ILLUSTRATION EURODe la 1 ianuarie 2014, băncile din UE vor fi mai puternice. Modificările votate de Parlament marți vor limita bonusurile bancherilor pentru a limita riscurile speculative, vor crește rezervele de capital pentru a ajuta băncile să facă mai bine față crizelor și vor întări supravegherea. Acest pachet de reformă a sistemului bancar din UE, cel mai cuprinzător de până acum, are ca obiectiv și creșterea economică, prin facilitarea creditelor către firmele mici – motorul economiei adevărate.

„Noul pachet de reguli reprezintă cea mai avansată reglementare în domeniul bancar din UE, de până acum. Noul document de referință pentru toate cele 8200 de bănci reprezintă piatra de temelie pe care uniunea bancară europeană trebuie să se construiască. Mecanismul unic de supraveghere va fi acoperișul acestei construcții. Trebuie acum să adăugăm pereții: cadrul de reglementare pentru bănci și schemele de garantare a depozitelor. Rolul nostru de legislatori nu este să reglementăm nivele de salarizare. Regulile privind bonusurile bancherilor vor aduce corectitudine și transparență și vor contribui la schimbări în cultura din sistemul bancar”, a spus a spus Othmar Karas (EPP, AT) raportorul pentru pachetul de reforme bancare.

Bonusurile bancherilor
Pentru a limita riscurile speculative, raportul dintre salariul de bază și bonusuri va fi 1:1, putând fi crescut la maximum 1:2 cu acordul a cel puțin 66% din acționari deținători a jumătate din acțiuni sau a 75% din voturi dacă nu există cvorum.
Pentru a încuraja bancherii să adopte o viziune pe termen lung, ei vor primi minimum 25% din orice bonus care depășește 100% din salariu după cel puțin cinci ani.

Cerințe de capital și rezerve
Băncile din UE vor fi obligate să aibă un capital mai mare și de mai bună calitate ca rezervă pentru perioade dificile, respectiv minimum 8% capital de bună calitate, din care mai mult de jumătate trebuie să fie de rangul 1, de cea mai bună calitate și cu cele mai mici riscuri (ceea ce reprezintă dublarea cerinței actuale de capital de rangul 1). Acest capital trebuie să fie lichid într-o măsură rezonabilă, adică să poată fi convertit în numerar dacă este nevoie să fie plătiți depozanții și creditorii în regim de urgență.
Băncile vor fi obligate să păstreze „o rezervă de conservare a capitalului” care să absoarbă pierderile și să le protejeze capitalul, precum și „o rezervă de capital contra-ciclic” pentru a se asigura că în perioade de creștere economică băncile acumulează suficient capital care să le permită un flux de credite stabil în perioade de tensiune.

Împrumuturi pentru economia reală
Pentru a încuraja băncile să crediteze întreprinderile mici și mijlocii (IMM-urile), noile reguli vor reduce riscul nominal care trebuie alocat acestor împrumuturi. Acest lucru va determina reducerea capitalului care trebuie pus în rezervă pentru a acoperi împrumuturile cu consecințe neplăcute, astfel mai mulți bani fiind disponibili pentru împrumuturi.

Transparență și supraveghere
Noile prevederi legislative vor cere băncilor să publice profiturile încasate, taxele plătite și subvențiile primite în fiecare țară, precum și cifrele de afaceri și numărul de angajați. Din 2014, aceste date vor fi comunicate Comisiei Europene, iar din 2015, vor fi publice în totalitate.
Băncile vor fi supravegheate de autoritățile competente din statele membre, în colaborare cu Autoritatea Bancară Europeană (EBA), ale cărei puteri de supraveghere vor fi extinse.

Regulamentul și Directiva
Pachetul de reforme este compus din Regulamentul cerințelor de capital (CRR) și din a patra ediție a Directivei privind cerințele de capital (CRD IV).
CRR introduce primul set de reguli de prudență pentru bănci în UE și va fi aplicat direct tuturor băncilor din statele membre în scopul de a asigura respectarea deplină, în toate statele membre, a standardelor internaționale Basel III.
CRD IV permite statelor membre o anumită flexibilitate, de exemplu în ceea ce privește dreptul de a cere băncilor din statul respectiv să pună în rezervă mai mult capital decât se cere în legislație, de exemplu pentru a proteja băncile în cazul scăderii dramatice a prețurilor proprietăților.

Ce urmează?
Noile reguli trebuie aprobate formal de Consiliul de miniștri pentru a intra în vigoare de la 1 ianuarie 2014.

1 COMENTARIU

  1. „Ce urmează?
    Noile reguli trebuie aprobate formal de Consiliul de miniștri pentru a intra în vigoare de la 1 ianuarie 2014.”
    Of vedea exact ca si cu „profetiile”din 21 Dec 2012…Off doamne,off…

Comentariile sunt închise.