Atitudinea adoptată, joi, de premierul Victor Ponta în cadrul unei conferințe de presă, a fost „neinspirată” prin insistența asupra mandatului de reprezentare a României în cadrul summit-ului Consiliului European și asupra poziției sale privind dreptul de veto dedicat bugetului 2014-2020, sunt de părere jurnaliștii de la Deutche Welle.

„Dacă toată lumea ar face la fel și ar trimite la reuniunile Consiliului European, reprezentanți cu mandate imperative, Uniunea s-ar destrăma într-o clipă. Bucureștiul nu poate impune reprezentantului său (președintele sau oricare altul) un mandat nenegociabil din două motive: pe de o parte România care nu a absorbit nici o zecime din banii disponibili are o poziție foarte slabă, iar pe de altă parte acest tip de abordare este în principiu nerecomandabil”, notează DW.

„Atitudinea adoptată de primul ministru Victor Ponta care a vorbit despre posibilitatea recurgerii la dreptul de veto în cazul celor mai nefavorabile propuneri a uimit nu pentru că România sau Bulgaria sau Polonia nu ar avea dreptul să se opună, ci pentru că nici România și nici alte țări care se consideră dezavantajate nu sunt singure și pentru că oricum este vorba de un proces de negociere aflat în plină desfășurare”, potrivit jurnaliștilor germani.

Deutche Welle consideră că bătălia României pentru bugetul Uniunii Europene este, mai curând, teoretică.

„Este firesc și legitim să încerce să obțină cel puțin la fel de mult ca și până acum, dar gradul redus al absorbției fondurilor de coeziune ridică întrebări serioase privind posibilitățile sale reale. Dacă România a atras abia o zecime din sumele puse la dispoziție și chiar și această infimă parte este grevată de bănuieli sau dovezi clare de corupție, reprezentanții României, oricare ar fi aceia nu vor avea argumente puternice de partea lor. Este ceva care nu mai ține de abilitatea diplomatică sau de talent persuasiv. Singura modalitate prin care România mai poate influența în folosul ei deciziile liderilor europeni, este alianța cu „prietenii coeziunii”, adică grupul de 18 țări, care, în jurul Poloniei, au creat deja o alianță menită să împiedice reducerea fondurilor destinate regiunilor mai sărace”, adaugă DW.

11 COMENTARII

 1. PROSTANAC un adjectiv uzurpat de Geoana, care este totusi un „brilliant brain” pe linga mitomanul infractor national Ponta!
  Ca si in bancul cu calul adus la tirg sa fie facut de ris / rusine, eu cred ca Ponta a fost pus „premier” pentru 6 luni doar ca sa fie facut de rusine! Tocmai ca sa nu mai aiba NICI o sansa pentru un mandat catastrofal de 4 ani!
  Tind da cred ca ceea ce a facut acest mitoman infractor din vara si pina acum – in sens economic – depaseste de departe daunele cutremurului din 4 martie 1977! De aceia, eu l-as numi Ponta CATASTROFA NATIONALA!

 2. In materie de atragere a fondurilor europene, toate guvernele care s-au aflat si se afla la conducerea administrativa au fost incredibil de neprofesioniste. Parte din aceste fonduri, ce-i drept, trebuiau atrase de autoritatile locale, unde situatia este si mai critica. Vina? Cea mai mare problema este coruptia si apoi neprofesionalismul celor care lucreaza in sistem dar si al politicienilor. Suntem necredibili, ca tara, asta-i cel mai mare handicap cand mergi sa negociezi ceva.

 3. Borduriada brand national transpartinc da nastere la dispute aprige, Iata pozitia unui edil intrebat dece se scimba bordurile puse cu un an in urma. P-USL-amale la putere in dialog cu alegatorii – ciocu mic acum noi suntem la putere
  Primarul Nicolae Robu catre un timisorean: Eu nu imi pierd vremea cu dumneavoastra! Sa vina politia!
  Eu nu imi pierd vremea cu dumneavoastra mergeti la cel care v-a platit si spuneti sa vina sa vada un ceas frumos
  Suntem in campanie electorala si unii nu pot intelege ca se fac si fapte bune, ei nu sunt in stare sa faca fapte bune si atunci vin sa strice evenimentele. Chemati politia ca avem de dat un interviu
  opiniatimisoarei.ro/primarul-nicolae-robu-catre-un-timisorean-eu-nu-imi-pierd-vremea-cu-dumneavoastra

  • Nu e acest Robu un sustinator inflacarat al lui Cacarau? D-l profesor sustinator de repetenti. Numai si ptr asta si timisorenii ar trebui sa ii dea vot de blam.

 4. Ne cunoasre toata Europa ce are de cind Ponta sa scoata tara din UE sa poata faca tot ce isi doreste el cu mafioti lui.Trebuie opriti oameni buni pina nu e prea tirziu.

 5. Cit timp se va mai pronunta numele acestui plagiator, occidentul va critica tot ce e romanesc. Exact cum cu vreo 20 de ani in urma, cind se spunea de romani, tradusul era tigani si mincatori de lebede!!

 6. Bine ca a a precizat lucrurile Presedintele Basescu la conferinta de presa de astazi.

 7. Copy-Tonta a facut o fixatie bolnava cu „mandatele” astea. Parca i-a bagat cineva o cartela perforata c-un program eronat si a uitat-o acolo… Daca o tine tot asa, fara tratament, are sanse mari sa-si caute „mandatul” la „Balaceanca” peste putin timp. „…Da’ mandatu’, unde e mandatu’?…La UE, ca era mai ieftin…”.

 8. DW e Vocea Germaniei via Ponta to Vocea Rusiei.

  🙂

  Merkel bea ceai cu Putin acuma, acolo se transeaza treaba nu la Bruxelles, cereale, gaze, petrol… precum si gradul de implicare a Rusiei in Orientul exploziv

  • si eu cred ca acolo se trateaza si se pune in aplicare cum si ce sa functioneze in europa.rusia nu face parte insa ia decizii ptr europa.
   -noi fiind condusi de niste natarai si idioti,rusii de-au bagat deaja la buzunarul lor.nu pare dar asa e.vom vedea noi.
   -rusii trateaza acum cu merkel la cit le vinde gazul si la cit le vinde ce mai produce romania.ptr ca deaja sintem pe mina lor si nu cred ca ne vor pierde asa usor.

Comentariile sunt închise.