Arşiţă tot mai intensă, atmosferă irespirabilă este ceea ce anunţă meteorologii pe suprafeţe din ce în ce mai mari. Meteorologii au emis o avertizare de cod roșu de caniculă care va viza 19 județe plus Capitala și va intra în vigoare sâmbătă. Este pentru prima dată când o astfel de avertizare vizează un teritoriu atât de extins, conform digi24.ro

Codul roșu de caniculă va intra în vigoare mâine și va viza 19 de județe din Oltenia, Muntenia, Moldova, inclusiv zona Capitalei. Temperaturile maxime vor depăși 41 de grade la umbră, iar disconfortul termic va fi extrem de accentuat.

Sâmbătă, 1 iulie, în județele Dolj, Olt, Teleorman, Giurgiu, Ilfov, Călărași, Ialomița, Galați, Brăila, Vaslui și Iași, precum și în municipiul București și în zona joasă de relief a județelor Vâlcea, Argeș, Dâmbovița, Prahova, Buzău, Vrancea, Bacău și Neamț, se vor înregistra temperaturi maxime extreme comparabile cu recordurile absolute ale perioadei, situate frecvent între 38 și 41 de grade, iar în sudul Olteniei și al Munteniei valorile termice vor urca spre 42…44 de grade. Indicele temperatură-umezeală (ITU) se va situa frecvent, după-amiaza, între 82 și 84 de unități, iar disconfortul termic va fi deosebit de accentuat.

Valul de căldură va persista și în restul țării, cu excepția zonelor vestice și nordice.

Ultima dată s-a emis cod roșu de caniculă în 2015, însă doar pentru județele Arad și Bihor. În Capitală a mai fost o singură dată cod roșu de caniculă, în 2007.

Când se emite un cod roșu de caniculă, se ține cont de climatologia regiunii respective. Practic, nu există un prag fix de temperatură de la care se emite cod roșu pentru întreaga țară, ci fiecare regiune are pragul ei, în funcție de condițiile de mediu de acolo.