Vicepreședintele PDL, Mircea Hava, și primar de Alba Iulia la al 4-lea mandat, a fost chemat săptămîna trecută să dea cu subsemnatul la DNA. Motivul: modul în care s-au acordat subvenții din bugetul primariei firmei care operează transportul public local, STP Alba Iulia. Pe langa subvenții, procurorii DNA mai anchetează și faptul responsabilii de la STP Alba Iulia au beneficiat de prelungirea contractului de concesionare, expirat în 2011. Dacă pînă acum primarul Hava n-a prea dat cu subsemnatul pe la instituțiile publice precum DNA, de data asta, zic mai multe surse, are nu doar calitatea de învinuit, dar ar putea urma chiar și o reținere. Alături de vicepreședintele PDL, la DNA au mai fost chemați și cei doi viceprimari din Alba Iulia, mai mulți angajați ai primăriei și cîțiva ai STP Alba Iulia. Suma luată în calcul de procurii DNA ca și prejudiciu se ridică la 8 milioane RON. Adică, primăria lui Mircea Hava acorda subvenții pentru transportul public al pensionarilor. Nivelul subvențiilor era însă calculat în funcție de niște date statistice, respectiv de numărul pensionarilor din municipiu. Nu conta, deci, dacă pensionarii se plimbau efectiv cu autobuzele prin oraș sau nu, și nici dacă pensionarii în cauză erau niște pensionari de lux, cu pensii de peste 4.000 de lei. De exemplu, același tip de subvenție, de gratuitate pentru transportul în comun acordat pensionarilor, în Constanța se face doar pentru aceia care au o pensie mai mică de 800 RON. În plus, cercetarea DNA implică și prelungirea – fără motiv temeinic – a contractului de concesiune a serviciului de transport public. Acesta a fost încheiat, pentru prima dată, în 2001, pentru o perioadă de zece ani. În mod normal, primăria ar fi trebuit să organizeze o licitație publică, anul trecut. Aceasta n-a mai avut loc însă, și pentru că, așa cum o să arătăm în continuare, STP Alba este o firmă de casă a lui Mircea Hava și a PDL Alba.

Sforile STP Alba Iulia, trase de PDL Alba Iulia

Pentru cei mai mulți, luarea la întrebări a edilului pentru așa o cauză pare o glumă. În sensul că, totuși, există multe alte afaceri asupra cărora planează suspiciuni și de care numele lui Mircea Hava este direct legat. Societatea de Transport Public SA Alba Iulia s-a rupt din fosta IJTL (Intreprinderea Județeană de Transport Local), de pe vremea lui Ceașcă. Conform datelor de la registrul comerțului, ea este deținută de 10 asociați persoane fizice. Cea mai mare bucată a părților sociale se află în posesia lui Stelian Nicola – 59,95%. Acesta a fost adus în societate de către fostul director Dan Dârja, după 1996, cînd Mircea Hava și-a cîștigat primul mandat. De altfel, în 2004, Mircea Hava a fost implicat într-un scandal de corupție, procuroii PNA acuzînd la vremea aceea că Dârja ar fi pretins și luat mită în numele primarului, cazul încheiindu-se însă cu scoaterea lui Hava de sub învinuire. Alți doi apropiați ai primarului Hava, care dețin părți sociale importante (17,03% fiecare) în cadrul STP Alba Iulia sînt Paul Cosmin Dârja și Dan Lucian Dârja, fii fostului director Dan Dârja, decedat în 2008. Atît Stelian Nicola cît și membrii familiei Dârja sînt persoane cu ștate vechi în PDL și implicate în campaniile de realegere a primarului Hava.

De altfel, conform datelor de la Ministerul Finanțelor, firma STP Alba Iulia a încheiat toți anii în profit. Totusi, nu unul chiar atît de mare încît, fără subvențiile primite de la primărie, să nu guste falimentul.

Ce caută Silviu Bian în afacerea Hava – DNA

La începutul lunii februarie, Curtea de Apel București a decis judecarea în stare de libertate a lui Silviu Bian, fostul șef al ANOFM, cel prins cu plasele de bani luate șpagă de la subordonați. Bian este membru PDL Alba, iar numirea lui în postul de secretar de stat, șef la ANOFM, s-a făcut cu acordul și binecuvîntarea lui Mircea Hava. În același timp, Silviu Bian apare, conform datelor de la Registrul Comerțului, în calitatea de cenzor al STP Alba Iulia, exact firma cu problemele pentru care Mircea Hava a fost chemat la DNA. E posibil să fie o simplă coincidență eliberarea acestuia după mai multe luni de arest. La fel cum este foarte posibil ca acesta să fi fost extrem de cooperant cu procurorii, cum zic unele surse. Și, din poziția de cenzor al STP Alba Iulia, a avut cu siguranță acces la informații care se regăsesc acum în rechizitoriul procurorilor DNA.

 

7 COMENTARII

 1. E bine ca se cauta corupti, dar noi observam cum cei implicati, sunt deobicei oamenii puterii. Da, coruptia este apanajul puterii, dar la noi coruptia este transpartinica. La nivel local nu intotdeauna conduc cei din arcul guvernamental. Exact speta despre care scrieti se gaseste si in alte municipii unde primari sunt de la pnl sau psd.

  • Alba Iulia este unul dintre cele mai frumoase si civilizate orase din tara de cand este Hava primar.Mergeti sa vedeti o cetate ,cum numai in Italia,o sa ma igasiti,este minunat!
   Iar Dan Darja,cel care a murit,a fost,poate,cel mai integru om din cati exista!
   Fiii lui sunt oameni cu doctorat sau masterat,oameni civilizati,politicosi,capabili.De ce aruncam cu noroi,in tot ce e mai bun?Ar fi tare mare pacat sa se distruga tot ce a fost bun si frumos in acesti ani si sa lasam mortii in pace,Dumnezeu vede si pedepseste!(cateii opozitiei fac reclamatii intemeiate?nu cred si sa stiti ca nu sunt din Alba Iulia,dar am mai citit si eu ………..

  • Acest om nu a facut din Alba Iulia oras european pentru ca in mare parte Alba Iulia este un jeg.In orasul asta se fura banii publici cu basculanta..Iar cine spune ca Alba Iulia este la nivelul unui oras european, nu stie ce inseamna cu adevarat un oras european. Din Ardeal, Alba Iulia este cea mai urita capitala de judet, datorita acestui primar grobian

 2. ASA hai ca incepe sa-mi placa

  Unde-s vuvuzelele sa spuna ca justitia nu lucreaza ?

Comentariile sunt închise.