Preocupat de creșterea calității actului legislativ din România și în general a competențelor aleșilor, Institutul pentru Politici Publice (IPP) a analizat câteva repere privind profilul candidaților principalelor partide pentru scrutinul electoral din toamna acestui an.

Analiza se bazează pe listele de candidați disponibile în pagina oficială a Biroului Electoral Central, portalul cu declarații de avere și interese ale candidaților la alegerile parlamentare din 2012 dezvoltat de către Agenția Naționale de Integritate, dar și pe informații despre activitatea oficială a deputaților și senatorilor, așa cum sunt ele afișate pe site-ul www.cdep.ro, www.senat.ro și în site-ul www.alesiivoteaza.ro.

În context numim parlamentari migrați parlamentarii care au schimbat pe parcursul acestui mandat formațiunile politice alături de care au candidat în 2008. Candidații nomazi sunt numiți în contextul analizei de față cei care candidează în alegerile parlamentare 2012 într-o altă circumscripție/colegiu decât cea/cel în care candidaseră în 2008. Nu în ultimul rând, o serie de informații specifice au fost puse la dispoziția IPP în urma unor solicitării de informații publice transmise recent DNA și ANI în legătură cu actualii parlamentari care recandidează. Datele centralizate arată următoarele:

Pentru alegerile din 9 decembrie 2012 și-au depus candidaturile la Birourile Electorale Centrale 2457 de candidați. Dintre aceștia, doar 19% vor ocupa fotolii în Parlamentul României din 315 mandate de deputați și 137 de mandate de senatori, ceea ce înseamnă aproximativ 5 candidați pe un loc de parlamentar.

62% (295) dintre parlamentarii din mandatul 2004 – 2008 recandidează, (85 de senatori și 210 deputați). Din totalul parlamentarilor care recandidează pentru un mandat de senator sau deputat, 89% sunt bărbați și doar 11% (32) de persoane sunt femei. Ponderea femeilor rămâne scăzută, partidele nu au o politică de încurajare a paticipării femeilor pe scena politică.

Partidul cu cei mai mulți parlamentarii care au mai ocupat până acum funcții de senatori sau deputați este PSD, aproximativ 78% dintre candidați au mai deținut funcții în Parlamentul 2008 – 2012, urmat fiind de PNL, cu 77% candidați ce au mai deținut mandate în Parlament (precizăm că în interiorul Alianței Uniunea Social Liberală dintre parlamentarii care recandidează – 65 aparțin PNL, 101 PSD, 6 – PC și 12 – UNPR). 68% (89) din actualii 131 de parlamentari ai PDL recandidează.

Totodată în ceea ce privește listele de candidați ale Alianțelor politice, am remarcat faptul că Alianța politică cu cel mai mare număr de candidați noi, ce nu au mai deținut până acum funcția de parlamentar este Alianța pentru o Românie Dreaptă (ARD), cu 78% candidați noi, în timp ce Alianța USL are 57% candidați noi.

41 de actuali parlamentari candidează pentru un nou mandat de senator sau deputat într-un alt partid decât cel cu care au fost aleși în decembrie 2008. 27% dintre aceștia (11) aparțin în acest moment unei formațiuni politice ce nu exista în 2008 și anume Uniunii Naționale pentru Progresul României, partid politic ce în acest moment face parte din Alianța USL. Restul candidaților migratori sunt în proporții relativ egale migrați de la PDL către PNL respectiv PSD și de la PNL către PDL.

8% (24) dintre parlamentari din mandatul 2004 – 2008 ce recandidează la alegerile din 9 decembrie 2012 și-au schimbat colegiul/circumscripția în care candidaseră în 2008 fiind, din punctul de vedere al IPP, candidați nomazi. 67% dintre aceștia aparțin Alinaței USL (restul fiind parlamentarii PDL). Circumscripția cu cele mai multe schimbări de candidați este Bucureștiul, unde lideri importanți ai USL precum: senatorul Titus Corlățean PSD, deputatul Eugen Nicolăescu PNL, Gabriel Oprea UNPR, deputatul Călin Popescu Tăriceanu PNL, candidează pentru un mandat de senator sau deputat.

De cealaltă parte, lideri ai PDL care au schimbat colegiile sunt Vasile Blaga, Președintele PDL recandidează pentru un post de senator în circumscripția Timiș, Deputata PDL Elena Udrea aleasă în București recandidează într-un colegiu din circumscripția Neamț. Alte nume sonore ce au schimbat circumscripția sunt și Deputatul PDL de Argeș – Cristian Boureanu recandidează în circumscripția Giurgiu, Senatorul PNL ales în București – Crin Antonescu, Președinte al PNL recandidează în circumscripția Teleorman, Senatorul de Bihor PSD Petru Filip (membru în PDL până în mai 2012) recandidează în Vrancea. Circumscripțiile cu cele mai puține modificări în ceea ce privește parlamentarii ce recandidează sunt: Alba, Arad, Gorj, Ialomița, Mureș și Vâlcea.

4 dintre parlamentarii care au fost surprinși de jurnaliști votând în plen atât cu propria cartelă cât și cu cea a altor colegi și care au fost sancționați de către Camera Deputaților cu interzicerea participării la lucrările Camerei pentru o zi, dar recandidează sunt: Vasile Berci – PNL candidat în circumscripția Maramureș – colegiul 7, Ciprian-Florin Luca – PSD candidat în colegiul 5 – circumscripția Arad, Valentin Rusu – PNL (în PDL până în luna aprilie a.c) și colegiul 4 circumscripția Caraș-Severin și Ioan Stan – PSD candidat în colegiul 5 – circumscripția Suceava.

Pentru 22 de parlamentari din mandatul 2008 – 2012 s‐a dispus trimiterea în judecată de către Direcția Națională Anticorupție; 9 dintre aceștia recandidează. Precizăm însă că procesele acestora sunt în curs de judecare iar până la finalizare, senatorii și deputații beneficiază de prezumția de nevinovăție: Senatorul PC Mircea Marius Banias – PC, Senatorul UNPR Nicolae Dobra, Deputatul PNL Relu Fenechiu, Marian Ghiveciu deputat PSD, deputat Monica-Maria Iacob-Ridzi candidează din partea PPDD, senatorul PSD Miron Mitrea, senatorul Dan Voiculescu – PC, Teodor Atanasiu PNL și deputatul UDMR Laszlo Borbely.

Deputatul Florin Costin Pâslaru este unul dintre deputații declarați în acest mandat incompatibil de către Agenția Națională de Integritate datorită angajării fiului său la biroul parlamentar de circumscripție, ulterior acesta a fost declarat incompatibil și de către Tribunalul Galați. Cu toate acestea, domnia sa recandidează deoarece a câștigat recursul făcut la Curtea de Apel Galați și, astfel, rămâne în cursa pentru alegerile parlamentare. Precizăm că Magistrații Curții de Apel Galați i-au admis recursul la hotărârea Tribunalului de anulare a deciziei BEJ prin care îi fusese admisă noua candidatură.

Parlamentari cu procente record la absență, cel puțin la nivelul voturilor finale din plen, recandidează, anume: Senatorul PNL Crin Antonescu cu 11% prezență la voturile finale electronice exprimate în plen pe tot mandatul 2008 – 2012, Senatorul PNL Ioan Ghișe – 18%, Deputatul PSD Viorel Hrebenciuc cu 30% prezență sau Deputatul PNL Relu Fenechiu cu 36%.

Parlamentarii cu cele mai puține inițiative legislative înregistrate, în cursul mandatului 2008 – 2012 dar și cu o eficiență legislativă redusă, dar care recandidează sunt: Deputatul Marin Bobeș, PSD cu 7 inițiative legislative înregistrate în mandatul 2008 – 2012 dintre care 0 devenite legi, Deputatul PSD Bogdan Nicolae Niculescu-Duvăz cu 8 inițiative legislative înregistrate în actualul mandat dintre care 1 devenită lege, Senatorul Petru-Șerban Mihăilescu, UNPR cu 11 inițiative legislative înregistrate însă 0 devenite legi în acest mandate precum și Senatorul Varujan Vosganian, PNL cu 15 inițiative legislative însă 0 devenite legi.

Pentru toți candidații eligibili (peste 830 de persoane), IPP a realizat o documentare la nivelul declarațiilor de avere și de interese depuse la Agenția Națională de Integritate (ANI). Principale observații sunt:

– Cei mai mulți dintre candidații noi propuși de USL provin din mediul de afaceri, fiind administratori sau director de companii private. Din contră, candidații PDL sunt mai degrabă persoane din instituții centrale sau locale, foști prefecți, președinți sau vicepreședinți de consilii județene, primari, directori de întreprinderi de stat, consilieri locali, etc. Pe listele cu candidați am întâlnit și foști experți parlamentari, persoane ce au lucrat împreuna cu parlamentarii din acest mandat.

– În ceea ce privește averile declarate de către candidați am putut constata că majoritatea dețin investiții imobiliare cu precădere în terenuri, case. Sunt declarate de asemenea și un număr mare de datorii fie la bănci, fie la persoane fizice. Un alt aspect care ne-a atras atenția este numărul mare de împrumuturi pe care le-au dat candidații, împrumuturi în nume personal, unor persoane fizice dar și firmelor, în special celor pe care le și administrează/conduc. Vrem să atragem atenția asupra faptului că unii candidați, directori de firme private, declară venituri salariale extrem de mici (în jur de 1.000 – 1.200 lei/lunar) însă apar ca fiind creditorii acelor firme cu sute de mii de lei.

Din păcate datele confirmă percepția cu privire la slaba calitate a candidaților pentru alegerile parlamentare 2012 de unde și îngrijorarea privind pregătirea și conduita membrilor viitorului Parlament. Considerăm că este fundamental ca alegătorii să cunoască aceste informații despre candidații în actuala cursă electorală pentru a da un vot informat la alegerile din 9 decembrie a.c., IPP rămânând consecvent misiunii sale de a contribui la informarea publicului cu privire la activitatea legislativă și în viitorul mandat 2012 – 2016.

27 COMENTARII

  1. Eu unul ma bucur ca Oprea candideaza in sectorul 2, nu ma intereseaza de restul.
    Cu un om de influenta si calibrul lui Oprea, din partea USL, in Sectorul 2 vor veni mai usor fonduri mai ales pentru reabilitarea termica a blocurilor.

  2. Eu il votez pe domnul Oprea pentru ca mereu este alaturi de domnul primar Ontanu !!!!

  3. Cu un om de influenta ca Oprea, din partea USL, in Sectorul 2 vor veni mai usor fonduri mai ales pentru reabilitarea termica a blocurilor.

  4. sper ca domnul oprea sa castige alegerile pentru postul de senator,pentru ca merita!

  5. sunt asa fericita cand vad ca atatia oamneni il sustin pe domnul oprea, ma bucur sa vad ca in sfarsit se va face dreptate. votati-l la OPREA!

  6. PUNETI FOARTE PROST PROBLEMA, NU ESTE IMPORTANT DE LA CE PARTID VII, SAU LA CARE TE DUCI, IMPORTANT ESTE OMUL IN SINE, DEOARECE FIECARE E CU CONSTIINTA LUI !

  7. Eu il voi vota pe domnul Oprea indiferent de ce spuneti, voi cei din presa, Gabriel Oprea senator !

  8. Oprea gabriel este un alt fel de om, este de cuvand, aduceti va aminte ca a marit pensiile militarilor

  9. Este un avantaj pentru noi, pentru ca domnul Oprea o sa ne dea o mana de ajutor pt sectorul nostru !

  10. Locuiesc in sectorul 2 si ma bucur ca Oprea si-a schimbat colegiul. De cand Ontanu este primar, Oprea a fost mereu alaturi de sectorul 2. Sectorul 2 are nevoie de un om politic influent cum este Oprea.

  11. Oprea merita sa fie votat deoarece a fost tot timpul alaturi de Ontanu pentru a-l ajuta sa obtina fonduri pentru sectorul 2 asa cum s-a intamplat in cazul reabilitarilor termice ale blocurilor sau constructiei de locuinte pentru tineri si familii defavorizate.

  12. Eu il votez pe Oprea din doua motive: fara el nu am fi avut astazi un Guvern USL si alaturi de Ontanu face o echipa foarte buna. Drept dovada reabilitarea blocurilor in Sectorul 2 si alte multe actiuni.
    Sunt foarte bucuros ca a schimbat colegiul si v-a candida in Sectroul 2!

  13. Se face prea mult tam-tam pe o falsa problema. Ce importanta are partidul cand la noi treaba cu doctrina e mai mult de decor. Cum spune si cineva mai sus: politicienii trebuie evaluati dupa faptele lor.

  14. Dupa parerea mea, evolutia unui om politic nu se masoara in functie de numarul partidelor in care a fost, ci dupa realizarile lui in slujba cetatenilor. Or, in cazul lui Gabriel Oprea, as spune ca si-a facut datoria. A fost un ministru profesionist, l-a ajutat pe Ontanu cu proiectele de investitii din sectorul 2 unde locuiesc. Asta conteaza, nu culoare politica la un moment dat.

  15. Eu il votez pe Oprea din doua motive: primul, e de mult timp alaturi de Ontanu si l-am vazut multe actiuni in Sectorul 2; al doilea pentru ca fara el nu am fi avut astazi un Guvern USL.
    Cu un om de influenta si calibrul lui Oprea, din partea USL, in Sectorul 2 vor veni mai usor fonduri mai ales pentru reabilitarea termica a blocurilor.

  16. Sunt din sectorul 2 si mie mi se pare bine ca Oprea candideaza la noi. Cu un parlamentar ca el, Primaria n-o sa aiba sigur probleme sa obtina banii pentru terminarea reabiltiarii blocurilor

  17. Sunt multe lucruri cu care sunt de acord in raportul asta al IPP, dar sunt si chestii care mi se par exagerate. Mie nu mi se pare o problema daca un parlamentar se decide sa candideze in alt colegiu, cu conditia sa fi fost cu adevarat prezent in viata colegiului nou ales, cum e spre exemplu cazul lui Oprea.

  18. Sintem de risu lumi,nu se poate face nimic atita timp ce noi ii votam pe acasti––––– caraghiosi.Nesimtirea lor nu are margini,prostia noastra la fel.Dati inainte fratilor,si veti vedea ce bine vom trai cu mafioti astia.

  19. Trebuie sa existe o grila pentru acesti oameni care au soarta tarii,oamenilor pe mana lor.Nu orice neica nimeni care are bani poate sa-si plateasca locul care ii va aduce si mai multi bani.Asa s-a inteles DEMOCRATIA?

Comentariile sunt închise.