Poliţia analizează posibilitatea unui atac terorist pe Arena Manchester, la concertul Arianei Grande, unde cel puţin 22 persoane şi-au pierdut viaţa şi alte 59 sunt rănite din cauza unei explozii ce a avut loc la finalul show-ului, potrivit New York Times. Majoritatea celor prezenţi pe arenă erau copii şi adolescenţi. Ambasada României în Marea Britanie a făcut demersuri pe lângă autorităţi pentru a afla dacă printre victime sunt şi români, informează mediafax.ro

UPDATE 14.47 Reţeaua teroristă Stat Islamic a revendicat, marţi, atentatul comis la concertul din oraşul britanic Manchester, soldat cu cel puţin 22 de morţi şi zeci de răniţi, anunţă Institutul american SITE, specializat în monitorizarea site-urilor islamiste.

„Acesta este doar începutul”, a declarat un reprezentant al reţelei teroriste sunnite, într-o înregistrare video difuzată de agenţia Amaq.

„Unul dintre soldaţii Califatului a reuşit să introducă un dispozitiv exploziv la o reuniune a cruciaţilor desfăşurată în oraşul Manchester”, precizează reţeaua islamistă.

Organizaţia fundamentalistă nu a oferit detalii despre autorul atacului, lucru care sugerează că acesta era un simpatizant, nu membru, şi că atentatul nu a fost coordonat direct.

Cel puţin 22 de persoane au fost ucise, iar alte 59 au fost rănite în atentatul comis luni seară în Manchester, la finalul unui concert al artistei americane Ariana Grande.

UPDATE 14.18 Lumea fotbalului s-a arătat şocată în urma exploziei de pe Manchester Arena, mai mulţi jucători şi cluburi de fotbal exprimându-şi regretul prin intermediul reţelelor de socializare.

„Când m-am trezit, am primit o veste de-a dreptul îngrozitoare! Gândurile mele sunt la cei afectaţi la Manchester” – Gareth Bale, Real Madrid.

„Multă furie, multă durere! Condoleanţele mele şi susţinerea se îndreaptă către familiile victimelor cumplitului atac din inima oraşului” – David De Gea, Manchester United.

„Aş dori să îmi exprim cele mai profunde condoleanţe faţă de familiile victimelor. Este o zi tristă pentru minunatul oraş Manchester” – Vincent Kompany, Manchester City.

„Ştiri devastatoare în această dimineaţă. Gândurile şi rugăciunile mele se îndreaptă către cei afectaţi” – Wayne Rooney, Manchester United.

„Clubul Real Madrid îşi exprimă profunda consternare pentru atacul care a avut loc la Manchester şi este alături de victime şi de familiile şi prietenii acestora. În acelaşi timp, doreşte recuperare rapidă celor răniţi” – clubul de fotbal Real Madrid.

„Am aflat cu mare tristeţe despre evenimentele teribile petrecute la Arena. Inimile noastre sunt alături de victimele acestei tragedii şi de serviciile de urgenţă ale oraşului nostru” – clubul de fotbal Manchester City.

UPDATE 14.14 Poliţia din Manchester a reţinut un bărbat suspectat de legături cu atentatul terorist

Poliţia britanică a anunţat marţi că a reţinut un bărbat suspectat de legături cu atentatul terorist care a avut loc în sala de concert din Manchester, notează site-ul BBC News.

Este vorba despre un tânăr în vârstă de 23 de ani, care a fost reţinut în sudul oraşului Manchester, în zona Chorlton.

Potrivit surselor BBC, poliţiştii care investighează atacul terorist vor desfăşura mai multe raiduri şi arestări în perioada imediat următoare.

UPDATE: 13.48  Theresa May: Serviciile de securitate au identificat atentatorul şi cred că acesta a acţionat singur

Premierul Marii Britanii, Theresa May, a anunţat marţi, în cadrul unei conferinţe de presă, că serviciile de securitate au informaţii privind identitatea atentatorului din Manchester, care ar fi acţionat singur, dar numele acestuia nu a fost furnizat, notează site-ul BBC News.

„Noaptea trecută, la ora 10.33, o explozie a fost raportată la Manchester Arena. Cunoaştem acum că un singur terorist a detonat un dispozitiv explozibil improvizat în apropierea unei ieşiri a arenei. Teroristul a ales în mod deliberat timpul şi locul pentru a cauza daune maxime, pentru a ucide şi răni. Toate actele teroriste sunt atacuri comise cu laşitate asupra oamenilor nevinovaţi. Dar acest atentat iese în evidenţă prin laşitatea îngrozitoare şi dezgustătoare, prin faptul că a vizat copii şi tineri nevinovaţi, fără apărare”, a spus Theresa May.

Premierul Marii Britanii a oferit apoi detalii despre situaţia victimelor.

„În afara atacatorului, 22 de oameni au murit, iar 59 de au fost răniţi. Cei care au fost răniţi sunt trataţi în opt spitale din Manchester. Mulţi sunt în stare gravă. Printre cei răniţi şi ucişi se află mulţi copii şi tineri. Ne luptăm să înţelegem o minte denaturată şi deformată, care vede o cameră plină de tineri ca o oportunitate pentru un carnagiu. Trebuie să încercăm să prevenim potenţiale atacuri similare pe viitor, să confruntăm şi să învingem ideologia care alimentează astfel de violenţe„, a declarat Theresa May.

Theresa May a precizat că „poliţia şi serviciile de securitate cred că acest atac a fost desfăşurat de către un singur bărbat, dar investighează dacă nu face parte dintr-un grup”.

Aceasta a mai spus că va lua ceva timp până va fi stabilit acest lucru, iar „poliţia şi serviciile de securitate cred că au identificat atentatorul, dar în acest punct al investigaţiei nu putem furniza numele acestuia”.

Theresa May consideră că în aceste momente oamenii ar trebui să amintească nenumăratele acte de bunătate ale cetăţenilor, activitatea promptă a serviciilor de urgenţă, precum şi mesajele de solidaritate de la cei care s-au oferit să găzduiască victime.

„Nivelul de securitate rămâne sever, ceea ce înseamnă că probabilitatea unui nou atac terorist este ridicată. Vor urma zile dificile. Ne oferim susţinerea totală pentru toţi cei afectaţi. Fiecare dintre noi stă alături de oamenii din Manchester. Teroriştii nu vor câştiga niciodată, iar stilul nostru de viaţa se va impune întotdeauna”, a spus premierul britanic.

UPDATE: 13.50 Soţia şi cele două fiice ale tehnicianul spaniol al echipei Manchester City, Pep Guardiola, au fost prezente la concertul artistei americane Ariana Grande, de la Manchester Arena, informează AS. Cele trei au scăpat nevătămate, dar se află în stare de şoc, din cauza exploziei, precizează sursa amintită.

UPDATE: 13.04 O adolescentă în vârstă de 18 ani este prima victimă al cărei nume a fost făcut public. Georgiana Callander i-a scris Ariannei Grande pe Twitter, chiar cu o zi înainte de concert: „Atât de nerăbădătoare să te văd mâine”.

UPDATE 10:51: Comisia Europeană a coborât steagurile în bernă.

UPDATE ora 10.30: Explozia de la Manchester Arena: Reacţia Iiderilor de la nivel mondial/ Juncker: Este un şoc profund

Liderii de la nivel mondial au făcut declaraţii cu privire la explozia de la Manchester Arena, în urma căreia 22 de persoane şi-au pierdut viaţa, iar cel puţin 59 au fost rănite.

“Cu mare tristeţe şi şoc profund am aflat de atacul brutal care a avut loc în Manchester. Mi se rupe inima când mă gândesc că, încă o dată, terorismul a reuşit să instaleze frică acolo unde ar trebui să existe bucurie, să semene diviziune acolo unde tinerii şi familiile lor ar trebui să se adune să sărbătorească. Vreau să îmi exprim profundele condoleanţe premierului Theresa May şi tuturor britanicilor”.

UPDATE ora 10.20: Zona din jurul Arenei Manchester a fost securizată, iar Gara Victoriei, din apropiere, evacuată

Zona din jurul Arenei Manchester, unde a avut loc explozia în urma căreia au decedat cel puţin 22 de persoane, a fost securizată de către poliţia britanică, inclusiv Gara Victoria care va rămâne închisă pe durata întregii zile de marţi, informează presa locală.

Gara Victoria va rămâne închisă cât timp serviciile de urgenţă se află la faţa locului incidentului.

Spitalul Regal din Manchester a declarat incidentul ca fiind unul major.

Mai multe personalităţi din Marea Britanie au transmis condoleanţele familiilor victimelor.”Cum Gara Victoria se află în apropierea arenei, staţia a fost evacuată, iar liniile feroviare au fost închise”, a declarat un reprezentat al sistemului feroviar britanic.

”Este recomandat ca civilii să evite zona. Dacă vă aflaţi în apropiere, vă rugăm să urmaţi instrucţiunile serviciilor de intervenţie”, a adăugat acesta.

La aeroportul Manchester, zborurilor programate nu vor fi afectate, însă orarul unora dintre mijloacele de transport va suferi modificări.

Cursele feroviare ce traversau gara au fost suspendate.

Noi imagini din momentul producerii exploziei

UPDATE ora 10.00: Adepţii Stat Islamic au celebrat atentatul.

Susţinătorii reţelei teroriste Stat Islamic au celebrat pe reţelele sociale atentatul de la Manchester, soldat cu cel puţin 22 de morţi şi aproape 60 de răniţi, deşi organizaţia extremistă nu a revendicat în mod oficial atacul, informează cotidianul The Telegraph.

Conturile de Twitter ale susţinătorilor reţelei extremiste au folosit hastaguri pentru a posta mesaje admirative în legătură cu atentatul, care este considerat de aceştia drept o victorie împotriva „cruciaţilor” din Occident sau o răzbunare pentru participarea Marii Britanii la campania de bombardament aerian ce vizează poziţiile Stat Islamic din Siria şi Irak.