Presedintele Traian Basescu le-a vorbit marti ambasadorilor romani despre situatia politica interna din iulie si pana in prezent, punctand ca a existat un „abuz de putere al unei majoritati nerezultate din alegeri”.

„As vrea sa va fac un scurt si zic eu clar tablou a ceea ce s-a intamplat in luna iulie si pana in prezent si sa vedem ce este de facut in continuare. Incep cu acest aspect pentru ca mi se pare, de altfel, a fi singurul element nou care trebuie subliniat intr-o intalnire cu corpul diplomatic romanesc. In rest, politica externa a Romaniei mentine parametrii anteriori”, a afirmat Basescu, la intalnirea cu sefii misiunilor diplomatice ale Romaniei din afara granitelor.

El a precizat ca in perioada 3 – 6 iulie, o majoritate parlamentara a considerat ca poate „face tandari” statul de drept.

Traian Basescu a subliniat ca schimbarea presedintelui Camerei Deputatilor si al Senatului, precum si suspendarea presedintelui, dar si alte masuri ale Puterii, in perioada respectiva, reprezinta „abuzul de putere al unei majoritati, nerezultate din alegeri”.

13 COMENTARII

 1. Dragi prieteni eu nu pot vota de aici la parlamentare dar voi cei din tara da ,acum ii stiti pe majoritatea dintre ei ,nu le dati votul ,si gata,pedepsitii prin asta si ramin acasa multi dintre ei,la vot se vede cine merita sa mearga mai departe si cine nu.Pe curind!

 2. fratilooor,de raie mai scapam nu scapam,dar de astia nu mai scapam in veci,nu vedeti ca in birourile permanente ale senatului,le-au dat ce au vrut ei si cat au vrut ei celor de la pdl,doar doar astia se vor lipsi si uite ca a tinut,cei din pdl au renuntat la functiile din birourile permanente,le mai ramane sa scape de ei si din parlament si gata,sunt ei stapani absoluti,ce daca noi nu-i vrem,ei ne vor,mancaiar ciuma si viermii sa-i manance.

 3. Ce este greşit sau nelalocul lui în ce a declarat Traian Băsescu la întâlnirea cu ambasadorii români.
  Cele mai importante declaratii ale lui Traian Basescu:

  „Politica externa a Romaniei isi mentine parametrii anteriori.
  In luna iulie, in perioada 3-6 iulie, o majoritate parlamentara a considerat ca poate face tandari statul de drept.
  Majoritatea parlamentara nerezultata din alegeri a incalcat in mod grav criteriile de la Copenhaga, in mod special criteriile politice.
  As vrea sa le reamintesc ca aceste criterii ne obliga la stabilitatea institutiilor care garanteaza democratia, si cand incepi prin destituirea presedintilor celor doua Camere parlamentare, suspendarea presedintelui si destituirea avocatului poporului, e o incalcare grosolana.
  Au fost atacuri continue la adresa justitiei.
  Aceste lucruri au facut ca Romania sa fie pusa sub lupa aliatilor nostri si in mod deosebit a Comisiei Europene, garantul respectarii tratatelor UE.
  S-a produs brusc un proces de izolare a Romaniei, este misiunea diplomatiei romanesti sa redeschida dialogul
  Institutiile statului de drept au ramas in picioare in ciuda acestui atac.
  Restabilirea statului de drept in Romania, atat cat s-a facut pana acum, dar se va face integral, s-a facut pentru ca institutiile statului de drept au ramas in picioare in ciuda atacului din 3-6 iulie.
  Desi aparent a fost un mare deserviciu pentru Romania ceea ce s-a intamplat in 3-6 iulie si ceea ce s-a intamplat dupa referendum, in acelasi timp, ceea ce s-a intamplat a probat ca Romania si-a consolidat institutiile statului de drept in asa fel incat acestea sa il apere.
  Cred ca aceasta intamplare a fost o proba de foc pentru institutiile statului de drept, pe care au trecut-o. Nu spun ca au trecut-o perfect, dar au trecut-o.
  Romania a devenit o tara importanta aici la granita NATO si UE.
  Dragi aliati, ati sustinut Romania, dar institutille statului de drept si-au facut treaba si isi vor duce misiunea pana la capat.
  Am dorit sa clarific acest lucru deoarece mi s-a parut ca suntem in defensiva din punct de vedere diplomatic si nu suntem in defensiva. Va cer ca in capitalele in care reveniti sa transmiteti mesajul ca institutiile statului au functionat corect.
  Romania isi mentine obiectivele strategice de pana acum.
  Intamplarile din 3-6 iulie si de dupa nu modifica politica externa in nicun fel. Directia este vest, cei care ne pot garanta ceea ce avem ca obiectiv – cresterea nivelului de trai ne-o garanteaza UE, iar securitatea ne-o garantam impreuna cu partenerii din NATO.
  Va voi solicita raportari trimestriale. Se impune cresterea nivelului de valorificare a parteneriatelor strategice pe care le avem.
  Ele difera, unele sunt pregnant cu importanta politica, altele economica.
  SUA este aliatul nostru primordial in NATO, dar si in lumea civilizata. E cel mai complex parteneriat pe care il avem. Odata declarat, in anul 2011, acest parteneriat, SUA au actionat in mod deosebit in zona care pentru noi era un deziderat, si anume zona economica.
  Am vazut aparitia Exxon, aparitia Chevron in tara noastra, si in zone de importanta strategica pentru noi, precum zona energetica.
  Parteneriatul cu Franta trebuie sa recunoastem ca nu si-a atins parametrii la care poate fi ridicat.
  In Asia, cel mai complex parteneriat este cel cu Republica Coreea. Avem multe intentii ale companiilor din Republica Coreea de a dezvolta afacer in Romania. Din pacate, mare parte dintre ele nu se materializeaza datorita birocratiei de la noi de acasa. De cand am semnat cu presedintele coreean parteneriatul strategic, multe firme de la Seul au batut tara noastra, insa nu s-a materializat. Raspunsul va trebui sa fie mult mai eficient din partea institutiilor romanesti.
  Parteneriatul amplu de prietenie si cooperare cu China a inceput sa dea roade.
  Trebuie sa privim spre piata Federatiei Ruse, o piata care ne este deschisa. Din punct de vedere politic nu exista restricitii pentru exporturi sau investitii in Rusia. Problema este sa avem si indrazneala sa o facem si fac un apel la oamenii de afaceri din Romania sa nu mai evite Federatia Rusa.
  Am exigenta ca ambasadorii din statele cu care avem parteneriate sa faca trimestrial o raportare cu privire la aceste parteneriate si sa semnaleze problemele care apar in tara in derularea parteneriatelor cu firme din aceste tari.
  Asa am putea sa le ajutam si ajutandu-le ne ajutam pe noi in proiectul de dezvoltare.
  Informatia nu trebuie sa vina numai la mine, ci trebuie adresata MAE.
  In ce priveste politica de vecinatate, Moldova ramane o prioritate pentru noi in sustinerea acordata pentru a intra intr-un proces de integrare in UE. Pentru UE Moldova e povestea de succes a parteneriatului estic.
  Este cea mai reusita cooperare intre UE si o tara a parteneriatului estic ceea ce ne incurajeasza in mentinerea pozitiei legata de sustinerea fara rezerve a avansului catre integrarea europeana.
  Am vazut unele declaratii care vizau Republica Moldova in NATO.
  As avea rugamintea, chiar daca vin de la inalti demnitari ai statului, sa nu mergeti pe aceasta directie, pentru ca Moldova si-a declarat neutralitatea prin Constitutie.
  Romania are obligatia sa respecte Constitutia, chiar daca avem si elemente care nu ne convin, aflam din aceasta constituie ca limba oficiala e limba modoveneasca, speram ca lucrurile sa se schimbe.
  Cand la Chisniau se va lua alta decizie legata si de NATO vom sustine si acest proces.
  Transnistria – Ramanem consecventi pozitiei noastre si nu dam noi Chisinaului solutii si nici formatului 5+2. Misiunea noastra este aceea de a sustine pozitia Chisinaului. Sigur ca putem avea foarte multa fantezei legata de rezolvarea acestei probleme, dar nu suntem parte a procesului de negociere. Noi putem pune la dispozitia UE expertiza noastra cu privire la solutionarea corecta a problemei transnistrene pentru ca UE ne reprezinta si pe noi.
  Aliatilor americani le-am pus si le vom pune in continuare la dispozitie expertiza noastra, dar ne abtinem sa dam Chisinaului solutiile noastre.
  Câtava cuvinte despre UE: Experienta de opt ani pe care am acumulat-o in relatiile la varf in UE ma duce la o concluzie pe care am mai exprimat-o public: Europa nu are sanse de supravietuire daca procesul de integrare nu se acclereaza. Avem nevoie de integrare economica, fiscala, politica.
  Daca la capat o sa putem spune ca acest proces de integrare s-a materializat in realizarea Statelor Unite ale Europei cred ca este ceea ce vede orice om ca finalitate a proceselor care se desfasoara acum in UE.
  Convingerea mea e ca niciun stat al UE, fie ca se numeste Grecia, Portugalia, Romania, Franta sau Germania, nu va rezista procesului de globalizare decat daca in UE realizam un puternic proced de integrare.
  Trebuie sa avem curaj sa explicam ca drumul unei mai puternice integrari e solutia.
  Din punct de vedere al Romaniei, avem nevoie de foarte multa atentie in sustinerea acestui proces, pentru ca riscurile majore sunt legate de afectarea coeziunii UE, adica un grup de tari sa o ia inainte, statele din Zona Euro, iar restul sa ramana in afara acestui proces.
  Ultimele propuneri ale Comisiei trebuie sa ne puna extrem de serios in garda atunci cand vorbim de procesul de supraveghere bancara la nivel european si adresat zonei euro.
  Asa cum la momentul potrivit am reusit sa fim parte a tratatului fiscal, la fel Romania trebuie sa-si gaseasca formula de a participa la acest proces de integrare a sistemului bancar.
  De aici rezulta o actiune extrem de importanta pe care trebuie sa o derulam: sa facem o prioritate din indeplinirea conditiilor de intrare in zona euro.
  Daca vom sti sa ne sustinem punctul de vedere, vom putea sa fim parte a acordului care va viza supravegherea sistemului bancar.
  Dar nu vom putea rezista intr-o pozitie tranzitorie la nesfarsit. Devine o prioritate sa indeplinim conditiile de a intra in zona euro.
  Sunt elemente pe termen lung dar care se contruiesc pe termen scurt, pentru ca evolutiile din UE au inceput sa devina rapide.
  Trebuie sa spunem ca Romania are un avantaj formidabil, nu are datorii externe mari, inca ne aflam in criteriile cerute pentru intrarea in zona euro ca datorie externa.
  Incepem sa intram sub deficitul de 3%, moneda nationala, in afara unor explozii generate de ceea ce noi ne-am facut din punct de vedere politic, e ralativ stabila, o inflatie in jurul a 3%.
  Nimeni nu a modificat obiectivul initial fixat, 2015, vom vedea, nu depinde numai de noi.
  Trebuie sa mentinem acest obiectiv, ca premisa de nedecuplare.
  Stiti ca se tot dadea celebrul citat „Daca nu stii te invatam”. Pe noi UE are toata disponibilitatea sa ne invete. Daca nu poti te ajutam, si avem slava Domnului bani pentru asistenta tehnica sa atragem fonduri eurpopene si nu vrem sa-i absorbim. Dar daca nu vrei nu te mai ajuta nimeni, te abandoman.
  Mi se pare extrem de realist acest principiu, Romania nu poate spune ca nu a fost ajutata, invatata, dar daca clasa ei politica nu vrea, UE o va abandona. Nimeni nu isi mai poate permite sa ii trateze pe banii lor pe cei care nu vor.
  Este esential ca aceasta clasa politica, buna rea, astia suntem, sa aiba acea abordare politica care sa dovedeasca ca Romania vrea sa mearga inainte alaturi de aliatii ei.
  Nu avem drumuri inapoi si drumul nostru nu e spre Est.
  Spre Est avem toata amicitia, dar toate interesele noastre sunt spre Vest.
  Au fost in ultima vreme niste declaratii neinsipirate dupa parerea mea, care vizau chestiuni de gen nationalism, nu va amestecati in treburile noastre interne, parca auzeam povestile dinainte de revolutie.
  Romania nu va merge inapoi, sau in orice caz nu sub presedintia mea.
  Avem obligatia sa nu risipim sacrificii pe care romanii le-au facut. Uneori costa in voturi mersul inainte, dar de asta suntem politicieni, sa ne asumam si aceste costuri.
  Nu stiu cum isi poate imagina cineva o Romanie izolata, cu care nu vorbeste nimeni. Lucrurile acestea trebuie sa le clarificam foarte rapid si sa sutinem ca institutiile statului roman au reactionat corect si au ramas in picioare.
  Sunt suficient de consolidate pentru a apara statului de drept. Nu perfecte, inca avem de construit la ele si de educat clasa politica si populatia ca sunt institutii ce nu pot fi atinse de oameni politici si de majoritati.
  Eu stiu cat de mare si de multe ori tacuta a fost batalia cu fostul partid de guvernamant, ca nu se pot baga in numirea procurorilor, a procurorului sef de la DNA, in a face propuneri pe cine sa puna SRI sef la inspectoratul din judetul x.
  A fost o batalie pe care Romania a castigat-o in fata politicienilor si rezultatul a fost ca institutiile au putut reactiona fara complexe in fata politicienilor.
  Avem asa numitele agentii independente care inca nu au nivelul de autonomie fata de politic pe care ar trebui sa-l aiba.
  Si totusi, INS a refuzat sa raspunda la comenzi politice, ceea ce nu e valabil pentru Agentia de Reglementare a energiei, care raspunde la comenzi politice.
  Trebuis sa observam si sa sustinem ca institutii fundamentale ale statului au probat ca pot functiona independent de politic.
  Cred ca avem un proiect national, deja. Eu am considerat intotdeauna intregararea in UE un proiect national.
  Romania e acum in pericolul de a pierde bani europeni.
  Ma uit cu compatimire la faptul ca politicienii incep sa-si arunce unii altora cine e vinovat, desi inca nu s-a produs momentul dezangajarii vreunei sume. Decat sa puna osul la treaba, e mai usor sa te certi la TV, sa dai vina unul pe altul.
  Cer ambasadorilor sa transmita mesajul ca Romania are nevoie de sprijin si ca proieecutl sau national in acest moment e absorbtia integrala a sumelor alocate.
  Nu avem interes mai mare dincolo de iesirea din izolare decat punerea la punct a strategiei de absorbtie integrala a fondurilor europene.
  Au fost multe probleme in absorbtia fondurilor de preaderare, dar am reusit sa obtin o derogare de un an de la UE si absorbita s-a facut aproape 100%.
  Cred ca putem, cu o conditie: sa facem din absorbia fondurilor o prioritate nationala. Ce prioritate sa ai decat sa iei banii care ti se dau degeaba? Romania trebuie sa-si ia la ea acasa masurile necesare pentru a reusi sa absoarba sumele alocate de UE.
  Proiectele promovate in UE de Romania: sinergia Marii Negre, strategia Dunarii. Mi se pare ca strategia Dunarii devine un proiect extrem de important in acest proces de accelerare a procesului de integrare a statelor in uniunea economica, fiscala si politica.
  Cred ca modul cum noi am abordat lucrurile pana acum si cum am reusit cu partenerii austrieci sa-l introducem in prioritatile UE trebuie sa primeasca o corectie dintr-un motiv simplu. Rhinul si Dunarea pot deveni o coloana vertebrala economica a UE si Romania trebuie sa-si asume propunerea ca ceea ce s-a realizat in 1992, adica legarea Rhinului de Dunare, sa devina nu numai o realitate fizica, ci si economica.
  In 1992 s-a deschis Rhin – Main – Dunare, trebuie sa depasim obstacolele politice si acum cand ne pregatim sa implementam strategia Dunarii trebuie sa trecem si la negocierea unificarii regulilor Rhinului cu cele ale Dunarii. Cele doua comisii au si reguli de navigatie si pentru nave total diferite.
  Daca vom mai intarzia mult cu inceprea negocierilor de unificare a regulilor vom constata ca am facut o dezvoltare legata de Dunare care nu poate fi cuplata cu realitatile conditiilor regulamentelor tehnice si de securitate pe Rhin.
  Diplomatia romaneasca trebuie sa deschida acest subiect si in 2013 sa incepem sa vedem aceasta coloana vertebrala de transport si de dezvoltare economica ca pe un tot.
  Avem cuplarea celor doua mari fluvii facuta, totul e sa declansam vointa politica care sa o puna in valoare si sa ne faca sa vedem cum se va circula de la Constanta la Rotterdam sau la Anvers peste 29 de ani.
  Trebuie sa incepem sa vorbim despre necesitatea ca cele doua comisii sa se aseze la masa si sa avem un proiect al intregului sistem, de la Marea Nordului la Marea Neagra.
  MCV – Aliatii si prietenii nostri nu au motive sa respinga intrarea in Schengen. Institutiile au functionat, chiar daca politicienii si-au asumat acte ilegale. Greselile unui grup de oamni politici nu pot duce la anularea drepturilor pe care romanii le au. Nu mai suntem in situatia in care sustineam neconectarea MCV de Schengen. Acum Romania a fost pusa sub lupa ca urmare a iesirii din criteriile poltiice, dar faptul ca institutiile statului au reusit sa puna sub control activitatile politicului nu justifica sanctionarea Romaniei.
  Cred ca ne asumam o misiune de explicare care va va obliga pe toti sa va intoarceti foarte rapid la post, chiar daca mai aveti de facut ceva din concediu. Voi avea o intalnire cu ambsadorii statelor UE la Bucuresti, am vrut sa fie dupa intalnirea cu dumneavoastra.
  Erau politicieni care spuneau 90% dintre romani vor ca presedintele sa plece, uite ca nu au avut cvorum de 50% plus unu. Institutiilor statului roman le-a pasat cum arata Romania si cum se apara statul de drept de decizii nefericite ale politicienilor. Nicio institutie nu a cedat la presiunile politicului iar acest lucru dumneavoastra trebuie sa-l relevati.
  Mai avem un obiectiv pe care l-am inceput, nu am avut sansa sa particip la ultimul consiliul, cerusem o formula de extindere a perioadei de utilizare a fondurilor pana la finele lui 2016.
  Voi incerca sa reiau acest subiect si sa aveti si dumneavostra in vedere ca Romania solicita extinderea perioadei de utilizare a banilor alocati pentru acest exercitiu pana in 2016.
  UE nu are niciun interes ca Romania sa nu cheltuiasca bani, nu ne putem gandi la integrare atat timp cat avem decalaje foarte mari in dezvoltare.
  Avem un set de argumente suficient de puternic pentru a sustine extinderea pana la finele lui 2016 astfel incat anul viitor sa nu inceapa dezangajarea de fonduri si intoarcerea lor spre statele contributoare.
  Siria – Avem acolo cetateni romani in numar destul de mare. Avem niste itnerese care tin de securitatea nationala ceea ce ne face ca alaturi de numarul mare de cetateni romani sa avem consistent argumentul mentinerii ambasadei de la Damasc activitate, pana cand personalul ar fi in nesiguranta.
  Ramanem un aliat al Israelului si un prieten al statelor arabe, mentinand pozitia echilibrata in ceea ce priveste Orientul Mijlociu si nevoia absoluta a garantarii securitatii pentru Israel.”

  Au apărut deja voci din media şi politic care spun că acest discurs este un nou motiv de suspendare. Chiar îi sfătuiesc să mai încerce. Democraţia costă! O ştiu şi o ştiţi. Dacă ăsta este preţul să scăpăm definitiv de ei, MERITĂ!!! În 3-5 ani ne punem iar pe picioare.

  • Lipseste cumva un semn de intrebare dupa prima fraza a comentariului? Eu asa cred. 🙂
   Pt ca altfel, pare ca afirmi ca declaratiile citate mai jos sunt gresite si nelalocul lor…Ceea ce cred ca nu e cazul, nu?

  • Nimic gresit, nimic aberant, totul clar si adevarat chiar si patriotic. Aberatiile politicienilor comentatori dupa aceasta declaratie, arata de fapt ca ei n-au invatat nimic, au ramas blocati pe aceeasi idee. Corlatean chiar nu-si cunoaste rolul. Nu e vorba de a vorbi pe doua limbi, ar fi bine sa stie ca nu el e autoritatea externelor ci presedintele, el e doar ministrul de externe care trebuie sa conduca strategia trasata in interesul tarii.

 4. Sunt sigura ca vor fi azi pe toate canalele tv.Vor redeschide subiectul suspendarii,vor diseca fiecare cuvant a presedintelui,asa ca va propun plimbari,cumparaturi,lecturi si bineanteles tv.inchis.

 5. PS.O zi de exceptie!
  Discursul Presedintelui meu m-a racorit si m-a revigorat!
  Au aparut deja javrele sa hamaie la ciobanescul mioritic!
  O laie!

 6. Un politician de nota 10+.Le-a dat clasa derbedeilor care ne-au mancat zilele jucind turca pe terenul Romaniei.A punctat si a repetat ce trebuia retinut.Detasat,vorbind liber si fluent.Elegant a definit ”tabloul” desenat de delicventii politici,pictura neorealista cu simbolistica paranoica si de cumplita neputinta.

  Traian Basescu nu ne scade niciodata increderea in modul de abordare a statusului Romaniei in raport cu alte state.
  Constant si fidel unor parteneriate si acorduri incheiate la nivel inalt a reafirmat rind pe rind mentinerea si respectarea lor intocmai.

  Nemernicii si ticalosii pucisti si-au luat-o azi pe merit!

  • Fff de acord!!!
   Ar fi excelent (si cred ca e mare nevoie, pt sanatate politica, sociala si economica, in final) ca pucistii sa raspunda penal pt declaratii, actiuni si consecintele acestora.

 7. ar trebui ca Basescu sa de-a cu ei de pamint, ei nu sint alesi de popor, sau numit ei de ei, dupa afacerile care le au si conduc Romania, cine imi poate explica cine e seful lui ponta ? sau el nu are sef , e de capul lui…..si el e seful lui Basescu ?

Comentariile sunt închise.