Sursa: wikibrasov

De la Stirile RTT si din BZB-ul de astazi aflam ca PNL Brasov, prin reprezentantii din Sacele, a „angajat” rromi din Garcini sa strige impotriva Guvernului si Presedintelui in Piata Sfatului si Piata Universitatii. O actiune democratica prin care rromii au avut posibilitatea sa-si exprime nemultumirile civice.

Se pare insa ca cei de la PNL nu s-au tinut de cuvant si le-au platit doar jumatate din ce au promis motiv pentru care a izbucnit o cearta de toata frumusetea in Garcini.

Aici aveti stirea RTT

Mai jos cititi articolul din Buna, Ziua Brasov!

„Buna Ziua, Braşov!” are dovezi video care demonstrează că peste 150 de rromi din Gârcini au fost instigaţi să protesteze marţi în Piaţa Sfatului. Rromilor li s-au pus la dispoziţie două autocare, li s-au oferit ţigări şi băutură, fiind învăţaţi şi cum să scandeze lozinci antiprezidenţiale. Probabil că „mita” nu ar fi ieşit la iveală dacă rromii nu ar fi fost traşi pe sfoară de un autoproclamat lider din Gârcini

Pe 24 ianuarie, de Ziua Unirii, după-amiaza, peste 150 de rromi din Săcele au participat la protestul zilnic din Piaţa Sfatului. La prima vedere, ai fi zis că sunt nişte oameni amărâţi care îşi exercită dreptul constituţional de a protesta. În realitate, rromii au fost angajaţi să protesteze, prin intermediul unui lider al rromilor din Gârcini. Cu ajutorul camerei ascunse, „Bună Ziua, Braşov!” a scos la iveală dedesubturile acestei poveşti cu iz de mită electorală.

„Ne-a pus să zbierăm mai tare!”
Localnicii din Gârcini se salută altfel, de vreo două zile încoace. „Tu ai fost mă?” sau „Ţi-a dat banii, mă?” ţine loc de „bună ziua!”, iar în loc de „la revedere”, rromii-şi spun: „Diseară mai mergi?”. Toate „bineţile” au legătură cu cea mai nouă ocupaţie a rromilor, una pe care politicienii ar trebui să o introducă în COR: „protestatar contractat politic”. Doi dintre tinerii care au îmbrăţişat această meserie au fost de acord să ne spună cum a fost în prima lor zi de muncă. „Ne-au promis 50 de lei, să ieşim la miting. Ne-au luat cu autobuzul şi ne-a dus în Piaţa Sfatului. Cine? Florin Gândac. El mi-a promis banii ăştia. Reprezentantul ţigăniei se dă el, dar nu e. Ne-a pus să zbierăm: mai tare! Zbiera la noi când nu vroiam să scandăm. Eu am zbierat cât am putut”, ne spune tânărul cu glugă neagră, a cărui prestaţie nu s-a ridicat la nivelul aşteptărilor. Nu a trebuit să ne explice prea mult de ce vrea protecţia anonimatului: „Nu mai pot să ies pe stradă, că mă omoară ţiganii”. Colegul lui, Glugă-de-Culoarea-Muştarului, continuă. „Am fost cam 160-200 de inşi. Ne-au dus cu două autobuze. A zis că nu ne trebe bani de bilet, că totul îi aranjat”.

Gândac şi Gavrilă
Organizarea protestului de marţi seara este pusă de participanţi pe seama a doi inşi: Florin Gândac, un autoproclamat lider al rromilor din Gârcini, respectiv Matei Gavrilă, un săcelean obişnuit cu ale politicii. Prin intermediul lui Florin Gândac, Gavrilă ar fi încercat să mituiască peste 150 de persoane, pentru a lua parte la protestul din Piaţa Sfatului. Practic, din istorisirile participanţilor, Gavrilă s-ar fi ocupat de finanţarea protestului şi de logistică – adică transportul din Gârcini în Piaţa Sfatului, iar Gândac a făcut rost de masa de revoltă. Tot el este cel care a realizat „coregrafia”. „A zis să strigăm: Jos Băsescu! Unitate! Ne învăţa el ce se spunem. Când vedea că nu strigăm, urla la noi să strigăm mai tare”, explică Glugă-Neagră. „Jos Scripcaru! Jos Scripcaru! De parcă ce treabă are Scripcaru cu Gârciniul nostru?!”, se întreabă un localnic, filmat cu camera ascunsă.

Au primit 10 ţigări şi o sticlă de vin
Tocmeala n-ar fi ieşit la iveală, căci 50 de lei reprezintă o leafă bună pentru rromii angajaţi pe post de protestatari. Deja mulţi dintre ei visau să facă 15 milioane de lei vechi pe lună, angajându-se ca protestatari part-time. Afacerea s-a transformat într-o ţigăneală, pentru că rromii au fost traşi în ţeapă, fiind răsplătiţi cu jumătate de pachet de ţigări şi o sticlă de vin. Au primit de 10 ori mai puţin. „Acu` o zis că vrea să facă o masă festivă!”, ne spune un localnic, al cărui gură turuia cum n-ar fi bănuit că o cameră ascunsă „ascultă” totul. Glugă-Neagră explică cum s-a prins el că promisiunea rămâne promisiune, fie că vine de la guvernare, fie din opoziţie. „Marţi după protest a zis că ne dă banii când venim acasă. Apoi ne-a zis că ne dă banii mai târziu. Ne-a luat un pachet de ţigări la 5 inşi. A doua zi n-a vrut să ne dea banii. Ne-a dat câte cinci ţigări şi o sticlă cu vin”.

S-au dus să-şi ceară banii, de la „angajator”
Nu este clar dacă Florin Gândac nu a primit banii de la „client” sau dacă a preferat să-i păstreze pentru el – aşa cum bănuiesc localnicii. Cert este că zeci de rromi s-au strâns ieri dimineaţa în faţa blocului unde locuieşte Gândac. Îşi încercau norocul pe rând, însă erau trimişi repede la plimbare. „Ştii ce-i fac? Îl dărâm din toate punctele de vedere. Îi tai craca! Nu-i vorba de bani, e vorba de omenie. Dacă e o chermeză, dacă e băutură, dacă e chef – da să fie! El face buzunarul gros şi pe noi ne prosteşte cu un pahar de ţuică?!?”, îl ameninţa unul dintre protestatarii nemulţumiţi de chenzină. Pe la amiază, Gândac a fost surprins de camerele video după ce, asaltat de rromii nervoşi, a plecat de acasă spre centru. „Se duce după bani. Sau mai degrabă le dă de mâncare la restaurant”, ne spune unul din complicii fără de care nu am fi reuşit să filmăm. Glugă-de-Culoarea-Muştarului ne spune şi unde se dă prânzul de la locul de muncă. „A zis că ne duce să ne dea o masă, facem un chef, în Cernatu la Dogaru”.

Vor să se lase de meserie
Rromii ar fi avut de lucru şi ieri seară în Piaţa Sfatului. După ţeapa luată marţi, unii protestatari nu au mai vrut însă să dea curs invitaţiei. Cu siguranţă că se vor găsi alţii. „Aşa o zis: că ne duce să ne îmbete să protestăm beţi, iară. E măgărie, e prea măgărie!”, discută între ei, doi dintre oportuniştii protestelor de stradă. Unii din protestatarii contractaţi au recunoscut că în aceeaşi manieră au fost prostiţi să protesteze la Bucureşti, în Piaţa Universităţii. Aici însă promisiunea a fost de 150 de lei, din care n-au văzut un chior. „Mi-au zis să vin să protestez şi la Bucureşti. Când am fost, era să-mi iau o cărămidă în cap. M-au dus pentru un sanwich. Bani, nimic!”.
Meseria de protestatar contractat politic e frumoasă: ai asigurat transportul la locul de muncă, poţi să bei – ba chiar eşti îndemnat! – în timpul programului, ţi se oferă stimulente în ţigări la bucată şi mese la un restaurantul – bombă din mahala. Totuşi, ca orice meserie mai cinstită, nu e bănoasă.

La Codlea nu le-a mers
Afacerea cu protestatari a fost o strategie a opoziţiei, deşi s-ar părea că şi partidele de la putere ar fi pus-o-n în aplicare în Piaţa Universităţii, pentru a discredita cinstea şi cuminţenia protestatarilor voluntari. Aceeaşi instigare a fost încercată la Codlea, însă politicienii nu s-au înţeles cu liderii rromilor din localitate. „Acum 4-5 zile în urmă, joi sau vinerea trecută, a venit o maşină cu politicieni din Codlea şi m-au întrebat dacă sunt de acord că – că tot e lumea săracă – să-i duc la demonstraţii la Braşov. Ei le oferă 50 de lei să-i ducă la demonstraţie. Eu n-am fost de acord”, ne spune Mariana Gozgar, preşedintele rromilor din Codlea.
Mariana Gozgar nu a dorit să facă public numele reprezentanţilor partidelor care au venit să angajeze protestatari, însă declară că deţine dovezi care-i susţin vorbele. Mai mult, ea le recomandă rromilor să refuze astfel de angajamente politice. „Noi avem o decizie de la Bucureşti de la domnul deputat Nicolae Păun şi de la preşedintele Partidei Romilor pe Braşov, Andronic Gheorghe, să stăm liniştiţi şi să ne vedem de treaba noastră”, mai spune Gozgar.

21 COMENTARII

 1. HORA PROSTIRII

  Hai sa dam mana cu mana
  Cei cu vid in capatana
  Sa-nvartim hora prostiei
  Pe strazile Romaniei

  Noi vrem guvernul sa piara,
  Piara Basescu din tara !
  Dar de ce ? Pai naiba stie
  Dar racnim in veselie !

  Pensionare, mai vecine,
  Vino sa injuri cu mine
  La-alocatii cu marire
  Si la pensii cu sporire.

  Unde-i unul nu-i putere
  La sporire de lovele
  Unde-s doi prostia creste,
  Guvernul ne miluieste.

  Amandoi cerem pomana
  Cu furie subumana
  De lefurile n-or mari
  Noi guvernul l-om tranti.

  Si-om vota cu USLeu
  Ca sa ne mai dea un leu,
  Si de nu ne-or da nici ei
  Praf i-om face pe misei.

  Amandoi avem un nume
  Putin ne pasa de lume
  Eu ti-s frate pana ce
  Ne-or creste lefurile.

  Putin ne pasa ca-i criza
  Ca ne dam foc la valiza
  Tara s-o vedem pe dric
  De primim un firfiric.

  Vin pe uliti cu grabire
  Ca sa ragem in nestire
  Si sa blocam drumul mare
  Cu a noastra adunare.

  Si sa vada gerul tare
  Intr-o zi de protestare
  Hora noastra cea tampeasca
  In piata romaneasca

 2. Nu pricep de ce s-a taiat un cuvant care apare pe toate mijloacele media de o buna bucata de vreme dar ma rog , oare trebuie sa umblam numai noi cu manusi cu otrepele astea de pseudocomunisti ?

 3. Mai mare rasul ! Nu trebuie insa cazut in capcana aceasta ca numai tiganii sunt cei care protesteaza , e prea simplista imaginea , fara indoiala ca exista si o patura de oameni onesti , nemultumiti de situatia lor actuala materialiceste vorbind , problema e ca asemenea specimene duc in derizoriu si la turbulente grave tot ce se intampla in pietele oraselor si nimeni din pleava pesedisto-penelista n-ar recunoaste asa ceva nici sa-i pici cu ceara ! De parca le-a dat Boc sau Basescu fulare cu insemnele PNL ! Si-atunci , despre ce „JAVRE ORDINARE” vorbim ?

 4. Cetatenii defavorizati din Garcini si din satele judetelor Brasov si Covasna nu sunt doar tigani (voi folosi permanenet acest termen, sper din suflet sa se renunte la rrom, e prea apropiat de roman si strainii le confunda), sunt si multi romani intre ei care s-au invatat sa se planga , sa traiasca din ajutoare da la stat si alocatii pentru copii.
  Lucrez la o scoala din Sacele cu copii din Garcini. Lor si parintilor lor li se pare normal sa li se dea bani de liceu si ajutoare sociale. Daca le spui ceva, devin violenti verbal si sustin ca statul este obligat sa le dea mancare, haine, fura curent electric si circula gratis pe mijloacele de transport, in grup si agresivi. Au fost folositi ca masa electorala tot timpul dupa 90, de toate partidele. Li se fac case din bani europeni. Si ei ne dau in cap si fura. Trebuie gasita o solutie cu ei, nu pot fi impuscati, trebuie sa li se creeze locuri de munca cu bani europeni, nu sa li se dea ajutoare si alocatii pentru copii. Situatia este mai grava decat se crede, pot oricand sa se organizeze in bande care sa atace case si magazine de foame. Deocamdata au taiat padurile si au vandalizat ogoarele, ca se mai cultiva mai nimic in zona din cauza lor.

 5. nasule aici in brasov acesti ratati de la pnl gen grapa minzala si alti asa au procedat de fiecare data cind au fost alegerile ei nu au cistigat pe un program ci pe mita vezi si tov. ghise a venit in parlament cu 15 mii de voturi deci sunt de tot risul lumii. Oameni buni nu va lasati manipulati de acesti indivizi gen grapa minzala puscariasul de dorin lazar si alti nemernici.

 6. Si la Sfantu Gheorghe, in urma cu o saptamana, usl, aceasta cangrena a societatii romanesti, a organizat un miting de protest in fata Prefecturii din localitate. Au adus rromi din satele limitofe, oferindu-le cate jumatate l de „mona”, pentru a se lupta si cu gradele de afara. Bravos natiune, halal sa-ti fie.

 7. In 2009 am crezut ca va fi ultima batalie pe viata si pe moarte.Din cum au inceput, cine sti la ce o sa mai recurga…

 8. vor recurge la orice mijloace ca sa castige,cu orice pret, ei sunt cei din fata, in spatele lor stau pititi altii- furiosi ca Basescu le-a incurcat socotelile.

 9. sinceritatea… :))

  am o intrebare pentru redactia Stirilor RTT: de ce nu prezentati stirile la patru ace, cum de nu exista si la voi celebrele sacouri ale codului deontologic impetuos necesar?!
  multumesc anticipat pentru un eventual raspuns!

 10. păi de bună voie nu fac nimic acestia cu durere in suflet o spun căci sunt pdelistă offff dar ăstai adevărul gol golut

 11. hehehhee! Basescu este atacat chiar de ai lui pe tvr info. I-a lasat din brate si s-au suparat. A vorbit capitanul despre netransparenta in ministere (care nu pun cheltuielile la vedere) si de nereformarea partidelor, TOATE. Basescu va mai trage la gioale PDL-ului asa ca sa le mai scada din procentele si asa putine. PDL a facut ceva doar impins de la spate si pt ca cei cativa cinstiti au tras caruta.

  • Acum la aceasta ora 18.33 in piata universitatii nu mai protesteaza nimeni…….unde sunt nemultumitii „angajati” ca protestatari???

   • Probabil au ramas fara bani. cat sa protesteze omul pe burta goala? Ca tot e zapada in bucuresti propun celor de la USL sa faca oameni de zapada si sa le ataseze cate o pancarta. Numai sa tina frigul asta. Daca da soarele au pus-o

 12. Tiga…-pardon!-tuciuriii, cunoscuti de cand haul ca fiind „gainari”, au fost masa de manevra preferata a unor politicieni. De observat ca amaratii despre care e vorba acum, chiar ca puteau fi lesne pacaliti. Locatarii din Garcini traiesc in case din chirpici ducand un trai-daca nu de pe o zi pe alta- vai si-amar. Ei nu au case cu turnulete si masini la scara. In ultimii ani PNL s-a incarcat „de respect” prin colaborarea in afaceri dubioase cu aceasta etnie. De aceea „pagubitii” s-au si hotarat sa vorbeasca cu reporterii RTT. Ia sa fi fost maharii din Jilava, cunoscuti ca buni prieteni cu primarul- acum arestat- din comuna ilfoveana. Taceau malc si probabil ca rezolvau diferendul pe „cale amiabila”.Usor-usor iese la iveala tot putregaiul care a cuprins partidul istoric. Greata!

 13. Nasule, era de asteptat sa se intample asta. Si eu stiu ca, studentii din regie au iesti pentru sume intre 150-200 lei pe zi. Sunt lideri care au in jur de 1000 de studenti si pentru sume de bani striga orice.
  USl-ul la disperarea care o au au incercat orice, dar s-ar putea sa fie ca un bumerang si sa piarda alegerile.

 14. Disperarea pnl-ului a atins cotele maxime. Isi vede „munca” depusa cu ardoare cum se duce pe apa Sambetei. Au banet daca tot fac asemenea pomeni politice! Fac ceea ce au invatat! Asa au procedat si la urnele de vot, asa vor proceda si in viitor. Naravul din fire, nu-si are lecuire!

Comentariile sunt închise.