Băsescu, despre prezidențialele din 2009: Geoană nu a pierdut doar de prost, ci a avut şi staff îndoielnic. Liderul PMP a răspuns, miercuri, la Parlament, la afirmațiile făcute de Viorel Hrebenciuc, fostul șef de campanie al PSD de la acea vreme, în comisia parlamentară de anchetă, unde afirmase că alegerile au fost pierdute de PSD în diaspora, scrie libertatea.ro

„Ieri am avut explicaţia totală şi de ce a pierdut Geoană alegerile. Nu numai de prost, dar a avut şi un staff îndoielnic. Hrebenciuc spunea că după calculele lui, la o secţie de votare din străinătate nu pot vota mai mult de 1.050 de persoane. Sigut, teoria asta este susținută și de cea mai competență dintre morse, Chiriac, alt dezinformator”, a spus Băsescu, la Parlament.

Băsescu a mai spus că în turul doi al alegerilor prezidențiale din 2009 au fost mereu în secția de votare de la Ambasada din Paris cinci ștampile de vot și cinci cabine de vot, iar declarațiile pe proprie răspundere se compltau înainte de vot, în timp ce alegătorii așteptau la rând.

Viorel Hrebenciuc a declarat, marți, în comisia de anchetă, „că totul s-a întâmplat în diaspora”, și a amintit că a fost preşedintele comisiei care a făcut legea electorală din 2004, conform căreia într-o secţie de vot pe listele electorale sunt trecuţi maxim 2.000 de alegători.

Comisia de anchetă privind scrutinul prezidențial din 2009 a fost propusă de PSD și ALDE. Majoritatea parlamentară a cerut să fie demarată o anchetă în Parlament privind alegerile prezidențiale din 2009, pentru clarificarea aspectelor cu privire la organizarea alegerilor din 2009, dar și cu privire la rezultatul scrutinului prezidențial.

Solicitarea a venit în urma dezvăluirilor făcute de Dan Andronic legate de noaptea alegerilor și de persoanele aflate în anturajul lui Traian Băsescu. Acesta a scris că a mers, în calitate de consultant politic, în seara celui de al doilea tur al alegerilor prezidențiale în casa lui Gabriel Oprea. Acolo se mai aflau, potrivit lui Andronic, șeful SRI de la momentul respectiv, George Maior, prim-adjunctul directorului SRI, Florian Coldea, și Laura Codruța Kovesi, la momentul acela procuror general al României. Dan Andronic scria că Florian Coldea şi Laura Codruţa Kovesi erau preocupaţi, în seara alegerilor, de victoria lui Traian Băsescu