Preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, a denunţat joi, în Irlanda, una din ţările cele mai lovite de criza economică, ‘mitul’ unei austerităţi impuse de către Uniunea Europeană, transmit France Presse şi EFE.

Aflat la Dublin pentru şedinţa comună a Colegiului comisarilor şi a guvernului Irlandei, statul membru care asigură preşedinţia semestrială a Consiliului UE, Barroso a subliniat că ”dificultăţile le avem cu sau fără euro, cu sau fără Uniunea Europeană”.

“Cauza acestor dificultăţi cu care unele ţări trebuie să se confrunte este o datorie publică excesivă, creată de către guverne şi/sau comportamente iresponsabile în domeniul financiar. Există un mit potrivit căruia UE impune politici dificile. Acest lucru nu este adevărat, pentru că nu Uniunea Europeană este cea care a creat problemele”, a spus şeful executivului UE, într-o conferinţă de presă comună cu premierul irlandez Enda Kenny.

În opinia lui Jose Manuel Barroso, reducerea deficitelor bugetare şi reformele structurale sunt o condiţie esenţială pentru recâştigarea încrederii, în special pe cea din partea pieţelor financiare, pentru a permite sporirea investiţiilor şi promovarea unei creşteri economice durabile.

1 COMENTARIU

Comments are closed.