Aroganta UE s-a manifestat in privinta Ucrainei si UE a pierdut! Desigur, UE nu s-a prins de jocul la dublu al Germaniei care tocmai si-a negociat un acord pe gaze, foarte bun, cu Rusia! Nemtii s-au scos!

Rusia a cumparat deja Republica Moldova! Am toate hartile UE, Moldova nu apare, dovada ca Vilnius va fi doar o coregrafie. Chiar am refuzat sa fac parte din delegatia Romaniei la Vilnius, nu-mi plac cauzele pierdute!

Uite ca Ponta ne propune varianta China, „democratia” chineza fiind visul oricarui roman!!!

Romania joaca prost, pentru prima oara in istorie, in lupta dintre cele 3 imperii, USA fiind blat cu China! Chinezii tocmai au luat o tzeapa, cumparind 5% din teritoriul agricol al Ucrainei, in speranta ca vor cumpara teren UE! N-a fost sa fie! In consecinta, marea coregrafie chineza consta in a cumpara terenuri in Romania. Intelegeti acum de ce e urgenta LEGEA EXPROPRIERII ! Daca TU, ROMAN, nu vinzi ieftin, vine chinezu’ si te expropriaza!!!

Sanatate! Sa fiti iubiti! Si atit!
Radu Moraru

P.S.
Eu aleg UE! VOI?! Intre Putin si China mi se par mai rezonabili, pam pam!

169 COMENTARII

  1. Prieteni, mare grijă cu ,,miracolul ăsta chinezesc”! Această explozie economică a Chinei a avut loc în ultimii 10 ani şi se datorează în special U.E şi SUA.
    Ambele (U.E, SUA), urmărindu-şi interesele proprii, au urmat modelul economico-financiar neo-liberal. Acest model constă în lansarea în piaţă a ,,banilor virtuali” prin care să stimuleze consumul şi implicit producţia, urmànd ca aceşti bani virtuali să se transforme în timp in bani reali (cazul SUA).
    Raţionament valabil şi în cazul creării U.E, aici urmărindu-se în special atragerea unei mari părţi din populaţia Europei favorabile acestei construcţii.
    Acest model pare a fi un semi-eşec.
    China a fost cel mai mare aspirator al acestor bani ,,otrăviţi”. Cunoscànd viclenia marilor oligarhii financiare şi jocurile politice la nivel mondial, nu este axclus ca această ţară să se afle pe nişte nisipuri mişcătore, asemenea ,,Perestroikii” din fosta URSS!

  2. Elena s
    Ce nedreapta este viata
    Timan primeste un sac de bani ca sa vada ceea ce eu trebuie sa dau teancuri de bani ca sa vad…
    Apropo, stiai ca e doctor ginecolog?

  3. Daca aveam astazi o societate inversata ,toate s-au realizat in timp prin anularea premeditată a tradițiilor și ponegrirea sistematică a tuturor personalităților, instituțiilor sau organizațiilor care ar fi putut deveni un model sau reper de formare a personalității, stabilității intelectuale, ambiției și încrederii în viitor pentru generația tânără și nu numai.

    Politicienii de conjunctură datorită gandirii de tip mafiot și dorinței de înavuţire s-au gândit bine ce beneficiu poate fi lipsa de respect și dezinteresul față de promovarea și apărarea adevăratelor valori și repere ale țării noastre.

    Din această cauză mafiotii și escrocii de toate soiurile au prosperat. O persoană ca să devină victimă a unui politician mafiot trebuie lămurită să renunțe la personalitatea ei, prin negarea valorilor care îi dau stabilitate și respect pentru viața și viitorul său.

    Promovarea NonValorilor a ajuns Politica de Stat …..iar aceasta promovare a nulitatlor e apanajul mafiotilor .

    • Totul este posibil pentru ca ne-am îndepărtat de la traditii ….Familia ,școala ,educatia au fost permanent atacate ,precum si instituții ale statului .

      Internetul ar trebui sa ofere o soluție la Stoparea politicii promovării Non valorilor ,Inducerea de comportamente incorecte si denaturarea adevărului .

  4. Parca pe mariu am auzit ceva in legatura cum au ei multi baieti si e la mintea cocosului ce vor face cu attea baieti ..

    am vazut acest filmulet ..pt cine este interest ,unde sunt fetele..

  5. D-le Radu Moraru, la emisiunea din data de 25, va intrebati ce facem intre 3 imperii.
    Va raspund eu: ce a facut Mihai Viteazul – ii taiem pe toti care ne trec granita sa ne jefuiasca, sub orice forma s-ar face asta.

    Mihai Viteazul a rezistat atacului celor de mari puteri ale lumii. Deci se poate.

  6. D le Radu Moraru ,eu aleg Romania ca pornire si de aici vin toate cum v am auzit si pe dvs avem nevoie de politicieni patrioti care sa stie sa negocieze ,in UE suntem deja ce am castigat si ce am pierdut cu astfel de politiieni ,in fine trebuie sa stim ce vrem ca altfel profita toti ,parerea mea . Iar mi am amintit ce politicieni avem 🙁

  7. Angajamentele nu inseamna contracte ferme. Stati sa vedem cate din angajamente se vor concretiza, cate locuri de munca cu romani vor fi..nu cu galbejiti

  8. Aleg Dacia.
    Dar daca va trebui sa fim sub cineva, cel mai bine este sa fim sub China.
    Viitorul este galben. Cine n-a priceput inca asta…

    • Da, poate mai interesanta alegearea ta. Daca e sa ne gandim la razboiul ruso-afgan al anilor ’80 tind sa-ti dau dreptate. Pe atunci, daca tin bine minte, chinezii au cam fost cei ce au rausit sa-i cam puna la punct chiar si pe rusi. De, la o asa populatie, numeric si „disciplinar” vorbind, iti permiti sa- ameninti chiar si pe rusi (daca-mi aduc, iarasi, bine aminte) ca doar daca mobilizezi numai bucatarii chinezi si tot ai sufieciente sanse sa castigi un razboi! China…si n-am inteles asta pana acum, de-aia zic ca-i cam la spartu’ targului, a fost totdeauna un partener loial al Romaniei. Ca si altii pe care i-am cam dat la coada pentru alte interese mai „de actualitate”! O fi fost bine, ori rau? Dumnezeu stie! Dar, intre altele, bine nu ne-a fost oricum. Suntem o vaca prea buna de muls.

  9. Eu as alege ROMANIA! Se poate? Rusia…stim cu cine avem de-a face…China…deh…tarziu! Pana sa ajungem noi sa profitam de China si ar fi o magarie s-o facem atata timp cat acolo mai e cum mai e, ceva ce de care noi, romanii, am cam vrut sa scapam, si mai sunt si atatea miliaone de oameni intr-o saracie crasa, departe de propaganda binecunoscuta si China nu-i chiar atat de proasta dau de prostit (!) e cale lunga si ne-am trezit cam tarziu….UE….himera noastra cea de toate zilele…Zau, nu-mi ramane decat Romania…poate si ea o himera, dar mai palpabila!

  10. Vedeti ce patiti daca l-ati suparat pe chinezu amuzat?
    si-a adus tot neamu pa capu nostru…

  11. România și modelul extractiv

    de Ovidiu Hurduzeu

    Pentru a înțelege eșecul actual al modelului de (ne)dezvoltare românesc, trebuie să înţelegem de ce o societate este prosperă sau este săracă. De ce o societate, precum societatea românească, înzestrată de Dumnezeu cu daruri extraordinare, este săracă, iar alte societăți mult mai puţin înzestrate sunt prospere? De ce Finlanda și Danemarca au un nivel de trai atât de ridicat iar noi am rămas codașii Europei?

    De prea multe ori s-a spus că România este săracă fiindcă românii sunt hoți, leneși, ortodocși sau situați geografic prea la sudul continentului. Nu geografia, cultura sau religia ne-au adus în situația de astăzi, ci modelul politic și economic pe care l-am adoptat, cu voia sau fără voia noastră, de 60 de ani încoace. Prosperitatea unei țări depinde mult mai mult de contextul politic, de tipul de instituții economice și politice decât de contextul etnic sau rasial. Spre ilustrarea ideii de mai sus vom oferi un exemplu concludent.

    Oraşul Nogales este situat la granița dintre SUA şi Mexic. Practic, granița, marcată de un gard, desparte în două o comunitate care are aceeaşi origine etnică, aceleași obiceiuri culturale, aceeași religie și același profil moral. Oraşul american Nogales ține de comitatul Santa Cruz din Arizona, oraşul mexican Nogales, de statul Sonora din Mexic (Sonora fiind una dintre regiunile bogate ale Mexicului).Locuitorii oraşului american Nogales au un venit mediu anual de 30.000 de dolari pe familie, cei din partea mexicană doar o treime din venitul nogalezilor americani. Oraşul american beneficiază de avantajele unui sistem politic, administrativ şi economic în care domnesc „legea și ordinea“ (law&order, cum spun americanii), instituțiile statului funcționează fără corupție și birocrație înăbușitoare. Cetățeanul știe că funcționarul public acționează în interesul lui și nu pentru a-și umfla propriile buzunare. Dacă funcționarul public abuzează de puterea sa, el poate fi tras la răspundere prin instrumentele democrației americane. În oraşul american Nogales, infrastructura și starea sanitară a orașului sunt la nivelul unei țări dezvoltate, copiii merg la şcoală, populația adultă are cel puțin studii medii. Mediul de afaceri este stabil, micul întreprinzator fiind încurajat și protejat de autorități. Locuitorii de peste 65 de ani, care formează o mare parte a populației, au acces gratuit la Medicare, sistemul american de asigurări de sănătate.

    De partea mexicană, practic, de partea cealaltă a gardului, întâlnim o situație care nu este mult diferită de situația multor orășele din România. Veniturile cetățenilor mexicani din Nogales sunt de trei ori mai scăzute decât ale nogalezilor americani, majoritatea adulților nu au mai mult de 8 clase primare, abandonul școlar este ridicat. Tot ridicată este și mortalitatea infantilă, condițiile sanitare din oraș fiind deplorabile. Străzile sunt desfundate, gunoaiele te întâmpină peste tot. Rata înaltă a criminalității, corupția, birocrația și ineficiența nu au nimic în comun cu „legea şi ordinea“ care domnesc în partea americană a orașului. Ca să-ţi deschizi o mică afacere în orașul mexican, trebuie să dai şpagă funcţionarilor corupți și să plătești taxă de protecție grupurilor infracționale. Te aștepți în orice moment ca micul tău magazin să fie jefuit de răufăcători.

    Analizând situația celor două comunități, doi autori americani, Daron Acemoglu, profesor de economie la prestigiosul MIT, și James A. Robinson, profesor de științe politice la Harvard au observat (vezi lucrarea lor Why Nations Fail. The Origins of Power, Prosperity, and Poverty, Crown Publishers, New York, 2012) că singurul lucru care le diferențiază este natura și modul diferit de funcționare a instituțiilor politice și economice. Ei numesc tipul de instituții predominante în partea mexicană a orașului Nogales instituții de tip extractiv. Astfel de instituții sunt o trăsătură distinctivă a realităților latinoamericane, realități care nu se explică prin factorul geografic, ci prin cel politic. Nu ne propunem aici să analizăm situația din America Latină sau din alte țări din lume unde predomină instituţiile extractive. Ne vom referi exclusiv la România. Vom păstra termenul „model extractiv“ propus de cei doi autori americani – termenul „extractiv“ ni se pare semnificativ în contextul românesc actual – dar îi vom da un conținut diferit.

    În linii generale, putem afirma că de 60 de ani încoace, România a cunoscut doar instituții extractive.Știm cu toții că România este susținătoarea ferventă a patru gigantice proiecte „extractive“: proiectul Roșia Montană, proiectul de exploatare a gazelor de șist, proiectul de defrișare a pădurilor țării – acesta din urmă fără binecuvântarea oficială a statului, dar sistematic implementat de entități economice și politice extractive interesate în maximizarea profitului privat în dauna interesului național și al comunităților locale. Statul se face vinovat pentru că nu vrea să oprească jaful din pădurile românești, ci, dimpotrivă, încurajează un dezastru ecologic care pune în pericol viitorul țării. (Pe lângă defrișarea pădurilor, statul a încurajat construirea de microhidrocentrale care distrug râurile de munte.) În fine, cel de-al patrulea proiect extractiv este „șpăguirea“, programele de privatizare prin care activele industriei românești au fost vândute pe nimic unor indivizi aflați în strânsă legătură cu statul mafiot. O parte importantă a programului de privatizare include înstrăinarea terenurilor agricole, o practică extractivă ale cărei consecințe devastatoare se vor simți în anii viitori.

    Aceste patru proiecte economice și sociale distrugătoare – un adevarat ecocid – NU ar fi posibile dacă România nu ar fi încătușată de o structură politică și administrativă extractivă bazată pe instituții care nu creează bogăție, ci doar o „extrag“ prin diferite metode distructive. Cianura și fracturarea hidraulică își au corespondent în metodele distrugătoare folosite de instituțiile românești, în speță, incompetența, iresponsabilitatea, lipsa de viziune, lipsa de spirit civic și moral. Ca să nu mai vorbim de lipsa credinței în Dumnezeu. În țara noastră, instituțiile au fost deturnate de la menirea lor naturală, de a servi societatea, spre un obiectiv toxic, acela de a extrage bogăția creată de societate în avantajul unui număr restrâns de grupuri de interese. Instituțiile extractive nu sunt interesate de inovație, nici de asigurarea unor oportunități egale pentru toți membrii societății. Nici nu sunt interesate de asigurarea unui cadru legal și investițional care să promoveze o competiție corectă. Ele sunt interesate doar de a extrage cât mai multă bogăție într-un timp cât mai scurt, indiferent de mijloacele folosite și indiferent de consecințele pentru țară. Este o bogăție extrasă în avantajul exclusiv al unei oligarhii. Imaginea care îmi vine în minte este cea a conchistadorilor spanioli, interesați doar de aurul, argintul și mâna de lucru ieftină din teritoriile cucerite. România a căzut pradă conchistadorilor interni şi externi care o vor abandona când tot ce putea fi extras se va fi epuizat.

    Să încercăm o comparație dintre oraşul mexican Nogales și situația din România.Orasul Nogales este situat în deșert. În partea americană, deșertul este transformat într-o oază de prosperitate economică și de stabilitate socială; în partea mexicană, deșertul instituțiilor extractive apare ca o continuare a peisajului pârjolit de soarele necruțător. Deșertul captează energia solară, pe care o risipește noaptea, nu o poate reține și răspândi pentru a crea viață. Prin contrast, jungla și pădurea rețin căldura soarelui, o prelucrează și o distribuie apoi în întregul ecosistem sub formă de energie vitală. În oraşul mexican Nogales, instituțiile pârjolesc bogăția reală, storc capitalul uman și nu fac nimic pentru a înmulți această bogăție în mod sustenabil, spre binele generațiilor prezente și viitoare. Aceeași situație este valabilă în România, unde bogăția este stoarsă prin truda poporului sau creată prin îndatorare, tot pe spezele poporului, fiind risipită apoi precum căldura deșertului noaptea. Metaforic vorbind, banii emigranţilor români, fondurile europene și banii împrumutați de la FMI încălzesc economia și umflă unele buzunare „glocale“ privilegiate pentru perioade din ce în ce mai scurte. În curând se va instala lunga noapte cu frig deșertic care va îngheța întreaga societate românească.

    Repetăm: deșertificarea mediului natural și jefuirea resurselor subsolului din România are drept cauză directă procesul de deșertificare a instituțiilor statului cu tot ceea ce el implică: epuizarea resurselor bugetare, epuizarea capitalului natural și uman, epuizarea capitalului de încredere în clasa politică, lipsa mobilității sociale și, mai ales, risipirea oricărei speranțe. Altfel spus, procesele entropice accentuate produse de exploatarea nechibzuită a resurselor naturale sunt însoțite de procese accentuate de entropie socială.

    Totdeauna în istorie un model extractiv a dus la ecocid.

    Termenul „ecocid“ provine din grecescul oikos “casă” și latinul caedere “a distruge”. În prezent nu distrugem numai natura țării, ci dăm foc şi casei în care locuim, casa România.Experiența istorică ne arată că în copleşitoarea majoritate a cazurilor, regimurile de tip extractiv s-au prăbușit în mod spectaculos. Istoria însângerată a Americii Latine este o lungă înșiruire de regimuri extractive care s-au prăbușit unul după altul, producând o imensă suferință populației. Abia în ultimele două decenii unele țări din America latină (Ecuador, Bolivia, Argentina) au încercat să renunțe la modelul extractiv în urma unor revoluții pașnice.

    România trebuie să abandoneze definitiv modelul extractiv și să înceapă de îndată tranziția spre un model civic-distributist. Bogăția produsă sustenabil urmează să fie larg răspândită în societate așa cum jungla și pădurea captează energia soarelui și o prelucrează cu „valoare adăugată“ în folosul întregului ecosistem. Dacă vrem o altă Românie, avem nevoie de altfel de instituții. Deșertul trebuie transformat în pădure. Până acum, noi am trăit în sistemul extractiv inaugurat de comuniști și perfectat de securiștii mafioți de astăzi.

    Comunismul a urmat propriul lui model extractiv. Acesta a produs pentru un timp creștere economică datorită centralizării puterii politice. Centralizarea puterii politice, cu alte cuvinte, un stat puternic este o condiție a creșterii economice, fiindcă asigură stabilitatea socială necesară oricărei investiții. Capitalul va ocoli Somalia, unde nu există o putere centrală. Un stat puternic este și chezașul apărării interesului național în fața atacurilor de tot felul provenite din afara granițelor țării. Dacă această centralizare și întărire a puterii statului nu este însă însoțită de răspândirea unei rețele largi de instituții cu caracter inclusiv (care să asigure mobilitatea socială), productiv (să creeze bogăție în loc să o secătuiască pe cea existentă) şi distributist (distributist în sensul de răspândire a proprietății productive și a democrației participative, nu numai în sfera politică, dar și în cea economică – vezi întreprinderile cu lucrători-proprietari și cele de tip mutualist) – dezvoltarea nu este sustenabilă. Ea va fi o dezvoltare de tip extractiv, care neglijează sănătatea și reproducerea organică a întregului sistem. (Un model de creștere nesustenabilă, dirijată de instituții extractive îl urmează China de astăzi. Un alt exemplu recent îl furnizează Turcia lui Erdogan. În zadar s-a dezvoltat Turcia în mod spectaculos, în zadar și-a plătit datoriile dacă întărirea statului turc nu a fost însoțită de larga răspândire a democrației economice și politice participative.)

    Astăzi România continuă modelul extractiv, moștenit de la comuniști, așa cum America Latină a continuat timp de secole modelul extractiv moștenit de la conchistadorii spanioli. Resursele țării noastre sunt stoarse și alocate de către grupuri private unor scopuri care nu sunt în interesul poporului, ci în scopul menținerii status quo-ului. Ca și în comunism, în România de astăzi există prea puțină inovație instituțională. Există doar structuri instituționale anchilozate și „inovație“ în perfecționarea tehnicilor de jefuire a bogăției create.

    Un sistem extractiv este închis, clientelar, de castă – un „sistem-acvariu“. Instituțiile extractive, politice și economice, nu au nici un interes să se primenească, să promoveze mobilitatea și dreptatea socială, să investească în competență și inovație. În statele dezvoltate, investiția în competență și inovație este sprijinită de aranjamente politice de tip distributist, care împiedică grupuri restrânse să monopolizeze puterea politică și s-o folosească doar în interesul lor și în detrimentul societății. (Este adevărat că neoliberalii încearcă din răsputeri să reinstaureze sistemul extractiv și în economiile avansate.) În România, un stat slab a permis susținătorilor modelului extractiv să acapareze unitățile economice şi instituțiile publice și să le deturneze de la menirea lor inițială.

    Vrem să fie bine înțeles! Nu statul este extractiv prin definiție, ceea ce ar justifica după unii restrângerea atribuțiilor sale (conceptul de „stat minimal“), ci instituțiile publice și entitățile private sunt deturnate spre scopuri extractive. Când întregul sistem urmărește doar astfel de scopuri, ceea ce urmează este incompetența generalizată, inegalități sociale flagrante, ruina economică și colapsul final.

    Pentru o anumită perioadă de timp, instituțiile extractive creează mari avantaje grupurilor de „aleși“ aflate temporar în fruntea bucatelor. Aceste avantaje fiind însă concentrate doar la vârf, ele sunt mereu revendicate de alte grupuri cu mentalitate extractivă. Este vorba despre „lupta pentru ciolan“ care creează o instabilitate politică permanentă și mari animozități sociale.

    Dacă nu vom opera o transformare politică și economică fundamentală a instituțiilor extractive, cât de curând acvariul se va sparge și peștii din el se vor trezi pe uscat, zbătându-se precum peștii aruncați pe mal după o furtună pe mare. Iar furtunile în regiuni în curs de deșertificare tind din ce în ce mai mult să aibă puterea unor taifunuri.

    Ce-i de făcut? Pentru România, alegerea nu este între un capitalism de stat, gen capitalismul chinezesc, sau un capitalism neoliberal de tip anglo-saxon – ambele pot avea derapaje extractive, după cum se observă în acești ultimi ani – ci între instituții anchilozate de tip extractiv și instituții inclusive de tip productiv-distributist. Dacă vom continua să menținem instituțiile extractive, orice model economic pe care l-am adopta va fi deturnat.

    În primul rând, să oxigenăm întreaga societate, nu numai apa din piscinele potentaților. Societatea românească se sufocă. Se sufocă IMM-urile – numai anul acesta au dat faliment 100.000 de IMM-uri –, se sufocă medicii, profesorii, se sufocă tinerii care nu mai au nici o perspectivă, satele sunt muribunde iar majoritatea orașelor din țară se găsesc și ele într-o stare jalnică. Să nu mai vorbim de infrastructura de transport, educație, cercetare sau instituțiile de cultură. Nici natura nu mai poate respira sub greutatea lobbyului industriei extractive. Românii responsabili, nemanelizați se simt de parcă ar fi fost înghesuiți în vagoanele unui tren de marfă care-i duce spre locul ecocidului. Ajunși în pragul disperării, oamenii nu vor avea de ales; vor sparge ușile vagoanelor și se vor năpusti asupra celor care conduc trenul spre pierzanie.

    Reformați statul, deschideți sistemul politic și economic dacă nu vreți ca el să fie deschis prin violență și anarhie. Nu mai mizați pe faptul că v-ați trimis odraslele în străinătate şi că tot ce-ați jefuit ați ascuns prin paradisuri fiscale. Când nu vom mai putea răbda / Când foamea ne va răscula / Hristoşi să fiţi, nu veţi scăpa / Nici în mormânt!

    Instituțiile politice şi economice trebuie să redevină inclusive, adică să permită mobilitatea socială. Dacă un tânăr capabil emigrează în Australia, SUA sau Canada, el are șanse reale să avanseze pe scara socială datorită capitalului de cunoștințe și integrității sale morale (cel puțin așa a fost până la declanșarea crizei). În Romania, aceste calități, care constituie un avantaj decisiv într-un sistem inclusiv-distributist, sunt considerate „periculoase“ întrucât pun în pericol supraviețuirea sistemului extractiv.

    În Romania interbelică, fii de țărani au ajuns mari personalități fiindcă în acea perioadă sistemul politic românesc nu era extractiv ci inclusiv-distributist: proprietatea productivă era larg răspândită în societate, iar bogăția era folosită pentru reproducerea unui sistem în care fiecare avea șanse să avanseze pe scara socială dacă își vedea în mod serios de treaba lui și conlucra cu aproapele său. Clasa politică nu reprezenta doar interesele unei oligarhii, ci diversitatea intereselor din societate. Răspunzând voinței poporului, elitele românești au creat instituții distributist-inclusive. Țăranii au fost împroprietăriți, clasa politică s-a deschis, s-au creat noi partide care au exprimat interesul maselor populare, precum PNŢ-ul, iar vechile partide, partidul liberal de pildă, au înțeles să îmbrățișeze interesul naţional și nu al unui grup restrâns. Astfel, Romania a blocat cu succes influențele bolșevice, bucurându-se de o perioadă înfloritoare de progres social și economic într-o vreme în care țările dezvoltate treceau prin cea mai neagră perioadă din istoria lor modernă.

    Sistemul actual trebuie deschis şi permisă intrarea pe scena politică românească a unor noi actori, cu noi oferte electorale, care să reprezinte cu adevărat aspirațiile populare. Este aproape imposibil să formezi azi un partid cinstit, pornind de la firul ierbii, pe baza actualei legislații. De asemeni, este tot mai greu să pornești o firmă și s-o menții în hățișul de reglementări, de impozite covârșitoare și fără să plătești o anumită „taxă de protecție“. Democrația participativă trebuie întărită și însoțită de o economie participativă în care firmele mici să aibă o șansă reală pe piață.

    În Romania, formele economice participative – asocieri de tip cooperatist şi mutualist – lipsesc aproape cu desăvârșire deși acestea şi-au dovedit rezilienţa pe timp de criză. În schimb, se promovează pe toate canalele media entități economice de tip extractiv: compania RMGC care vrea să distrugă Roșia Montană, multinaționale al căror model de afaceri este eminamente extractiv (fonduri speculative, firme care defrișează pădurile sau vor să exploateze gazele de șist); sau firme care vin în Romania pentru a deversa deșeuri toxice (fabrici de formaldehidă, de incinerat gunoaie). Câte locuri de muncă au creeat IMM-urile în România? Câte joburi creează transnaționalele venite să stoarcă din țară un profit maxim într-un timp cât mai scurt? De ce le tot descurajăm pe unele și le tot încurajăm pe celelalte?

    O țară poate oricând evolua de la un sistem extractiv la unul productiv-distributist şi vice-versa. Oraşul mexican Nogales nu este condamnat la sărăcie iar oraşul american Nogales s-ar putea s-o ia pe panta extractivă. Derivele extractive ale societății occidentale din timpul crizei economice ne arată că democrația nu este scutită de propriile ei riscuri. Cert este că instituțiile din România, pentru a păstra status quo-ul, vor căuta sprijin oriunde în lume există structuri și mentalități extractive.

    Dacă poporul se va trezi din letargie și va pune piciorul în prag, mafiile de tot felul vor fi obligate să renunțe la actualul sistem extractiv (în speranța că își vor salva astfel pielea). Avem capacitatea necesară să construim efectiv un model regional și chiar global pentru secolul XXI. Doar să vrem cu adevărat!

    • Adisor …..vezi daca nu judeci cu capul tau ???…tot ai postat linkuri aiurea si n-ai parerea ta personala …cum te impaci cu ce spun astia de la Razboi intr-un cuvânt ,link pe care tot ni l-ai băgat in ochi si care acum contrazic flagrant ce spui tu in postarea ta ,despre ovidiu hurduzeu

      Ia citește aici ce spun acolitii tai despre cel cu care ai binevoit sa ne dai cica peste nas 😆 😆

      http://www.razbointrucuvant.ro/recomandari/2012/06/02/liga-distributista-iulian-capsali-catrinoiu-ovidiu-hurduzeu-calin-georgescu-clubul-roma-masoni/

      • Ma, Austria o duce bine pentru ca si-au creat un imperiu financiar pe teritoriul fostului imperiu austro-ungar…practic ei sug de peste tot si din aceasta cauza au putere financiara.
        Ei nu au niciun fel de resurse, numai munti si piatra si o duc mult mai bine decat noi care avem de toate.
        Deci depinde f. mult de cine trage sforile.

        • Mă ,Austria o duce bine pentru ca ei produc,ei cumpara …capito ??.

          Au o singura mare banca ,care este de stat si acolo sunt toti ,firme ,patroni muncitori si 2 -3 private …din acest motiv nu sunt afectați de criza …n-au avut bănci cu produse toxice ..asta e una

          In Austria eu n-am vazut mărfuri in supermarketuri din țările UE si nici alte mărfuri ….chiar daca sunt ,austriecii nu cumpara decât ce este a lor .si sunt foarte bine organizați si ca mentalitate si politic ,indiferent cine este la putere ei sunt pentru interesul national ….sistemul funcționează ….justiție ,finanțe ,sănătate ,educație …ar trebui sa stii mai bine ca mine ,tu care stai acolo ….eu am stat doar 2luni in vacanța .

          • Chiar daca n-au nimic decât păduri si piatra ,au politicieni care iubesc aceste păduri si pietre …..au foarte mulți bani din turism …celebrele piste de Sky austriece sunt renumite in toată lumea si plus castele lor …

            Cred ca ai vazut in mijlocul Vienei centrala lor care alimenteaza cu caldura si apa calda toată Viena ….Eiii…centrala aia funcționează pe arderea gunoaielor menajere dar nu ai simțit nici un miros aiurea in capitala lor fiindca e foarte bine filtrat fumul …

            Deci,despre ce vorbim atunci ???….austriecii nu fac absolut nimic ilegal …toti respecta legile …stii nu?!

          • Ia spune ce-ai cumpărat tu din import ….ca eu n-am vazut decât niște ceapa verde din Italia si probabil fructele exotice si dulciurile din Germania

          •  8 0 Rate This
            Daca aveam astazi o societate inversata ,toate s-au realizat in timp prin anularea premeditată a tradițiilor și ponegrirea sistematică a tuturor personalităților, instituțiilor sau organizațiilor care ar fi putut deveni un model sau reper de formare a personalității, stabilității intelectuale, ambiției și încrederii în viitor pentru generația tânără și nu numai.

            Politicienii de conjunctură datorită gandirii de tip mafiot și dorinței de înavuţire s-au gândit bine ce beneficiu poate fi lipsa de respect și dezinteresul față de promovarea și apărarea adevăratelor valori și repere ale țării noastre.

            Din această cauză mafiotii și escrocii de toate soiurile au prosperat. O persoană ca să devină victimă a unui politician mafiot trebuie lămurită să renunțe la personalitatea ei, prin negarea valorilor care îi dau stabilitate și respect pentru viața și viitorul său.

            Promovarea NonValorilor a ajuns Politica de Stat …..iar aceasta promovare a nulitatlor e apanajul mafiotilor .

          • Ok…e vorba de multe fructe exotice …oricum mâncarea este ieftina fata de Italia …iar produsele de incaltaminte si tesaturi ,haine si alte cele sunt de foarte buna calitate …mult superioare celor din Europa de ex …de la voi mi- am luat niște pantofi,tricouri si pantaloni de foarte buna calitate,toate Made in Austria ….sunt foarte bine lucrate …..iar la austrieci este in educație sa cumpere numai produse austriece

  12. D-le Moraru, va citez, „Eu aleg UE! VOI?”

    In ciuda observatiilor adresate direct sau ocolit persoanei mele de unii „binevoitori” nu am mai comentat acordadu-le spatiu, nu am vazut inghesuiala, am revenit.

    Nasule, eu nu pot sa imi schimb usor parerea despre un om in care am investit RESPECT, d-voastra.

    Stiu ca v-ati inhamat la un jug greu si dificil in acelasi timp, deoarece cei care au o simpatie fata de postul Nasul TV suntem caractere diferite.

    De aceea aveti nevoie de multa rabdare pentru a ne intelege, a lua tot cei bun din multimea parerilor noastre exprimate.

    D-voastra stiti foarte bine ca, viata, lucrurile care se schimba de la o zi la alta, nu este fixa, deci trebuie sa fiti foarte vigilent!

    Nu putem alerga dupa doi iepuri, se stie, ori iertati-ma pe d-l Primo l-am auzit impotriva UE.
    Ce facem, pe cine sustinem?
    Sunteti doua persoane cu viziuni diferite, v-am ales de mult pe d-voastra si raman cu ceea ce ati ales UE.

    Sa fii iubit Nasule!

  13. Eu aleg U.E! Si mai mult, consider că aderarea noastră la această structură este lucrul cel mai bun care s-a întàmplat după revoluţie încoace. Resping cu tărie teoria vehiculată de unii că ,,noi suntem doar o piaţă de desfacere pentru ţările dezvoltate din U.E”. O piaţă este determinată esenţial de volumul de capital, nu de întinderea ei. Tocmai de aceea, U.E este interesată ca noi să ne dezvoltăm, să ne valorificăm într-un mod eficient resursele (de toate categoriile), să fim competitivi.Si chiar ne ajută material şi logistic în acest sens. Bunăstarea noastră înseamnă şi bunăstarea lor. Faptul că unele firme din aceste ţări, îşi permit unele derapaje, este numai vina noastră, una din cauzele principale fiind corupţia.
    Birocratizarea U.E are la bază şi eşecul Tratatului de la Lisabona din 2007, tratat în care se dorea o Constituţie europeană unică. Subrefugiile găsite pentru compensarea acestui eşec (cu directive avànd rol supraconstituţional, pànă la urmă)au condus la o oarecare birocratizare, acum încercàndu-se limitarea ei.
    Cu atăt mai importante devin alegerile europarlamentare de anul viitor, din toate statele membre U.E.!

    • Corect ,Florine ….e cel mai bun lucru ca s-a putut intampla României ….altfel ajungeam cine stie unde …inapoi la comunismul de care se pare ca nu suntem departe ,pana se satura UE de atâta prostie

  14. timan….. 🙂 TU ce alegi ??…. pe unde bintui ? 🙂 EU nu am avut calc citeva zile,dar maria voastra ?…. plecat in UE,CHINA,RUSIA ,….sau doar pina la ARAD ?? 🙂

  15. Pentru tine, Night, ar trebui sa stii bine ce inseamna U.E. si capitalismul pe care-l laudam: cei care au credite, si pot sa spun ca in Austria un procentaj foarte mare au datorii la banci, daca se imbolnavesc vin si bolnavi la munca ca sa nu-si piarda jobul, altfel nu-si pot achita ratele, in plus poti sa ai vechime cat de mare intr-o firma, te concediaza fara nicio remuscare, daca esti prea mult pe medical.

    • Stiu foarte bine ce inseamna UE….inseamna munca multă ,daca vrei sa ai ceva si sa-ți faci un confort .

      Tu daca esti așa dezamăgit de Austria de ce nu te întorci acasă ????….pentru mine Austria este o tara cu cetateni foarte patrioti ,care au grija de tara lor ….iar austriecii nu te lasa sa lucrezi mai mult de 40 de ore pe săptămâna ,nici sa stai in cap …este lege.

      • O sa ma intorc in Romania cand vom avea o conducere care va face ce trebuie ca natiunea romana sa o duca bine.

        • O sa ma intorc in Romnia oricum, dupa ce copiii mei vor avea varsta majoratului. O sa ma intorc cu bani, intelepciune si mentalitatea unui OM , nu de maimuta.

  16. Vad ca Ungaria se descurca fara sa plece capul in fata natarailor de la Bruxelles si Fmi. http://gandeste.org/general/dupa-ce-a-alungat-fondul-monetar-orban-emite-moneda-fara-dobanda/35156 .Din pacate noi nu avem conducatori…avem pupincuristi care i-au pupat pe toti: turci, rusi, austrieci, americani (FMI), iar acum se ploconesc in fata Chinei. Pana cand nu vom avea o conducere pentru care interesul poporului sa primeze, nu va fi bine. Iti trebuie niste oameni foarte capabili, ca sa faci fata in relatia cu cele 4 imperii : U.E, Sua, Rusia si China.

  17. Mai fratilor nu mai ridicati atatea osanale la UE ca nu sunt chiar usa de biserica. Nimeni nu-ti da nimic fara sa ia ceva in schimb. Au ei grija sa nu-i concurezi pe piata.

    • Nu le ridica nimeni osanale ….totul depinde de negocieri. …daca ai negociat prost ,acu suferim si dam vina pe UE si nu pe noi

      Gata am găsit țapul ispasitor pentru esecul nostru …tot altii sunt de vina noi suntem destepti,corecti si buni ..mă lesi??

      • Ma lesi tu..aia de venira ulterior de ce n-au corectat negocierile proaste. Cand vezi ca ceva nu-i in avantajul tau ori corectezi, ori la revedere. Decat sa vinzi o tara mai bine renunti..da’ tainul personal e bun.

        • Hai ca m-ai dat pe spate cu renegociatul 😆 😆

          Tu care ai lucrat intr-un domeniu bancar …spune daca poți face treaba asta dupa ce-ai semnat un contract????

          • de acte aditionale ai auzit??? Asa cum UE iti poate da un sut in dorsal , asa poti sa le arati si lor pisica cu iesirea. Cum altii pot avea coloana vertebrala si noi NU.

          • NIGHT,POT SA ITI RASUND EU ? ..ORICE FEL DE CONTRACT POATE FI ANULAT ! …..daca se dovedeste a fi in detrimentul unui STAT…. ceva nu este in regula !ori negociatorul a luat SPAGA ,ori era DEPRESIV si nu stie ce a negociat !! :))

          • Ce sa-ți spun ….ce tara exemplu suntem sa le aratam pisica … 😆 😆

            Om fi ceva in genul Angliei sau Austriei ……si daca iesim ,care-i problema lor ???….

            Mai eu vad ca judecată voastra e cam afectată de prea plin 😆 😆

      • Nu night ! Credca si eu as fi fost un negociator mai bun ,doar pt ca am lucrat in comert si in domeniul imobiliar ! NEGOCIATORII PT ROMANIA ,POLITICIENII CU STAIF PARCA AU LUCRAT LA ….ARUNCATUL CU PIATRA IN BALTA !!

        • night,….esti rautacios ! Politicienii trebuiesc AMENDATI pt greselile lor ,nu avansati !!

          • Pai ,cine i-a avansat bre???? …,io ???….,io i-am votat cu 70%.????

            Daca ,voi nu stiti ce e mai bine pentru voi vrei sa stie UE???…UE îți da directiile si te constrage sa ai un stat de drept …restul depinde de noi

    • La cita prostie e in tara asta si cite idiotenii fac politicienii ,mă si mir ca nu ne dau un sut ….suntem mai mult o problema pentru UE ,nicidecum o afacere

        • Tu ai spus-o 😆 😆

          Bre ,daca vreți o tara c-afara ,trebuie sa aveti si mentalitatile lor …nu poți cu mentalitati comuniste sa -ți faci o tara occidentala …capito??!

          Altfel cum îți explici ca niște pucisti,hoti si penali sunt aduși la putere cu 70% ?? ….numai niște prosti ,pot face imbecilitatea asta

          • de ce nu te intorci tu sa schimbi mentalitatile ??
            crezi ca poti convinge generatia de peste 70 ani ?

          • Pai nu vezi ca nu reuseste nimeni ???….la cita prostie este ,e in van orice încercare sau lupta

            Așa ca ,nu-i UE vinovata de prostia noastra …Avem ce meritam ,pentru ca suntem exact ca cei de la putere . ..niște „smecheri” prosti puși pe furtisaguri …asta e gandirea majoritatii

          • Nu smecherii prosti sunt problema ..mai mult cei care fac pe smecherii cu buna stiinta ca sa ia fata prostilor. Smenarii sunt aia ce se plimba prin politica de 23 ani si vand tot din tara.

          • Ce sa spun …hai ca mă distrezi de numa .. 🙂 🙂 …

            Pai politicienii sunt doar o gasca ,pe care voi ii aduceti la putere cu 70 % ….voi cetățenii ii vreți

            Din moment ce aveti informatii cine sunt ei ,cind intervine UE sa oprească o lovitura de stat si ei sunt votati cu 70% …despre ce vorbim atunci ??

            Pai ,ei smenarii ce sa înțeleagă din asta??!!

            Ca au fost aduși la putere sa facă ce stiu ei mai bine ….adica sa fure …ca sa poata fura si cei care i-au votat ….nu??

          • Mai night..gica contra al blogului..tu nu vei fi niciodata liber in gandire cu stilul tau fixist.
            Pacat ca occidentul nu ti-a mai modelat judecata. Nu ne baga pe toti in aceasi oala de 70% cu mortii lui Dragnea sau blatul PDL-ului sau aranjamentele de culise ale satelitilor ca sa apuce si ei un ciolan gros.

          • 😆 😆 😆

            Bre ,eu ce sa fac daca de aici așa se vede ….ca tu nu ai votat cu USL ,zic …asta n-are importantă …eu vorbesc de cum au ajuns USL la putere …ca nu s-au teleportat ei singuri ….daca pe cetățenii acestei tari ii doare la banana de ziua votului si ei se duc la ski sau la pomana porcului sa fie sanatosi ….au ce vor ..nu-i interesează viitorul ,asta e tati …si e tardiv ca încep sa planga acum cind au lăsat pe altii să aducă la putere cu 70% o gasca de hoti …sa stea pe skiuri sau sa mance porc

  18. Pai probabil au venit la noi cu gandul de a duce cateva familii de albine in tara lor , ca ei au avut grija sa le casapeasca se stie doar ca acolo in China albinele au fost distruse si nu mai au cine sa polenizeze florile , as propune sa duca pe toti politicienii nostrii care ne doresc atat de mult bine sa le polenizeze ei florile primavara si sa-i pastreze acolo.

  19. Domnule Moraru,UE este un mare r***t(iertati-mi expresia!) la care am aliat si noi,asa,ca nu aveam ce face.UE a fost creat cu scopul de a controla,de a distruge graniti culturale,istorice,de a acapara teritorii si economii,dupa ce tarile sunt sabotate si le sunt devalizate economiile,intr-un final sa le fie cumparate teritoriile.Uitati-va si spuneti daca eu gresesc cu ceva.
    Romania nu ajungea in situatia asta daca nu adera la aceasta mare porcarie numita UE,de ce aveam noi nevoie de rachete balistice americane in Romania?Cine ne ameninta pe noi?De ce aveam nevoie de UE?Pai si acum daca sunt in UE si ei au acces la a cumpara teritorii romanesti,cu ce ma ajuta pe mine?Cu nimic,banii nu inseamna totul.Oamenii din Pungesti stiu asta.Sper sa reziste in fata celor care vor sa ii distruga..
    UE nu este decizia corecta dl. Radu,noi trebuie sa fim partener UE insa sa fim o tara suverana,sa ne dictam singuri soarta,nu sa fie dictata de altii ca in prezent,nu sa vina toti neavenitii si imbuibatii din toate colturile lumii sa taie bucati din Romania.
    Asta este parerea mea umila…

    • silvius,din pacate cam ai dreptate ! nu prea mai vad cum va supravietui gena romaneasca Dacica -Tracica…. TRAGICA situatie .Si mai vin si chinezii peste noi ! Vom deveni mai sclavi decit ei…

      • Silviu …daca nu era UE ,treceai Dunărea înot sau te ascundeai prin peretii unui tren ca sa ajungi unde esti azi si nici nu aveai certitudinea ca ajungi

    • Vorbiti prostii amândoi ….Silviu ,tu care trăiești intr-o tara occidentala ,mă mir ca ai asemenea gândire

      Daca nu era UE ,nu aveati nici bruma de democrație care este acum ….tot ce s-a facut in domeniul reformelor s-a facut la presiunile UE si a lui Traian Basescu …vrem democrație si drepturi ca si in occident ,dar noi suntem noi de noi …cum vine asta???

      Daca nu era UE si Traian Basescu ,nu puteai sa scrii ce afirmi acum cu atâta convingere….si nimeni dintre noi nu avea aceasta libertate .

      Nasul .tv nu exista si nu existau foarte multe ….nu poți sa te dezvolti ca tara ,doar de una singura ,cu asemenea politicieni puși pe capatuiala ,daca nu esti parte dintr-o structura democratica ,care are ca scop Statul de drept .

      • Sunteti demni de Caragiale … Să se revizuiascs primesc ,dar sa nu se schimbe nimic

        • Nu-ți ia nimeni teritorii si absolut nimic daca nu le dai voie …. .investitorii din UE se adapteaza legilor din tara care vor sa facă afaceri ..daca pricepeti asta .

          • night,….taranul roman nu are prea multa carte si s-a cam saturat de SARACIE ! a imbatrinit ,iar copii lor vor case ,masini ,confort pt care nu se gindesc ca mai rau se vor impotmoli pt o cirpa colorata pe care nu poate sa o cumpere decit daca vinde ce i-au lasat bunicii si parintii casele de la tara si teranurile,padurile … Eu stiu ca intelegi fb unde bat, dar nu vrei sa imi dai dreptate .

          • Pai,normal ca nu-ți dau ….daca suntem unde suntem cu sărăcia ,asta se datorează noua nu UE

      • night , corect ! nu te poti dezvolta ca TARA de unul singur ! si multe altele… ce ma deranjaza pe mine in cea mai mare parte in legatura cu UE este faptul ca noi o tara cu teren agricol fertil in orice colt al tarii cu populatie majoritara de origina TARANI ,primim bani pt necultivarea terenurilor si importamotam ORICE produs pt traiul de zi cu zi….Romanii pleaca in lume pt un salariu care ar putea fb sa il cistige in Romania daca miinile labartate ale politicienilor ar tine cu romanul si ar face legi mai corecte mai drepte si IN INTERESUL NATIONAL .

  20. ca sa nu devin vadit rautacioasa. pentru ca pot, desigur pentru cei care inca nu ma cunoasteti.
    preferabil sa nu ma etichetati fara argumente
    vorbesc in spatiul meu si nu nominalizez

    se numeste comunicare fara ofensa!

    succes!

    • am citit destul ca sa-mi fac o parere. Ce sa fac daca m-am plictisit tocmai cand sa citesc ceva inteligent. Mea culpa (daca conteaza).

  21. poate ne spune cezaraapocaliptica cum s-a trezit ea necitind azi tot ce am scris eu pe blog 🙂

  22. de ce trebuie sa fie cineva care sa ne salveze. Ora n-ar trebui sa incepem prin a ne salva singuri de saracie si mai ales de lichele. „Saraca tara bogata”. Ce-i drept in curand n-o sa mai avem cu ce sa ne salvam, o sa constatam cu stupoare ca nici tara nu mai avem, ca ne-au vandut-o altii in timp ce stateam si ne scalambaiam pe bloguri(mai bine v-ati scalambai in oglinda sa va vedeti si voi hidosilor, dealde Mariu & co).

  23. eu zic sa nu ne bucuram deloc de venirea chinezilor. e cunoscut faptul ca au suprimat-torturat pana la obsesie milioane de oameni deosebit de talentati. chiar de curand si cine nu a auzit de artistul ai wei wei, blogari cu domiciliul fortat woser, poeti, si acei copii superdotati rapiti si chiar ucisi

    pe ce lume traiti?!
    habar nu aveti ce se intampla in lume si ce legatura avem noi cu toata lumea?

    ce dracu sa faci cu banii cinezului cand te pandeste ca nu zambesti de exemplu….fiindca au o alta obsesie sa zambeasca tot timpul

  24. eu tocmai ce am avut o revelatie:

    tara vedetelor!!!!

    eeee..d’aia au venit chinezii! cred ca avem prea multe talente.
    m-am uitat la ei genu’ „chinezii au talent’ ma rog the voice of china…bai, la 1 miliard doar 30, 40 de cantaciosi cu talent?!

    iar, noi sa zic spre zeci de mii daca 1000 doar parlamentu’ , guvernu’

  25. ce spui tu, straine?!
    daca vin chinezii
    inapoi
    emancipeaza pecereu?!

    asta ai spus, cu alte cuvinte?!

  26. ei, dragii moșului, buna seara.
    rebegit de drumuri iuți (sa nu dea iarna peste mine) … am venit cu ceva povesti

    1. am vorbit cu destui oameni gospodari, zilele astea. ei, toti, se pregatesc pentru o a doua perioada de rezistenta. ceva cam ca pe vreemea lui ceașca, dar mai buna, o sa va zic si de ce

    … hai sa va zic acum …

    pe vremea lui suspomenitul era o securitate, era o militie. astia mai ascultau de aparatul de partid care nu aveaincotro si asculta de cap.

    de data asta canci securitate … iar politia sunt romanași liberi, nene

    asa ca … fiecare isi va cauta chestia aia care, daca nu curge … pică. si o vor face profesionist, de data asta. si vor razbate!

    2. de ce nu vor fi deranjati in aceasta razbatere? raspuns simplu:

    Romania putea fi alimentata cat de cat functional cu 33% din 50 miliarde dolari. zeci de ani

    adica cu 16.500.000.000 dolari.

    astazi, maine, si … poimarti … guvernantii au si vor avea la dispozitie cel putin 33% din 200 de miliarde
    … adica 66.000.000.000 dolari.

    adica au la dispozitie un plus de 49.500.000.000 dolari
    plus ceva firimituri de la fonduri, asa, rotund …
    ce avem ? 50.000.000.000 dolari.

    Sa zicem ca se mai pierd din ei pe la pensii, pe la judecatori, pe la restante salarii, mai stiu eu pe unde …

    DAR vreo 15 miliardase TOT RAMAN!

    si atunci? avem o concluzie logica:

    guvernantii au si vor avea de unde sa ia … sa isi dea contracte de consultanta, sa plateasca alegeri, si asa mai departe.

    Asa ca nu se vor naravi la banii celor ce se descurca.

    Asa ca toata lumea va intra intr-o … cum sa ii spun eu? coabitare sa ii spun? merge … coabitare!

    Rotile se vor invarti, banii vor veni, si la unii si la altii … si gataaaaaaaa.

    iata ce poate urma pentru pentru destui ani.

    E cineva de condamnat pentru ca nu mai da vrabia din mana pe cioara de pe gard? Eu nu ridic piatra, deoarece am trait acea perioada, am trait si incercat sa ajut si in 1990 … si am inteles cat de greu se schimba mentalitatile. Si atunci, de ce sa dai drumul la vrabie?

    • Buna Cristian..lauda cu atatea zerouri pute rau de tot. Nimeni nu-ti da nimic fara sa ceara ceva in schimb.

      • buna Gabriela

        zerourile astea le dam noi, toti, prin taxe si impozite. ei le iau si fac cu ele ce vor ei

        si aici se poate incheia discutia, in viitor, daca o dau romanii la pace cu guvernantii lor, oricare ar fi acestia

      • mi-a placut sa scriu cu toate zerourile, ca imi imaginam o bacnota de 100 dolari (una, aia pe care oamenii o pun bine) … doua, trei, … iti trebuie cateva ore bune sa numeri un milion, sa zicem 5 ore.

        adicaaaaaa … vreo 40 de ani sa numeri cat incaseaza bugetul intr-un an

        poate vreo zece ani sa numeri cat pleaca aiurea? si sa nu dormi?

        … iar ca volum, avem ceva de genul 2300 metri cubi, in bacnote de 100 dolari, adica ….

        … 29 de tiruri cu „caramizi” bine stranse se incaseaza

        adicaaaaaaa … vreo 7 tiruri sunt la liber?

        cum suna? 7 tiruri pline ochi? strans!

        • am obosit de atatea bacnote ))))))))))))))) 🙂

          scuzati, oboseala drumului

          asta e un act ratat. atata scriu banknote ca mi s-a parut firesc sa il romanizez pana dincolo de rational …

    • dar ce mai inseamna aceasta viitoare coabitare?

      ca ideea de „revulutie” e pa. cine sa o faca? cei cu initiativa, tocmai spusei ca nu, ceilalti nu prea au cum.

      asa ca, va rog, cei mai „razboinici” intre noi … sa nu ne mai certam degeaba pentru razbelul altora.

      Night, Laura, hai sa lucram un pic cu materialul clientului, ca de statui goale de continut e plina politica.
      Caline, meritocratia, in aceast posibil viitor pact … e apa de ploaie.

      Ceva nou pe frontul de acasa? Unde se indreapta Romania?
      Ca tot rumanul, impartial, de. Cu toti si cu niciunul, strecurandu-se printre picaturile de ploaie. Ca intotdeauna? Cam da.

  27. o sa vedeti cand vin chinezii ce mai trafic :))) deja cica au permis clasa business. atentie la nr. cu cho,chu, mao, hua,hui,tao, 888, cele mai frecvente. cele mai periculoase cand executa manevra cu spatele…atentie, deci la numerele stationate si care vor sa gaseasca marsarierul la acceleratie :))

  28. nu stiu de ce va chinuiti cu mailurile pe nasul@n

    cand puteti sa dati mail mai repede aici. va dau din spatiul meu :))))

  29. o intrebare: cate vedete soferi credeti ca avem in trafic?! dar paparatzi, dar altii?!

    bai, alergatura asta a voastra ne baga noua amenzile pe gat

    ce nu s-a inteles. doi, trei il hartuiesc pe unul, io cat naiba mai astept in coloana?!

  30. mail pt dl primo: dl. calin georgescu, nu!

    imi asum acest mail in calitate de telespectator la actualitatea romanesca 🙂

  31. vorba lui RM…d-na poate ca va candida la primarie :)))) hai, mai doamnelor ca nu asa castigati. ce naiba e prea vizibil!

    hop, top o moda noua acum, cantati marseieza cu acest miracol al bucurestiului…nicusor dan :))))

  32. ce naiba e asta acum, sa vii sa te plangi in emisiune… si esti imbracata de party doar ca sa te vada prefectu’….:)))))

  33. chiar nu pricep bancurile.
    insa orice functie de conducere nu prevede si un nivel de instruire superior. functia nu poate fi confundata cu profesia, d-na cu petitia. a ramas probabl de pe vremea revolutiei franceze moda si la noi…chiar in Mizerabilii, primarul Jean Valjean nu avea decat bani si scoala vietii :))) cred ca mai tin minte ceva din roman

  34. NORMAL AR FI O COMUNITATE EUROPEANA UNITA, SINCERA, SI POSIBILITATEA CA ROMANIA, CU DEMNITATE SA FACA PARTE DIN EA.ROMANIA SA FACA AFACERI ONESTE DAR CA PARTENER CU DREPTURI EGALE CU TOATE TARILE.
    PAMANTUL TARII NU SE CONCESIONEAZA, BOGATIILE SUBSOLULUI NU SE CONCESIONEAZA, IAR PT. TRADARE SI VANZARE DE BUNURI ISTORICE SI DISTRUGEREA MEDIULUI , PEDEAPSA PE VIATA CU DREPTURI F. RESTRANSE IN PUSCARII.

  35. Pai daca chinezii l-au pregatit pe pontalone pentru functia suprema inseamna ca stimabilul kakarau a fost folosit pe post de papagal.

  36. As alege China . Daca tot au chinezii interese in Ro.Doar ca mi-e frica sa negocieze un fatalau- mincinos un astfel de acord -pe termen lung cu ei.

  37. @Magdalena Ileana Mucenica Nita care lucrează la Ellyot:
    „Unul prinde peştişorul de aur, acesta spune:
    -Dacă mă arunci în apă îţi îndeplinesc trei dorinţe!
    Omul spune:
    -Să vină chinezii!
    Peştişorul zice: dar dacă vin chinezii o să fie rău… o sa mănânce tot, o să rămâneți fara slujbe …
    Nu conteaza un mic sacrificiu pentru o idee mare !
    Vin chinezii… e rau… s-a scumpit mancarea…
    Pestisorul zice: A doua dorinţă ?
    Să vină chinezii !
    Peştişorul zice: dar dacă vin iar chinezii o sa fie mai rau… o sa manace tot, o sa ramaneti fara slujbe, o sa dea firmele faliment, se fac reduceri bugetare …
    Nu conteaza un mic sacrificiu pentru o idee mare!
    Vin chinezii… e rau… s-a scumpit mancarea… sunt someri… falimentele umplu ziarele…
    Pestisorul zice: A treia dorinţă ?
    Să vină chinezii !
    Peştişorul zice: dar dacă vin iar chinezii o sa fie mai rau… o sa manace tot, o sa ramaneti fara slujbe, o sa dea firmele faliment, se fac reduceri bugetare… o sa iasa o mare mafie care o sa va puna sa platiti taxe…
    Nu conteaza un mic sacrificiu pentru o idee mare!
    Vin chinezii… Nenorocire mare !
    Peştişorul zice: Acum inainte sa ma arunci in apa te intreb: Nu ti-a fost mila de ţara ta? Ai chemat chinezii de 3 ori şi uite ce ai făcut!
    Ba da ! Mi-e milă dar îţi dai seama că au trecut de şase ori pe la ruşi????”

  38. nu se prea nasc fete in marea chinei..ar putea fi o problema de expansiune. au halit tot ce s-a putut halii din mare, ocean..acele fructe de mare cu efect afrodisiac. au casapit coarne intregi de cerbi, oase de leoparzi, blanuri nobile si iar coarne, coarne de rinoceri reducand masiv populatia rinocerilor pe glob. partidul comunist chinez are pamparsi huge de atata virilitate . nu spun tampenii, doar sa mergi intr-un restaurant chinezesc si vezi in fiecare zi portii enorme si diversificate de mancaruri, bineinteles cu efect afrodisiac. un scop materialist, de consum.

    e o exagerare de stimuli. o risipa care conduce la cea mai terbila poluare.
    daca asta se numeste echilibru pentru un mediu sanatos, nici macar discutabil nu mai e! e la mintea cocosului sa-si doreasca terenuri in Romania corupta si vesela :))))

    • Chinezii nu stie sa face copii…
      Trei femei la maternitate asteapta sa nasca.
      Bruneta: eu o sa fac un baiat, pt ca am stat deasupra.
      Satena: eu o sa fac o fata, pt ca am stat dedesupt.
      A treia: inseamna ca eu o sa fac un tzap?

  39. Expansiunea chinezilor in Europa nu le-a fost demult pe placul celor din EU. Preturile lor de „dumping” au cam dat peste cap producatorii europeni, care au calitate superioara in comparatie cu chinezii. Multi dintre comerciantii de pe aici au luat mari tepe cu marfuri chinezesti (materii prime pentru industrie).
    Oricum Ponta face o mare prostie care s-ar putea sa ne coste scump.

    • Nici cu UE nu mi-e rusine intrucat firme de pe acolo au cumparat fabrici de pe aici si le-au distrus sa nu mai aiba concurenta.

    • China , prin puternica spalare pe care o face, isi poate permite reducerea costului de productie (prin sclavagismul pe care-l practica) , ca sa obtina produse la preturi derizorii, impingand astfel restul tarilor , daca doresc sa ramana competitive, sa aplice sclavagism salbatic , la randul lor. Noi zicem „desteapta-te romane”, dar atata timp cat tari ca si China vor exista, rand pe rand cu totii ne vom intoarce la sclavie. Nu stiu ce sa mai cred, cum ar fi cel mai bine pentru romani, poate ca numai crearea unui sistem inchis, autonom, pentru Romania ne va ajuta sa evitam sclavia totala… desi nici ideea de izolare nu-mi surade.

      • UE n-a fost deloc aroganta cu Ucraina …stiti foarte bine ca Președintele ucrainean este un comunist notoriu….ianucovici nu-i iuscenko

        Ucraina a jucat doar teatru pentru Rusia ,cum ca ar vrea in UE…de fapt si-au jucat bine rolul si-au scos din visteria rusilor 20 de miliarde de euro …Acum vom vedea daca ii si primesc. 🙂

Comentariile sunt închise.