Meteorologii avertizeaza ca, incepând de sâmbătă dimineaţă, sud estul tarii dar si Bucurestiul ar putea fi afectate de fenomenul “freezing rain” sau ploaia inghetata. Fenomenul meteorologic nu este des intalnit si se formeaza atunci cand  un front atmosferic cald se suprapune peste unul rece, unde temparatura este sub 0 grade Celsius.

Efectul pe care il produce acest fenomen este ca ninsoarea se topeste la intalnirea frontului cald si ingheata imediat ce atinge pamantul. Gheata se lipeste instantaneu de metal sau carosabil, iar cele mai afectate sunt cablurile electrice, daca sunt incarcate cu o cantitate mare. De asemenea, avioanele sunt oprite la sol.

Autoritatile incearca sa previna populatia si le recomanda soferilor sa ramana acasa in cazul producerii acestui fenomen, pentru evitarea accidentelor. In 1998, in Canada, “freezing rain” a facut 30 de victime umane si a produs pagube de miliarde de dolari.

In cazul aparitiei unor pene de curent electric extinse, din cauza ruperii cablurilor, companiile de electricitate vor folosi in orase generatoare sau vor trece consumatorii pe alte linii alimentate cu energie. De asemenea exista echipaje pregatite sa intervina daca avariile vor avea loc in camp deschis.

[jwplayer config=”600×394″ mediaid=”1746″]

2 COMENTARII

  1. deci, trebuie sa-ti cumperi spray antiinghet ca sa urci la volan…si apoi sofer :))))

  2. de ploaie inghetata spontan am mai trecut noi, in Bucuresti. daca era fiimea prin clasa a saptea si am reusit sa o recuperez de pe drum, cand toata lumea inghetata si cu polei pe talpi cadea pe spate…deci, inca se poate, in 2012!:)

Comentariile sunt închise.