Pentru ca Romania si Bulgaria, tarile in care comunitatea rroma numara cei mai multi membri, nu reusesc sa foloseasca fondurile puse la dispozitie de UE pentru populatia minoritara, un oficial german a propus sa fie directionati banii catre regiunea Ruhr, unde traiesc numerosi rromi veniti din cele doua tari, scrie ziare.com

Joachim Stamp, ministrul Intregrarii din cel mai mare land al Germaniei, North Rhine Westphalia, a declarat recent ca i se pare „extrem de deranjant” ca doua tari europene „refuza” sa foloseasca fonduri de la UE pentru a avea grija de minoritati.

Conform Daily Express, Bulgaria, care are 750.000 de rromi, adica 9,94% din populatie, a primit de la UE peste 7 miliarde de euro in perioada 2014 – 2020.

Romania a primit aproape 23 de miliarde de euro in aceeasi perioada, pentru cei 1,1 milioane de rromi, care reprezinta peste 5% din populatie, mai arata publicatia.

In perioada anterioara, respectiv 2007 – 2013, Romania nu a reusit sa foloseasca nici macar a cincea parte din suma. Primise de la UE aproape 20 de miliarde euro, sustine Express.

Din moment ce nu-si cheltuiesc banii pentru a-si ajuta populatia mionoritara, atunci fondurile ar trebui „redistribuite” regiunii Ruhr, a declarat Stamp pentru cel mai mare ziar al landului, WAZ. Zona, aflata in estul landului, este cea mai mare regiune urbana din Germania si a treia cea mai mare din UE.

In cele mai mari doua orase din acest land, Dortmund si Duisburg, traiesc numerosi imigranti din Romania si Bulgaria, multi dintre ei de etnie rroma. „Aceste fonduri ar trebui sa fie disponibile pentru orase ca Dortmund si Duisburg”, explica ministrul.

„In Bulgaria, rromii nu sunt acceptati”, mai afirma el. „Sunt tratati ca fiind niste cetateni de clasa a cincea. Educatia copiilor nu le este garantata”, mai afirma oficialul.

In UE traiesc 10 milioane de rromi, aceasta fiind cea mai mare minoritate din bloc, mai arata sursa citata.