EHIC-CARD_Doar 0,6% dintre românii care au asigurare de sănătate deţineau în 2012 un card european de asigurări sociale de sănătate (CEASS), cel mai scăzut raport din UE din acest punct de vedere, proporţia fiind în Italia de 100%, în Cehia şi Austria de 96%, în Slovacia de 35%, în Polonia de 3,9% şi în Bulgaria de 3,6%, relevă un comunicat dat publicităţii joi de Comisia Europeană (CE).

Conform informaţiilor CE, în 2012 s-au eliberat în România 286.553 de CEASS, numărul celor aflate în circulaţie fiind de 109.210. De asemenea, în 76.827 de cazuri au fost eliberate Certificate Provizorii de Înlocuire (CPI). Raportul dintre numărul persoanelor asigurate, 18.290.954, şi cel al CEASS în circulaţie a fost în 2012 de 0,6%, cel mai scăzut din întreaga UE plus Elveţia, Liechtenstein, Norvegia şi Islanda.

În Italia, Elveţia şi Liechtenstein 100% dintre asiguraţi au CEASS, 96% dintre cehi şi austrieci, peste 70% dintre maltezi şi luxemburghezi şi aproape 65% dintre germani. La polul opus se află ţările baltice, cu procente de 7,6-8% Ungaria (11,7%), Polonia (3,96%), Bulgaria (3,6%) şi România (0,6%).

Peste 190 de milioane de persoane deţin un card european de asigurări sociale de sănătate (CEASS), care le permite să obţină îngrijiri medicale de urgenţă, bucurându-se astfel de vacanţe lipsite de griji atunci când călătoresc în UE, Elveţia, Liechtenstein, Norvegia şi Islanda. Numărul titularilor de CEASS a crescut în mod constant, în 2012 înregistrându-se 15 milioane de noi cetăţeni care deţin un CEASS comparativ cu anul precedent, informează sursa citată.

‘CEASS este un adevărat succes, având în vedere că doi europeni din cinci deţin un card cu ajutorul căruia pot să economisească timp şi bani în cazul în care se îmbolnăvesc sau se rănesc în timpul unei călătorii în străinătate. În cea mai mare parte a timpului, CEASS funcţionează fără probleme. Cu toate acestea, în cazul în care un stat membru nu îşi îndeplineşte obligaţiile prevăzute de legislaţia UE şi refuză recunoaşterea cardului, Comisia va lua măsuri pentru a proteja drepturile cetăţenilor europeni’, a declarat comisarul european pentru ocuparea forţei de muncă, afaceri sociale şi incluziune, László Andor, citat în comunicat.

Cardul confirmă dreptul unei persoane de a primi tratamente de urgenţă în cadrul sistemului public de sănătate al ţării gazdă în aceleaşi condiţii şi la acelaşi preţ ca şi cetăţenii ţării respective. CEASS este eliberat gratuit de către furnizorul naţional de servicii de asigurări de sănătate din ţara de origine şi nu poate fi utilizat pentru a acoperi tratamentele planificate în altă ţară.

Spitalele care asigură servicii de sănătate publică sunt obligate să recunoască CEASS. În marea majoritate a cazurilor, pacienţii care prezintă CEASS beneficiază de asistenţa medicală necesară, iar costurile le sunt rambursate fără probleme. În cazul în care cardul nu este acceptat, pacienţii trebuie să contacteze autoritatea de sănătate relevantă din ţara pe care o vizitează.

În cazul unui nou refuz, pacienţii pot să solicite asistenţă din partea autorităţilor din domeniul sănătăţii din ţara lor de origine şi, în ultimă instanţă, să contacteze Comisia Europeană. CE poate investiga reclamaţiile şi supune problema autorităţilor din ţara în cauză, astfel cum a fost recent cazul Spaniei, unde a fost declanşată o procedură de infringement pentru neaplicarea legislaţiei UE privind utilizarea CEASS.

CE face public faptul că există o aplicaţie CEASS, inclusiv în limba română, pentru telefoane de tip smartphone şi tablete care cuprinde informaţii despre card, numerele de telefon de urgenţă, tratamentele care sunt acoperite şi costurile, precum şi despre cum poate fi depusă o cerere de rambursare şi cui trebuie să se adreseze cei care pierd cardul.

1 COMENTARIU

Comentariile sunt închise.