luggage handling airport Gran Canary, Canaries, SpainÎn ciuda opoziției, eurodeputații aprobă planurile de liberalizare a serviciilor de handling la sol oferite de aeroporturile din Europa, spunând că acest lucru va spori siguranța pasagerilor.

„E mai bine pentru aeroporturi, pentru că vor avea o putere mai mare. E mai bine și pentru cei ce se ocupă de handling, pentru că vor dobândi acces pe aeroporturile care le erau închise, iar pasagerii vor câștiga standarde de înaltă calitate”, a declarat europarlamentarul PPE Artur Zasada, într-un material difuzat în cadrul emisiunii „Noi, europenii”.

Deputații au votat marți deschiderea serviciilor conexe pe marile aeroporturi din UE pentru o mai mare competiție, prin creșterea numărului minim de prestatori. Pentru a asigura eficiența serviciilor și a evita dumpingul social, Parlamentul a inclus în propunerea inițială a Comisiei standarde minime de calitate și clauze de siguranță pentru transferul lucrătorilor.

Propunerea legislativă a fost adoptată cu 455 de voturi pentru, 239 împotrivă și 18 abțineri.

Parlamentul a votat standarde minime de respectat de către prestatorii de servicii conexe ce operează pe aeroporturile europene tranzitate de mai mult de 5 milioane de pasageri. „Acestea vor include, de exemplu, timpul maxim de așteptare pentru check-inul bagajelor, timpul maxim pentru livrarea primului și ultimului bagaj, stocul minim de lichid antigel”, a explicat raportorul Artur Zasada (PPE, AT).

Mai multă competiție, dar și condiții corecte de muncă

În propunerea amendată, un minim de trei prestatori de servicii conexe vor opera pe aeroporturile tranzitate de mai mult de 15 milioane de pasageri și/sau 200 000 de tone de mărfuri pe an, față de doi prestatori în prezent. Se cere de asemenea ca aeroporturile care își gestionează singure serviciile la sol să prevadă o separare strictă a conturilor.

Deputații au introdus unele prevederi sociale care se vor aplica și subcontractorilor. În cazul în care prestatorii de servicii se schimbă, statele membre se vor asigura că lucrătorii în serviciile aeroportuare conexe sunt transferați la noul prestator, contractele colective fiind respectate.

În 2011, 21 de aeroporturi din UE au fost tranzitate de mai mult de 15 milioane de pasageri anual, printre care: London Heathrow, Paris Charles de Gaulle, Frankfurt, Amsterdam Schiphol, Madrid Barajas, München, Roma-Fiumicino, Barcelona, London Gatwick, Paris Orly, Palma de Mallorca, Viena, Düsseldorf, Milano, Stockholm, Manchester, Brussels, Dublin, London Stansted, Berlin Tegel, urmate îndeaproape de Helsinki, Lisabona și Atena.

Ce urmează?

Parlamentul va începe discuții cu Consiliul pentru a ajunge la un acord de compromis privind „pachetul aeroportuar”, care mai include două propuneri legislative privind regulile de atribuire a timpilor de decolare și aterizare și restricțiile operaționale privind zgomotul. Primele două amendamente privind creșterea eficienței aeroporturilor au fost adoptate în primă lectură de Parlament în decembrie 2012.