Crin Antonescu a prezentat, marti seara, modificarile pe care vrea USL sa le aduca Constitutiei, printre care se numara puncte precum: premierul reprezinta Romania la Consiliul European si presedintele desemneaza prim-ministrului din partidul care a castigat alegerile.

Printre punctele propuse de USL se numara si sanctionarea parlamentarilor care schimba partidul, pentru care se va organiza, cel mai probabil,  un referendum in colegiul in care a fost ales prin care sa se decida daca i se retrage sau nu mandatul.

In plus, Crin Antonescu a sustinut ca se are in vedere „adaptarea legislatiei romanesti privitoare la posibilitatea confiscarii dovedite ca dobandite ilicit in sensul legislatiei europene si poate chiar american”.

Principalele declaratii ale lui Crin Antonescu:

Iata mai jos cele mai importante declaratii facute de Crin Antonescu:

 • Desi alegatorii ne-au dat acea majoritate de doua treimi cu care sa putem vota in parlament propriul nostru proiect de modificare a constitutiei, nu dorim sa facem asta.
 • Vrem sa dam o constitutie pentru toti romanii, pentru toata societatea romaneasca, si de aceea dezbaterea va fi una larga, cu toate mediile publice interesate si competente.
 • Va fi o dezbatere corecta, democratica, cu partenerii nostri, fortele politice din actuala opozitie parlamentara.
 • Vedem Constitutia nu doar asa cum s-a intamplat in trecut prin prisma fortei, suveranitatii si intereselor statului, ci in primul rand prin prisma drepturilor, libertatilor si intereselor cetateanului, care e primordial in raport cu statul.
 • Tot ce putem face azi in a intari acolo unde e nevoie drepturile, libertatile fundamentale legate de persoana, de proprietate, o vom face.
 • Institutii puternice ale statului, da, neaparat, si intotdeauna in slujba cetatenilor pentru care lucreaza.
 • Chestiuni care tin de miezul vietii politice – tema atributiilor presedintelui ai a raporturilor cu guvernul si parlamentul.
 • Avem o experienta speciala si nu dorim sa facem altceva decat ceea ce am reclamat si unii si altii in toti acesti ani de la presedintele actual.
 • Spunea premierul ca nu mai vrea presedinte-jucator, ci presedinte-arbitru. Asta i-am cerut toti actualului presedinte si acesta era si spiritul in care actuala constitutie a fost gandita.
 • Presedintele Romaniei nu e angajat intr-o competitie pentru putere cu premierul sau parlamentu, nu are nevoie de mai multa putere, ci de mai multa autoritate, de mai mult prestigiu.
 • Daca vom continua sa avem un presedinte ales, cu maxima legitimitate, aceasta legitimitate i se da pentru reprezentarea tuturor romanilor, nu a unui partid.
 • Presedintele nu trebuie si nu are de ce sa mai interfereze in zona executivului sau a legislativului.
 • Presedintele se comporta ca autoritate care constata si nu interpreteaza sau modifica rezultatul alegerilor, fiind constrans printr-un articol special sa desemneze un premier nu dupa libera sa vointa, ci dupa vointa exprimata de alegatori, sa desemneze premier persoana propusa de partidul, coalitia sau actorul electoral care a castigat cele mai multe mandate.
 • Reprezentarea in structurile europene de catre primul-ministru, presedintele ramanand titularul politicii externe, comandatul fortelor armate si reprezentantul statului roman in relatiile internationale.
 • Dorim explicit limitarea angajarii raspunderii Guvernului o singura data intr-o sesiune parlamentara.
 • Centrul vietii politice trebuie sa fie parlamentul, depozitarul direct al vointei alegatorilor.
 • Dorim un parlament bicameral, restrans numeric, cu atributii distincte, cu un senat in principiu reunind reprezentanti ai regiunilor si cu atributii de mare prestigiu.
 • Dorim sa cautam modalitatile constitutionale prin care sa impiedicam traseismul politic, prin proceduri de referendum in colegiul respectiv, prin care sa se retraga mandatul celui care si-a parasit partidul pentru care a candidat.
 • Trebuie sa gasim solutii pentru adaptarea legislatiei romanesti privitoare la posibilitatea confiscarii dovedite ca dobandite ilicit in sensul legislatiei europene si poate chiar american.
 • Garantii ca sistemul judiciar e ferit pe cat posibil de partizanatul politic, responsabilitatea pentru buna sa administrare e asumata de cineva care deconteaza periodic in fata cetatenilor aceste lucruri.
 • Vrem o constitutie mai clara, prin care cetateanul roman sa se simta mai puternic, mai protejat in propriile sale drepturi.
 • Va trebui sa vedem cu totii cum e mai bine, esential e ca la aceasta rescriere a acordului fundamental sa reunim cel mai larg consens posibil.

 

6 COMENTARII

 1. Cum adică Preşedintele este obligat să desemneze Premierul din cadrul partidului !!!! care căştigă alegerile? Gàndire de profesoraş mediocru, la Căcărău, care loveşte chiar PNL-ul, partid cu şanse minime de a fi càştigătorul unor alegeri pe termen scurt şi mediu şi care-i oferă şanse sporite PSD-ului (partid mare cu priză la bugetari, pensionari, asistaţi social etc) să guverneze mult şi ,,bine”
  Halal om poltic, halal liberal!

 2. Ce incredere putem avea intr-o noua Constitutie coordonata de catre dictatorul repetent ? Cum putem crede in lucrarile unei Comisii Juridice din care face parte „marele specialist” Gigi Becali ?
  Ce incredere putem avea in aceia care fac referendum pentru o Constitutie a LOR, dar oculteaza votul romanilor la referendumul pentru parlament unicameral cu 300 de parlamentari ? Cata incredere sa am in cei care nu respecta poporul desi, in mod demagogic, acestia isi afiseaza puterea ca venind din „vointa” aceluias popor ?

 3. ce doresti…dobitoc adormit?
  Cu fiecare zi,devii din ce in ce mai penibil.Du-te dracului..Antonescu…ca esti tampit rau!

 4. „Ce gargara.
  „Centrul vietii politice sa fie Parlamentul”
  Ce vorbesti FRANZ?
  Parlamentul nu este DOAR LEGISLATIVUL?
  A ajuns sa dicteze si peste alte puteri?
  DE CE?
  4 milioane de romani v-au dat votul,credeti ca aveti reprezentare pentru 22 de milioane???

  Antonescu este deja dictator!Fiecare cuvint,fiecare fraza ,fiecare gest ne indica aroganta si aerul de STAPAN!

  Personal nu cred ca mai apuca un al doilea mandat de Presedinte!Nu il califica NIMIC!

Comments are closed.