două mandate de cinci ani sau de patru ani, şi cu asta…

Radu Moraru: Deci nu vă gândiţi la al treilea mandat, nu?

Traian Băsescu: Nu, n-am cum şi chiar nici nu mai vreau.

Radu Moraru: O dictatură mică, aşa, rapid…

Traian Băsescu: Nu, ţineţi-o pentru dumneavoastră, domnule Moraru, dumneavoastră să faceţi ani cât o dictatură cu emisiunea asta.

Radu Moraru: Am înţeles. Nu-i ameninţare asta, nu?!

Traian Băsescu: Nu, nu.

Radu Moraru: Să ştiţi că şi la ziarişti e o problemă. Mă uit la ziarişti care sunt de 20 de ani pe prima scenă şi toată ziua la televizor şi într-adevăr unii au luat-o razna.

Traian Băsescu: Oamenii se plictisesc de toţi, fie că-s politicieni, fie că-s ziarişti televizaţi. Cei din presa scrisă care se menţin mai mult în presa scrisă au o viaţă mult mai lungă, după părerea mea. În rest, orice persoană publică prezentă frecvent în mass-media se erodează.

Radu Moraru: Ce ne facem, domnule preşedinte, fiindcă eu vreau să vă consider pe dumneavoastră din aceeaşi zonă politică cu un Mugur Isărescu, cu alţi câţiva politicieni români, dar mă uit un pic în urmă, mă uit un pic la ce clasă politică avem şi nu sunt foarte mulţumit? Nici cetăţenii români, şi probabil că nici dumneavoastră… Aţi avut câteva ieşiri publice. Ce ne facem, că dumneavoastră o să plecaţi, pleacă şi Isărescu? Ce ne facem? Ce soluţii avem?

Traian Băsescu: Nu… Avem soluţii, eu cred că oameni politici valoroşi sunt în generaţia care urmează. Am văzut foarte mulţi politicieni tineri inteligenţi, însă la destul de mulţi dintre ei am văzut lipsa de caracter, adică pasiunea de a veni aici, de a lăsa impresia că le ştie pe toate şi de a transforma orice încercare de explicare a unei poziţii într-un atac la altcineva, dacă se poate, la preşedinte, deşi el nu se uită că încă are caşul la gură din punct de vedere al maturităţii şi în viaţă, şi peste tot. El are o singură pasiune: vine şi-l atacă pe preşedinte! Ăsta nu-i un politician! Ştiu un politician, îl urmăresc chiar, l-am urmărit cu oarecare speranţă la început, un om care a câştigat bani mulţi de pe la companiile astea de extracţie de cărbune. Altfel, dă lecţii toată ziua! Nu-i plăcea Manţoc, dar bani mulţi a câştigat de la ei, uită să spună asta întotdeauna public. Şi a câştigat când Manţoc, ăsta pe care-l blamează atât de mult, era director pe acolo, ce-o fi mai fost. Deci asta…

Radu Moraru: De unde…?

Traian Băsescu: …asta arată lipsa de caracter. Lipsa de caracter!

Radu Moraru: Păi, tocmai asta mi se pare că e, lipsa de caracter, lipsa de preocupare… Mă uit astăzi pe scenă şi mi-e greu să-i mai cred pe politicienii care spun: vrem să salvăm România, vrem să scoatem ţara din criză!

Traian Băsescu: Uitaţi, domnule Moraru, dacă vor să salveze România, au de făcut trei lucruri şi nici măcar nu transpiră făcându-le, doar ridicând mâna în parlament în cunoştinţă de cauză: legea pensiilor, legea salarizării, legea bugetului de stat. Deci nu trebuie să facă niciun efort, să vină să se întrebe la televizor: ce-oi avea de făcut ca să-i fie bine ţării? Să facă aceste trei lucruri simple! Stând pe scaun, pot face bine României. Totul este să demonstreze responsabilitatea de a sta pe scaun, de a citi legea şi de a o vota în forma ei cea mai bună pentru…

Radu Moraru: Uitaţi, e un moment istoric. Legea pensiilor, vă spun ca să vă daţi seama puţin şi din punctul ăsta de vedere: singura televiziune din România care a vrut să transmită acest moment istoric, încă o dată spun, şi a transmis, era B1 TV. Din toată România! Nu era nimeni preocupat de ce se întâmpla atunci, era pe la 12 noaptea.

Traian Băsescu: Da.

Radu Moraru: Şi noi aşteptam însufleţiţi: ia să vedem o decizie istorică pentru şase milioane de pensionari. Şi constatăm că unii s-au dus să se uite la fotbal, unii au ales să lupte în afara parlamentului, mă refer la opoziţie, şi a ieşit acea mascaradă în care… Nu sunt 700 de voturi, sunt 500 sau sunt 20…

Traian Băsescu: Da.

Radu Moraru: Adică un moment istoric neînţeles de nici unii din politică, nici de la putere, nici din opoziţie.

Traian Băsescu: Aşa este! Eu, dacă aţi urmărit, le-am dat o şansă să se concilieze pe legea pensiilor. Şi am găsit o motivaţie care mi s-a părut că ar fi trecut ca obiectiv prin toate partidele, acel 63 de ani, vârsta maximă la pensionarea femeilor. Ce-a ieşit din această bună intenţie, dintr-un gest până la urmă zic eu destul de elegant? A ieşit o demagogie în care domnii senatori consideră că nu-i nimic altceva de făcut decât să încalci Constituţia şi să iei toată legea la pieptănat, s-o tergiversezi, când ştii foarte bine că este o condiţie de tranşă pentru Fondul Monetar Internaţional, dar şi pentru Uniunea Europeană. Deci atât putem face pentru ţară, să ne batem joc de priorităţile legislative! Asta-i ce pot face acum parlamentarii români!

Radu Moraru: Bun, dar un şef de stat trebuie să aibă soluţii. Chiar dacă nu le aveţi, noi vi le cerem. Trebuie să căutaţi soluţii pentru acest moment. Aţi dat la un moment dat de înţeles că la o adică, dacă această coaliţie nu poate să-şi asume un rol vital pentru România, poate fi numită toxică sau poate să vină altcineva…

Traian Băsescu: Să treacă în opoziţie!

Radu Moraru: …sau un alt guvern.

Traian Băsescu: Să treacă în opoziţie! Este o soluţie. Sigur că nu aici se opresc soluţiile unui şef de stat, pentru că o schimbare de guvern înseamnă lansarea unui proces de negociere, care are acelaşi efect cu nevotarea legilor. Sigur, se pot face eforturi diplomatice, discuţii cu Fondul, discuţii cu Uniunea Europeană, dacă tu constaţi că propriul tău parlament este ostil interesului României. Ştiu că pe mulţi îi deranjează că în ultima vreme am început să vorbesc tot mai mult de interesul naţional. Vă mărturisesc că este o încercare pe care o fac de a-i trezi pe toţi! Că viaţa politică românească nu poate să însemne numai interes de partid şi interesul de a demola. Ai şi obligaţia, ca om politic, în momente de criză, indiferent că eşti la putere sau în opoziţie, să sedimentezi unde este bătălia politică şi unde este interesul naţional. Cred că suntem într-un asemenea moment, mai ales că am intrat pe o curbă de redresare şi avem o şansă extraordinară să începem să ne reluăm creşterea economică. Ea poate fi stopată doar prin inacţiune iresponsabilă a parlamentului! Asta-i tot!

Radu Moraru: Bun. Poate… N-ar fi util în acest moment, şi asta cred că o gândesc toţi, chiar şi cei mai mari fani, să zicem, ai lui Traian Băsescu sau ai PDL, n-ar fi un moment…? Şi am încercat, că a fost o ezitare sau a fost un gest, n-ar fi un moment ca actualul guvern sau actualul premier să spună „hai să ne oprim aici!”? Domnule preşedinte, am făcut ce-am făcut până aici, sunt multe momente istorice pe care le-a parcurs acest premier rezistent, domnule preşedinte, rezistent, adică a încasat mai mult decât merita…

Traian Băsescu: Rezistent şi onest cu ce are de făcut!

Radu Moraru: Da, nu s-a uitat la costurile în imagine pe care…

Traian Băsescu: Aşa este.

Radu Moraru: … le-a plătit premierul. Curajos, s-a sacrificat ca un ostaş.

Traian Băsescu: Aşa este, da.

Radu Moraru: Bun. Să găsim un alt suflu, chiar şi să avem o oarecare coagulare din partea tuturor.

Traian Băsescu: Domnule Moraru, eu sunt absolut de acord cu dumneavoastră că şi astfel de gesturi pot fi făcute. Marea problemă este ce pui în loc. Am văzut programul prezentat de PSD, care este diametral opus tratamentului pe care România trebuie să-l urmeze din punct de vedere al consolidării fiscale.

Radu Moraru: Aici aţi fost delicat. Este varză. Haideţi să vedem! Am discutat cu analişti economici din toate părţile, este varză ce s-a propus acolo.

Traian Băsescu: Deci eu aş fi vrut să fie câteva chestiuni serioase, despre care să pot spune: da, domnule, uite sunt cinci lucruri în cele o sută de intenţii ale PSD care pot fi preluate şi, uite, sunt un element de coagulare, că le vrea PD-L, le vrea şi PNL. Nu poţi să faci aşa ceva şi mai ales modul în care poartă dialogul public. Te face să nu ai speranţă că poţi discuta.

Radu Moraru: Ştiţi că la ultima noastră discuţie vorbeaţi despre Victor Ponta şi eu l-am apărat. Au fost însă nişte momente complicate apropo de acel miting cu Victor Ponta în faţă. Mi s-a părut un tânăr intoxicat de apropiaţi, fiindcă altfel nu mi se părea normal să spui, ca şef de partid, că s-a dat ordin să se tragă, să se… Ce părere aveţi acolo?

Traian Băsescu: Imaturitate. Imaturitate…

Radu Moraru: Nu cumva a fost tras pe sfoară chiar de ai lui?

Traian Băsescu: O, categoric! Păi, l-aţi văzut cumva pe domnul Iliescu, pe domnul Adrian Năstase, pe domnul Hrebenciuc susţinând acţiunea? Sigur că da. Victor Ponta are o singură mare problemă. A reuşit să facă să nu se mai intre cu maşinile în curte la Kiseleff, dar cred că doar în primele două-trei săptămâni, acum cred că nu se mai uită nimeni la dispoziţia asta, dar nu a reuşit să schimbe nimic din partidul despre care spunea că a fost 100% condus la comanda mogulilor în timpul lui Geoană. Şi acum se întâmplă exact acelaşi lucru. Ca şi Crin Antonescu, şi PSD execută strategia Voiculescu – Vîntu de creare a dezordinii în ţară, pentru că ei numai atunci au putut câştiga…

Radu Moraru: Dar mai este această strategie?

Traian Băsescu: Când statul a fost slab, când statul a fost… Este şi v-aş ruga să luaţi foarte în serios ce vă spun, pentru că v-am mai spus şi despre moguli şi jocurile politice şi intenţia de a schimba preşedintele pentru că au interesele lor legate de dezordine, ca să câştige bani, de dosare, ca să fie liberi, şi nu aţi crezut. Pe urmă viaţa a confirmat că am avut dreptate. Credeţi-mă şi când vă spun că în momentul de faţă Geoană a fost înlocuit cu Crin Antonescu, iar PSD rămâne ostatic şi loial politicii de a crea dezordine şi de a schimba ordinea constituţională prin orice alt mijloc, numai prin vot nu. Blocarea instituţiilor, pentru că aşa cred ei că îşi ating interesele. Asta este realitatea de acum a României…

Radu Moraru: Inclusiv planul de suspendare… Am văzut în „Evenimentul zilei” că din nou se mai coace un plan de suspendare a preşedintelui.

Traian Băsescu: Aşa este, dar de ce ne facem că ne surprinde? Voiculescu l-a anunţat public. Măcar Voiculescu este mai onest decât Cin Antonescu şi Ponta. Supărarea lui Ponta este că nu a fost ales el şi a fost ales Crin Antonescu şi are o oarecare frustrare, dar este mai…

Radu Moraru: Dar ce, a fost concurs de miss, ce a fost?

Traian Băsescu: Este mai tânăr. Poate aştepta să-şi ia lecţia şi Crin Antonescu şi pe urmă vine şi rândul lui Ponta să şi-o ia şi el, dacă aşa cred ei că se face politică.

Radu Moraru: Domnule preşedinte, nu credeţi că sunt prea mulţi cu energii negative care până la urmă poate că vor reuşi la 50-a încercare? Văd că au energie.

Traian Băsescu: Nu. Cel puţin cât timp voi fi eu preşedinte, nu vor reuşi. A fost o luptă formidabilă în primul mandat. Au vrut românii să-l fac şi pe al doilea, iarăşi nu voi ceda şi nu am ce negocia cu cei care văd ţara ca pe o moşie a lor, în care să administreze şi să se întâmple lucrurile cum vor. Deşi trebuie să recunosc că nici eu nu reuşesc să fac ceea ce ar trebui făcut, pentru că în acelaşi timp trebuie să lucreze şi instituţii. Şi parlamentul, şi guvernul, şi instituţii subordonate guvernului. Nu reuşesc întotdeauna, dar măcar am satisfacţia că nu le-am dat ţara pe mână.

Radu Moraru: Acum, ştiţi cum este, democraţia asta este aşa de complicată, nu merge unul singur să rezolve democraţia, că se cheamă altfel.

Traian Băsescu: Aşa este, nici nu se poate, fiecare în pătrăţica lui.

Radu Moraru: Dar trebuie să recunoaşteţi că suntem cu toţii dezamăgiţi de faptul că nu vedem ceva de genul Ungaria, ceva de genul Polonia, ceva de genul unde, indiferent de… există nişte forţe neştiute care duc ţara totuşi bine.

Traian Băsescu: Domnule Radu Moraru, nu aş vrea peste un an, doi să spuneţi: ce trăsnaie am spus, când am spus să fie şi la noi ca în ţara nu ştiu care.

Radu Moraru: Mai spun şi ziariştii lucruri trăsnite. Acum…

Traian Băsescu: Am o rugăminte, hai să privim la România, să ne rugăm ca în ea să fie bine. Eu vă mărturisesc că am altă părere decât televiziunile mogulilor. România a fost tractată, chiar împotriva voinţei ei, împotriva voinţei mogulilor şi a propagandei televizate, a fost tractată de un guvern cu 15 oameni, pentru că acest guvern nu a avut suport popular, dar a fost tractată peste perioada cea mai grea a crizei. A trecut-o! Daţi-mi voie să spun un lucru care cu siguranţă mi se va reproşa: aşa cum a fost el, guvernul acesta, cu greşelile lui, cu ezitările lui, dar menţinând direcţia, guvernul ăsta, cu doar 15 oameni, s-a aşezat pe burtă şi a lăsat un popor întreg să treacă peste el, călcându-l în picioare, dar să treacă perioada de cea mai adâncă criză. Aşa cum a fost el! A fost un guvern care nu a avut poporul în spate, nu a avut urmă de susţinere a trusturilor mass-media şi totuşi s-a încăpăţânat să treacă România prin criză. România nu a intrat în derapaj. Mai avem acest ultim pas de făcut, încheierea acordului cu Fondul prin cele trei legi, care înseamnă şi încheierea acordului cu Uniunea Europeană, şi intrarea în altă etapă, în etapa de creştere economică pentru România. Atât. Într-o lună, trebuie să rezolvăm aceste trei condiţionalităţi pentru ca România să-şi reia drumul. Putem sau nu, rămâne de văzut. Ce vă spun sigur?

Radu Moraru: Deci asta să fie ultima bătălie?

Traian Băsescu: Nici televiziunea lui Voiculescu, nici trustul de presă al lui Voiculescu, nici trustul de presă al lui Vîntu  cu oamenii lor nu vor susţine acest lucru. Ei au nevoie de dezordine în ţară. Acest guvern, mort-copt, trebuie să treacă aceste 30-45 de zile, iar parlamentul trebuie să dea ţării aceste trei legi: legea pensiilor, legea salarizării, legea bugetului de stat în formă convenabilă, care să însemne consolidarea fiscală a României. Şi România iese uşor, uşor din criză.

Radu Moraru: Bun. Aţi văzut însă că inclusiv în PD-L sunt tot felul de reacţii, inclusiv la Curtea Constituţională, inclusiv la masa asta. Domnule preşedinte, după atâţia ani de presă, îţi vine să-i pici pe toţi, să-i laşi corigenţi, când vezi că nu ştiu nici măcar cifre banale pentru un parlamentar de exemplu. Şi atunci, care este forma aia convenabilă? Cine o va trece? Că în formă convenabilă au privatizat Petrom, dacă ţineţi minte, au votat cu toţii. Care este forma convenabilă să treacă ceva? Hărdău de la PD-L zici că sărbătorea Revelionul, Vanghelionul cu doamna Ecaterina Andronescu…

Traian Băsescu: Deci, domnule Moraru, eu nu am pretenţia ca toţi parlamentarii, toţi oamenii politici să înţeleagă în profunzime cât de important este momentul acestor 30-45 de zile care urmează. Nu le poţi cere dintr-un motiv relativ simplu: unu, nu beneficiază de informaţia necesară; doi, nu sunt interesaţi să aibă informaţiile, pentru că, eu vă mărturisesc, la întâlnirea cu PD-L le-am dat informaţiile, dar foarte mulţi sunt obişnuiţi… Întâlnirile de la Snagov de astă-vară… Foarte mulţi sunt obişnuiţi că, dacă le dai nişte informaţii, ele s-au terminat acolo, au plecat din sală, le şi uită. Informaţiile sunt, dacă te uiţi bine în hârtiile care apar public, de asemenea le poţi înţelege foarte uşor. Ce ai de înţeles altceva decât că, pentru consolidare fiscală îţi trebuie să ştii cât cheltuieşti cu salariile, cât cheltuieşti cu pensiile şi să ai un buget de stat? Ce altceva mai semnificativ decât, dacă ai vedea un buget în care, pentru prima dată după mulţi ani, banii alocaţi investiţiilor sunt în trimestrele unul şi doi, şi nu în trimestrele trei şi patru? Îţi spune de la sine! Îţi spun cifrele, îţi spune situaţia unde eşti. Doar să vrei să gândeşti.

Radu Moraru: Dar merge ca puţini care înţeleg aceste lucruri să poate să reuşească faţă de cei mulţi, care, repet, cred că şi dacă vor nu le vor înţelege niciodată? Aici e mare problemă, că democraţia noastră şi mersul ăsta spre un viitor mai bun nu stă la mână ălora puţini şi care au înţeles. Mă uitam azi la Isărescu: şi-a ieşit din pepeni văzând tot felul de ciripitori din aştia, trăncănitori care vorbesc tot felul de aberaţii pe post…

Traian Băsescu: N-am văzut. L-aţi văzut nervos pe Mugur Isărescu?

Radu Moraru: Da, spunând trăncănitorii. Premieră, în 20 de ani, Isărescu să spună despre unii de presă că sunt trăncănitori. Pe bună dreptate! Dai drumul la televizor…

Traian Băsescu: Nu am văzut, dar o să caut declaraţia, dacă Mugur Isărescu…

Radu Moraru: Îţi ieşi din pepeni când vezi câte aberaţii spun tot felul de analişti şi tot felul… care umblă la monedă cu tâmpeniile pe care le spun.

Traian Băsescu: Domnule Moraru, nu există exemplu mai concludent decât… Îi vedeţi pe băieţii ăştia… Care are un abator, vine la Realitatea şi spune cum scumpeşte el carnea. Care are o crescătorie de găini, vine găinarul-şef la televizor şi spune cum scumpeşte el carnea de pui. Deci aici suntem! Ăştia sunt oamenii care fac politica mediatică şi dau informaţiile în ţară. Deci este o responsabilitate incredibilă a gestionarilor de mijloace mass-media prin care cheamă tot soiul de incompetenţi, tot soiul de afacerişti cu interese şi tot soiul de politicieni incompetenţi, de asemenea, care parcă ştiu adevărurile ţării şi habar nu au de nimic. Ei ştiu un singur lucru: am găini, trebuie să-mi apăr găinile; am porci, trebuie să apăr porcii. Sunt politician de opoziţie, trebuie să înjur şi să mint despre situaţia ţării. Asta e realitatea mijloacelor mass-media şi populaţia asta aude în fiecare zi.

Radu Moraru: Credeţi că mai e populaţia influenţată? Că am văzut o declaraţie. Aţi spus că de fapt românii au înţeles în sfârşit că într-adevăr situaţia economică e gravă. Credeţi că au înţeles?

Traian Băsescu: Eu cred că da. Cred că încep să înţeleagă că este un moment greu şi cred că o parte din ei pot să-şi reproşeze chiar refuzul de a înţelege situaţia ţării lor.

Radu Moraru: Staţi, că avem un manifestant aici. Ia, să vedem, uitaţi ce spune: „La mulţi ani, cu sănătate!”

Traian Băsescu: La mulţi ani!

Radu Moraru: Deci credeţi că ne-am maturizat după 20 de ani? Spunea cineva că poate după 20 de ani de minciună să urmeze nişte ani, poate 10 ani, în care să trecem la normalitate.

Traian Băsescu: Domnule Moraru, probabil în afară de perioada de război, România nu a avut o perioadă mai riscantă ca acum, dincolo de comunism care a fost un sistem pe care nu-l discut. Riscant, neriscant, a existat! Dar din punct de vedere al riscului pentru evoluţie, noi suntem la capătul unui program, la un moment de ieşire din criză în care ne putem duce să ne luăm drumul normal, de ţară care aspiră la creştere economică, la bunăstare, sau putem să luăm o curbă în jos. Este atât de important ce facem în aceste zile, în aceste 45 de zile din punct de vedere politic! Mi-aş permite să fac un apel, dacă vreţi, public.

Radu Moraru: Iar mă faceţi ca la meciurile alea de miză, să stau să tremur până în ultima secundă că iarăşi putem rata.

Traian Băsescu: Nu. Domnule Radu Moraru, dacă ratăm tranşele de la Uniunea Europeană şi de la Fond, România ratează pe termen mediu, trebuie să o ia de la capăt, pentru că se decredibilizează. Nu e atât de important faptul că avem de încasat 1,2 miliarde de la Uniune şi 900 de milioane de la Fond pentru consolidarea rezervei Băncii Naţionale. Foarte importantă este decredibilizarea, care e mult mai scumpă decât toţi banii ăştia.

Radu Moraru: Care ar fi apelul pe care îl faceţi?

Traian Băsescu: O ţară care, când să ajungă la capătul unui program, a ratat la sfârşit! Cu toate sacrificiile pe care le-a făcut şi populaţia, cu sau fără voia ei, pentru că nimeni nu a vrut să accepte ideea de reducere 25% a salariilor la bugetari, nimănui nu i-au convenit creşterile la TVA cu 5%, deci populaţia a plătit această perioadă de recesiune a României. Nu-i păcat, după ce o populaţie întreagă, inclusiv guvernul, prin partidele care au fost la guvernare, au plătit politic, nu-i păcat în 45 de zile să nu faci ce-i de făcut ca să finalizezi acordul şi România să apară ca ţară care a închis acordul cu Fondul şi cu Uniunea Europeană şi trece într-o etapă de consolidare, după ce a evitat derapajul major economic? Asta este pledoaria mea. Este un apel public şi la partidele politice, toate, că-s de opoziţie, că-s la putere, un apel la responsabilitate. Eu nu pot semna legi dacă nu-s votate în parlament, deci nu am puterea de a rezolva problema pe care trebuie să o rezolve parlamentul. Este pur şi simplu un apel. Ne trebuiesc trei legi pentru ca România să finalizeze un acord prin care a evitat derapajul. Atât, trei legi!(…)Uite, o să vă mai spun un lucru. Am văzut şi în stenogramele legate de Vîntu: pentru că mi-a făcut dosarul cu Banca Agricolă, de asta l-am suspendat… E o prostie! Dacă oamenii ăştia şi imaginează că astăzi instituţiile statului, dacă ne referim la parchet, dacă ne referim SRI, dacă ne referim chiar la instanţe de judecată, deci dacă oamenii ăştia îşi imaginează că instituţiile astea mai funcţionează în funcţie de cine e la Palatul Cotroceni, se înşală total! Se înşală total!

Radu Moraru: E greu să crezi că nu e aşa.

Traian Băsescu: Da. E greu, dar…

Radu Moraru: …pentru că toată ziua asta reiese din stenograme, din ziare, din emisiuni, că dumneavoastră. coordonaţi totul! Dumneavoastră. apăsaţi pe toate butoanele!

Traian Băsescu: Deci din ce stenogramă reiese că eu apăs pe toate butoanele? De ce credeţi că mi-ar fi convenit ca anumite persoane politice să fie arestate? Sau de ce credeţi că mi-ar fi convenit ca pentru un parlamentar al PD-L să se ceară astăzi arestarea de către DNA? Sau arestarea unor primari? Cine crede că mi-ar fi trebuit asta? Până la urmă, sunt din partidul din care provin şi eu. E o copilărie! Instituţiile au început să funcţioneze independent!

Radu Moraru: Da, dar chiar şi foştii dumneavoastră colegi, dacă îi abordezi, şi ziariştii pot asta, eu pot să vorbesc cu toată lumea, şi cu borfaşii, şi cu ăia care sunt… Ştiţi ce gândesc cu toţii?

Traian Băsescu: Nu.

Radu Moraru: Că, domnule, totuşi, până la arestare… Hai să nu fim arestaţi nici unii, nici alţii, să… Hai să nu fim arestaţi. Toată lumea dă vina pe dumneavoastră că justiţia îşi face treaba.

Traian Băsescu: Atunci când şi-o face şi atât cât şi-o face, că de multe ori nu şi-o face. Domnule Radu Moraru, hai să scriem în Codul Penal, dacă îndrăznim, că un parlamentar, un ministru, un preşedinte, un fost preşedinte nu pot fi arestaţi! Dacă scriem asta… Numai să îndrăznească cineva s-o treacă prin parlament, pentru că scrie în mama Constituţiei: nimeni nu este mai presus de lege! Asta e viaţa!

Radu Moraru: Domnule preşedinte, totuşi publicitatea e mai presus decât noi doi în acest moment….

Traian Băsescu: Aşa este.

Radu Moraru: …să-şi facă datoria. Ne întoarcem în câteva minute tot în direct. Am revenit, suntem în direct. Un mesaj emoţionant pe care l-am primit – nu ştiu pentru cine e mai emoţionant, dar vreau să-l citesc: „Bună seara. Când vreau să râd, mă uit la „Naşul”. Când vreau să plâng, mă uit tot la „Naşul”. Dacă vreau şi vreau să văd realitatea, tot la „Naşul” mă uit. Sunt alături de voi, de domnul preşedinte, căruia îi doresc multă sănătate şi putere de muncă! La mulţi ani! Să ştiţi că mai sunt oameni care vă spun „La mulţi ani!”

Traian Băsescu: Am primit foarte multe mail-uri, recunosc.

Radu Moraru: Dar mă gândesc cum puteţi să aveţi dumneavoastră, să aveţi în sondaje mai puţin decât Dan Voiculescu? Este un mister. Am înţeles că aveţi, sunteţi pe la 6%, 5%, minus 3%.

Traian Băsescu: Eu, la primul sondaj de după ce am ieşit prima dată preşedinte al României, în 2004, la primul sondaj care s-a făcut în 2005, eram în prăbuşire. Din 2005 până acum tot prăbuşit sunt în sondaje, numai că nu reuşesc să mă bată niciodată la alegeri. Asta e problema lor, între alegeri eu sunt prăbuşit, la alegeri ei pierd. Asta-i viaţa!

Radu Moraru: Să ştiţi că Dan Voiculescu v-a bătut la sondaje. Cam tot timpul este peste dumneavoastră.

Traian Băsescu: Domnule, nu am nici un dubiu că Dan Voiculescu a ajuns un om foarte iubit de români.

(…)

Radu Moraru: Am o curiozitate privind influenţa dumneavoastră. Eu tot n-am aflat astăzi ce s-a întâmplat până la urmă cu acel miting straniu, ciudat, al poliţiştilor? Nu aţi avut dumneavoastră influenţa să nu vină poliţiştii cu degetul ridicat şi cu pistoale şi cu…

Traian Băsescu: Nu eu trebuia să am influenţă. Domnul Moraru, la mitingul acela de pomină, care l-a costat pe un ministru scaunul, acolo ministrul, conducerea ministerului nu şi-a făcut datoria. Şi eu nu vă dau alt exemplu, Ministerul de Interne cu ministrul Igaş, când a fost marea manifestare de acum două săptămâni…

Radu Moraru: Plătită tot de guvern, o să vedeţi cum.

Traian Băsescu: Şi comportamentul Ministerului de Interne cu ministrul Blaga. Şi cu asta am spus tot. Pentru mine ministerul nu a acţionat cum trebuie având la comandă un ministru care pretindea că ştie şi face tot în Ministerul de Interne şi a acţionat corespunzător cu un ministru nou, tânăr…

Radu Moraru: Tânăr, fără experienţă în zona asta.

Traian Băsescu: Tânăr, fără experienţă, dar ştiind că trebuie aplicată legea.

(…)

Radu Moraru: Bun. Mai sunt nişte mesaje. „Domnul preşedinte mi-a salvat viaţa când lucram împreună. La mulţi ani şi îi mulţumesc toată viaţa. Radu Marian, ex-căpitan de port Călăraşi”. Cum i-aţi…? Nu ţineţi minte…

Traian Băsescu: Eh, multe sunt viaţa noastră. Probabil că a fost prin echipajele pe care le-am comandat.

Radu Moraru: „La mulţi ani”. Aveţi şi multe admiratoare. Eu cred că…

Traian Băsescu: La vârsta mea, domnule Moraru, la 59 de ani, ce să mai…

Radu Moraru: Eh, lăsaţi, domnule preşedinte.

Traian Băsescu: Mă mai bucur…

Radu Moraru: Multe mesaje emoţionante. „Dumnezeu să vă protejeze, să vă dea putere, înţelepciune, răbdare, să nu uitaţi de jurământul faţă de ţară şi popor. Nu cunosc niciun ofiţer adevărat care să-şi fi călcat jurământul faţă de ţară. Sunt convins că până la urmă dragostea dumneavoastră faţă de ţara asta va birui. Orice copil român ar fi mândru să aibă un tată ca dumneavoastră. Să fiţi iubit! Cristian”. Nu l-am scris eu, dar este emoţionant. „Nu am fost un fan al dumneavoastră” – spune Adrian Gheorghinescu din Piatra Neamţ, profesor – „cu ceva ani în urmă, dar acum vă cred în tot ce faceţi. Vă doresc sănătate, să ne treceţi puntea spre un liman. La mulţi ani”.

Traian Băsescu: Împreună. Împreună trecem puntea.

Radu Moraru: (…)Vreau să vă întreb ceva. Sincer, nu v-am adresat niciodată această întrebare, nebănuindu-vă niciodată de acest lucru. domnule Traian Băsescu, serviciile, dumneavoastră, oamenii inteligenţi din ţara asta îi plătiţi pe unii proşti să fie atât de proşti pe celelalte televiziuni, încât să te facă, şi dacă îl urăşti pe Traian Băsescu, să trăieşti de partea asta?

Traian Băsescu: Nu. Eu nu le fac nimic. Eu aş vrea, mi-aş dori atât de mult ca televiziunile să cheme oameni competenţi care să vorbească despre situaţia economică a ţării, să cheme politicieni responsabili care să le spună românilor în ce situaţie suntem şi cum putem trece, pentru că situaţia are soluţii, aşa cum vă spuneam. Mi-ar plăcea mult ca măcar acum, când suntem la un moment în care ori o luăm în sus, ori o luăm în jos şi o să ne doară tare, să fie un efort de explicare publică. Pentru că, vă rog să mă credeţi, este analiza mea, poate greşesc, guvernul ăsta a fost unul din guvernele care s-au aflat în cea mai grea situaţie: să treacă o perioadă de criză cu o atmosferă atât de ostilă lui. Practic, trecerea crizei, în loc să fie un moment în care să existe o minimă decenţă, nu spun solidaritate, că nimeni nu poate fi solidar cu cel care îi taie din salariu, dar să existe o minimă înţelegere că suntem într-o situaţie dificilă pe care nu o putem trece decât punând fiecare câte ceva pentru a o trece… Eu mă uit totuşi, uitaţi-vă la pensionari, deşi sunt foarte afectaţi de creşterea TVA. Aşa cum le spuneam, mai bine făceam o reducere temporară a pensiei până la 1 ianuarie decât creşterea TVA, pentru că asta… România Ne-au scris pensionarii. Au zis: domnule, nu atât… Zice: mă afectează enorm creşterea TVA.

Traian Băsescu: Păi, da, şi eu le-am spus aşa: dacă nu creşteam TVA, astăzi România avea o inflaţie 2%-3%-4%, nu 8,2%.

Radu Moraru: Nu mai vorbim de…

Traian Băsescu: Veniturile, puterea de cumpărare s-au depreciat. Dar mi-ar fi plăcut tare mult să nu trec înjurat în aceasta perioadă, să nu se creeze impresia că preşedintele… A vrut el să ne taie din salarii, a vrut el să ne taie din sporuri, a vrut el să mărească TVA. Nu, nu am vrut niciuna din astea.

Radu Moraru: Dar va durut asta, că mulţi poate foşti fani de-ai dumneavoastră v-au criticat, înjurat…?

Traian Băsescu: Da. Domnule Moraru….

Radu Moraru: Doare, ustură asta…

Traian Băsescu: M-a durut, dar nici nu aveam soluţie, decât ca alături de guvern să-mi asum realitatea şi să împing lucrurile înainte. Nu puteam…

Radu Moraru: Dar ştiţi că este şi multă ipocrizie… Domnule preşedinte, şi pe mine mă mai opresc oamenii… sunt omul lui Băsescu, nu ştiu dacă aţi aflat, şi vreţi să vă spun ceva? În momente grele, chiar mi-a părut bine că măcar aveţi un aliat, doi, cinci, câţi or fi mai rămas, care, indiferent de bine, de greu, v-au fost alături. Şi cu critici, că nu am fost un yesman.

Traian Băsescu: Bineînţeles, pentru că nici nu sunt perfect, domnule Moraru. Dacă aş fi perfect…

Radu Moraru: Asta, în mod sigur… Şi m-am întâlnit şi eu cu oameni şi credeţi-mă că de multe ori s-a întâmplat ca cineva să-mi reproşeze, mai puţine femei, dar o femeie mi-a reproşat faptul că nu poate să mă mai urmărească, fiindcă… Uite ce a făcut Băsescu din ţara asta, că nu mai avem ce mânca. Doamna respectivă era într-un magazin nu scump, dar din ăsta, unde mai mergeţi dumneavoastră la cumpăraturi, la un Carrefour, şi întâmplător am văzut-o la ieşire. Nu am vrut să spun „doamnă, blana de pe dumneavoastră valorează cât 50 de salarii”. Ştiţi în ce maşină s-a urcat?! Cât de luxoasă era maşina?! Adică eu am învăţat de la bătrâni, de la alţii, că nu este chiar aşa. Până la mărirea TVA, ştiţi ce-mi spuneau pensionarii? Am şi eu rude, în familie, ştiţi ce spuneau? Domnule, noi nu am fost restructuraţi, noi, pensionarii, nu ni s-au scăzut pensiile şi multe produse s-au ieftinit pentru că este criză economică şi nu mai vindea lumea, şi preţul la gaze, la curent a rămas ok. Deci nu pensionarii au fost într-o perioada cei mai afectaţi. Copiii, tinerii.

Traian Băsescu: Tinerii. Bun, tinerii sunt afectaţi …

Radu Moraru: Pleacă din ţară. Asta este drama României, că avem forţa mare de muncă…

Traian Băsescu: Aşa este, pe de o parte. Pe de altă parte, tinerii sunt afectaţi profund de faptul că dobândesc doar nişte diplome, şi nu competenţe la terminarea şcolii. Asta este una din marile probleme. Pentru că legea asta a educaţiei este prima lege a educaţiei care vine după dezastrul generat de reforma Marga şi pune elevul, studentul în centrul sistemului de educaţie. Nu ca reforma lui Marga, rectorii sunt centru, profesorii, care trebuie respectaţi, dar educaţia nu este cu destinaţie profesor, este cu destinaţie elevi, studenţi. Este o luptă formidabilă împotriva schimbării acestei abordări a legii educaţiei. Cum adică, să nu mai fie rectorul şi cu prorectorii figurile centrale ale legii educaţiei?! Cum adică, să fie pârlitul de student şi amărâtul de elev?! Cum adică, să fie părintele implicat în decizii cu privire la programă, şi să nu mai fie părintele doar unul care vine să cotizeze la meditaţii şi la fondul clasei şi la mai ştiu eu ce, la luat diploma de absolvent sau locul la cămin?! Este o confruntare între un sistem nou, în favoarea elevului şi a studentului şi vechiul sistem, care pune educaţia în mijlocul unor brontozauri ai educaţiei. Iar aici suntem pe reforma Marga. Acest om a distrus sistemul de educaţie. Îmi aduc aminte când îl rugam în guvern: domnule ministru, nu desfiinţaţi liceele profesionale ale Căilor Ferate, liceele profesionale auto. Şi făcea, cu o aroganţă incredibilă: ce ştiu inginerii să predea? Ei, na, acum, după sistemul Marga, ca să vadă locomotivă… Prima data termină liceul şi pe urmă se duce şi vede prima dată locomotiva. A distrus acest om educaţia în interesul lui şi al unor grupuri. Trebuie repusă în favoarea elevului!

Radu Moraru: Avem un aliat mare, principalele 100 de şcoli de business din lume, cele mai prestigioase, anul trecut au dat afară toţi managerii şi mulţi profesori, acuzându-i că s-au pus pe ei în centrul educaţiei, ei au devenit vedetele, şi nu studenţii, scoţând pe bandă nişte oameni de afaceri în viitor foarte proşti. Or, iată, toată lumea se schimbă şi probabil că va trebui şi noi să ne schimbăm. Suntem la final, domnule preşedinte…

Traian Băsescu: Mă aşteaptă fetele acasă şi soţia.

Radu Moraru: Da. Vă mai citesc două mesaje. „Dacă aţi avea posibilitatea să fiţi din nou tânăr, ce v-aţi dori să faceţi cu viaţa dumneavoastră?” Vă întreabă Georgiana.

Traian Băsescu: Întâi, m-aş duce pe mare vreo 12 ani, ca să mă fac bărbat, şi pe urmă aş veni la uscat.

Radu Moraru: Am citit interviul dumneavoastră. Voiaţi să câştigaţi bani mai repede, ca să vă puteţi permite…

Traian Băsescu: Să-mi fac casă mai repede, să-mi fac maşină mai repede. Asta am vrut. Dar nu am vrut-o cerând la stat, ci am plecat pe mare.

Radu Moraru: Deci îi admiraţi pe cei care au plecat din ţară pentru mai mult?

Traian Băsescu: Am mai spus-o, îi înţeleg, înţeleg şi de ce au plecat şi îi respect extraordinar de mult, pentru că au plecat ca să câştige un ban cu care să le fie mai bine. Foarte bine, nu s-au dus să-i fure.

Radu Moraru: Ştiţi cine sunt aliaţii emisiunii noastre şi cred că şi ai dumneavoastră? Oamenii care vor fermitate, oamenii care nu mai vor politicieni sau guverne care spun ceva azi, mâine o scaldă, oamenii tineri, oamenii care vor…

Traian Băsescu: Domnule Moraru, ştiţi care este singura şansă a guvernului condus de Emil Boc? Fermitate!

Radu Moraru: Asta credem şi noi.

Traian Băsescu: Da. Am vrut doar să vă conving de faptul că şi eu cred acelaşi lucru, fermitatea în guvernare! Fermitatea în aplicarea măsurilor de consolidare fiscală! Fermitatea în a atinge obiectivul de reluare a creşterii economice pentru România! Nimic nu ne ajută mai mult decât reluarea creşterii economice.

Radu Moraru: „Sunt un tânăr născut pe 4 noiembrie ’80, unul din cei 10%, cum susţin mogulii, care au încă încredere în Traian Băsescu. Deşi nu sunt membru PD-L, v-am admirat întotdeauna perseverenţa de a duce la bun sfârşit ceea ce v-aţi propus. Eu cred încă în dumneavoastră. Vă urez să nu lăsaţi ţara pe mâna unor iresponsabili. Aveţi înţelepciunea de a lua cele mai bune decizii pentru România, iar atacurile mogulilor să vă lase rece. Noi, cei ce v-am ales căpitan al corabiei numite România, avem încredere că o veţi scoate din aceste ape tulburi. Un sincer admirator, Marius din Constanţa. În Constanţa, nu toţi sunt cu Mazăre. Aţi câştigat alegerile, contăm pe dumneavoastră”. Aveţi multe obligaţii, domnule preşedinte, şi mai aveţi doar vreo trei-patru anişori de mandat.

Traian Băsescu: Patru ani, dar să ştiţi că o să-mi fac timp odată să compar 2004 chiar cu ziua de azi, când suntem încă într-o criză economică. Eu cred că România a evoluat mult şi avem şansa uriaşă acum să ieşim dintr-o perioadă de criză oarecum restructuraţi şi să ne continuăm procesele de modernizare a statului. Sigur, să nu credeţi că uit de rezultatul referendumului cu parlamentul unicameral, dar cred că în acest moment…

Radu Moraru: Şi reducerea numărului.

Traian Băsescu: Da. În acest moment, prioritare sunt cele trei legi de care avem nevoie ca să închidem acordul cu Fondul.

Radu Moraru: Ne-au scris foarte mulţi şi din străinătate, care au stat ore întregi, şase ore, la Paris, de exemplu, să voteze acest lucru, iar astăzi nu se mai vorbeşte despre reducerea numărului de parlamentari. Poate altă dată, poate tăiem panglica ieşirii din criză la emisiunea noastră şi… Colegii, mi-aţi adus ce v-am rugat? Da, vă rog, aduceţi-mi aici, că am o surpriză pentru domnul preşedinte. De final, vreau să vă întreb ceva ca între bărbaţi. Cred că este prima aniversare fără mama. Cum este? Spuneţi-mi şi mie. Eu încă mă bucur de…

Traian Băsescu: Mai bine nu-mi aduceaţi aminte.

Radu Moraru: Nu, vă întreb bărbăteşte, pentru că este un moment prin care aţi trecut fără să vorbiţi.

Traian Băsescu: Nu este uşor. Mama este mama. Şi acum am văzut diferenţa uriaşă între ce înseamnă când îţi pierzi tatăl şi ce înseamnă când îţi pierzi mama. Când îţi pierzi mama, parcă ai o problemă cu propria-ţi rădăcină.

Radu Moraru: Cred că atunci este maturizarea.

Traian Băsescu: Cine ştie?

Radu Moraru: Cum zicea şi mama, şi zice: eşti copilul meu toată viaţa, cât oi trăi. De ziua dumneavoastră, ne-am gândit la Codicele Romane, fiindcă ştiu că vă pasionează justiţia, un capitol la care aveţi mult de lucru. Sunt legile României, de multe ori extraordinar de clare acum o sută şi ceva de ani. Noi am pus semnele, ca să vedeţi…

Traian Băsescu: Priorităţile legislative.

Radu Moraru: Priorităţile României. Cred că este de pe la 1800 şi ceva. Am primit-o cadou de la un fan „Naşul” şi simbolic, de ziua dumneavoastră…

Traian Băsescu: Vă mulţumesc mult!

Radu Moraru: Să vegheaţi ca preşedinte al tuturor românilor, pentru a se face dreptate în ţara asta. Pentru popor. Să fiţi populist! La mulţi ani, domnule preşedinte!

Traian Băsescu: Vă mulţumesc mult!

Radu Moraru: Ne oprim aici.

(Prin Monitoring Media: B1 TV – Naşul, Ora:21 :00)