U.S. Republican presidential candidate Donald Trump addresses the media regarding donations to veterans foundations at Trump Tower in Manhattan, New York, U.S., May 31, 2016. REUTERS/Lucas Jackson - RTX2F0UL

Donald Trump, preşedintele Statelor Unite, acuză că directorul interimar al Biroului Federal de Investigaţii, Andrew McCabe, a primit 700.000 de dolari de la Hillary Clinton, fostul candidat democrat în scrutinul prezidenţial american, conform flux24.ro

„Procurorul-general, Jeff Sessions, a avut o poziţie foarte slabă faţă de infracţiunile comise de Hillary Clinton (cazul emailurilor, cel al serverului Comitetului Naţional Democrat şi sursele care au dezvăluit informaţii)! Problema este că directorul interimar al FBI, persoana care s-a ocupat de investigaţia în cazul Hillary Clinton, Andrew McCabe, a primit 700.000$ de la Hillary (…)”, a afirmat Donald Trump marţi prin Twitter.

Într-un interviu acordat recent cotidianului The New York Times, Donald Trump declara: „Avem un director al FBI, interimar, care a primit 700.000 de dolari, a cărui soţie a primit 700.000 de dolari de la Hillary Clinton. I-a primit prin intermediul lui Terry”. Potrivit Newsweek, Donald Trump se referea la Terry McAuliffe, guvernatorul statului Virginia şi un aliat al lui Hillary Clinton.

Andrew George McCabe a fost numit director adjunct al FBI pe 1 februarie 2016. După ce Donald Trump l-a demis pe James Comey din funcţia de director al FBI, McCabe a devenit pe 9 mai director general interimar al instituţiei.

Donald Trump l-a destituit pe James Comey deoarece ar fi gestionat în mod inadecvat investigaţia în cazul serverului de email privat utilizat de Hillary Clinton, însă demiterea a intervenit în contextul anchetei privind ingerinţele Rusiei în campania electorală. Potrivit unor oficiali de la Departamentul Justiţiei, James Comey a fost destituit pentru că ar fi încălcat principii şi proceduri judiciare dezvăluind public detalii despre investigaţia care o viza pe Hillary Clinton.

James Comey a fost audiat de Comisia pentru Informaţii a Senatului SUA, în legătură cu investigaţia pe care el a ordonat-o când era director al FBI privind presupusele contacte pe care Michael Flynn, fost consilier prezidenţial pentru Siguranţă Naţională, le-ar fi avut cu oficiali ruşi. James Comey a afirmat că liderul de la Casa Albă i-a cerut explicit să abandoneze investigaţia care îl viza pe fostul consilier prezidenţial Michael Flynn.

O astfel de solicitare a lui Donald Trump ar fi cea mai clară dovadă că preşedintele a încercat să influenţeze direct Departamentul Justiţiei şi investigaţia FBI privind presupusele contacte ale apropiaţilor săi cu Rusia, constata cotidianul The New York Times. „Acest lucru se numeşte clar: obstrucţionarea justiţiei”, a comentat analistul CNN pe teme juridice, Jeffrey Toobin.