Consiliul General al Municipiului Bucuresti a aprobat, marti, majorarea cu 16% a taxelor si impozitelor locale incasate de primariile de sector. Procentul majorarii reprezinta indexarea cu rata inflatiei din ultimii trei ani. Prin urmare, primariile de sector vor mari cu 16% impozitele pe cladiri si terenuri pentru persoanele fizice, insa impozitul pe masina va ramane la cota stabilita in 2012.

Primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, a declarat ca nu si-a dorit majorarea taxelor si impozitelor, insa a fost obligat de Guvern. El a precizat ca nu si-a schimbat parerea, insa fata de luna decembrie cand declara ca nu va mari taxele, s-a schimbat cadrul legal.

„Ca sa raspund la obiect, Oprescu nu s-a sucit. In decembrie aveam un alt cadru legal care ne permitea noua sa decidem daca vrem sa nu sa impovaram cetatenii cu o crestere de taxe. In numele majoritatii din Consiliu (CGMB) am spus ca nu achiesam la asa ceva. In continuare sunt impotriva masurilor care duc la marirea de taxe. Eu personal si dumneavoastra mi-ati intarit ideea ca pe timp de criza cresterea de taxe nu reprezinta o solutie. Potrivit modificarilor aduse de Guvern insa, suntem obligati sa aducem in atentia CGMB acest proiect. (…) Ordonanta nu ne permite sa decidem noi, ci obliga cel putin la indexarea taxelor cu rata inflatiei. Bucurestiul este tratat de legiuitor unitar. 3 sectoare au datorii, 3 nu au datorii, dar taxele trebuie sa creasca peste tot. Eu va spun din cele declarate. Nu Oprescu si nu CGMB maresc taxele. Legea ne spune asta”, a afirmat Oprescu.

Sorin Oprescu a precizat ca o parte din taxele locale stabilite de Consiliul General al Municipiului Bucuresti in 2012 nu vor creste in acest an, printre care se numara: taxele pentru utilizarea locurilor publice, parcari publice, vizitarea  muzeelor, concesionare locuri de veci. De altfel, nici impozitele pe cladiri pentru persoane juridice nu se vor majora, precum nici cele pentru masini, insa amenzile vor creste.

Consilierul PDL Mircea Raicu a sustinut, marti, ca hotararea Guvernului prin care obliga autoritatile locale sa mareasca taxele ar trebui atacata la Curtea Constitutionala, precizand ca aceasta ingradeste libertatea de decizie a administratiei locale.

„Anul trecut, consilierii au hotarat ca nu vor creste taxele in 2013. Primarul general spunea ca nu este de acord cu cresterea taxelor, dar Guvernul a stabilit asta. Guvernul a spus la sfarsitul anului trecut ca va lasa libertatea administratiilor locale sa decida daca vor creste taxele sau nu. Aceasta hotarare a Guvernului calca in picioare atributiile administratiilor locale, care, potrivit Constitutiei, isi pot stabili prioritatile si modalitatile de finantare. Ar trebui atacata la Curtea Constitutionala hotararea de Guvern”, a declarat Raicu.

 

1 COMENTARIU

Comentariile sunt închise.