Fiul lui Liviu Dragnea, Ștefan-Valentin, deținător la vedere de fermă de porci, a declanșat un scandal național după ce Guvernul Grindeanu a decis să acorde subvenții pentru creșterea suinelor.

Juniorul, de fapt, deține și o fermă de vaci în Teleorman, finanțată generos din bani europeni. RL prezintă azi documente care arată fără dubiu cum Ștefan-Valentin Dragnea investește în ferma de bovine.

Vacile sunt deținute, oficial, de Agrotrust SRL din Teleorman. Iar Agrotrust SRL este deținută, tot oficial, de către Mihai Slăvescu Putineanu. Conform presei locale teleormănene, Slăvescu Putineanu ar fi finul lui Liviu Dragnea și, în general, un apropiat al intereselor liderului PSD.

Partea interesantă, însă, apare când se cercetează împrumuturile bancare contractate de către Agrotrust SRL: acestea au fost garantate nu doar de către Tel Drum SA, ci și de către fiul lui Liviu Dragnea.

Pe 21 februarie a.c., Agricover Credit IFN a acordat un credit societății comerciale Agrotrust SRL din Alexandria, județul Teleorman. Garanți pentru acest credit (de o valoare neprecizată la Arhiva Electronică de Garanții Reale Mobiliare – AEGRM) au fost trei persoane fizice: Dragne Ilie-Liviu, Dragnea Valentin-Ștefan și Slăvescu Putineanu Mihai. Ultimul, Slăvescu Putineanu, este și proprietarul Agrotrust SRL.

Ceilalți doi, însă, nu au nici o legătură oficială cu Agrotrust SRL. Valentin-Ștefan Dragnea este fiul lui Liviu Dragnea iar Ilie-Liviu Dragne (fără “a” la final) este asociatul de serviciu al juniorului șefului PSD în diverse companii. Așadar, fără să dețină părți sociale la Agrotrust SRL (fie direct, fie indirect – prin intermediu altor companii), fiecare din cei doi (Dragnea junior și Dragne) și-au asumat statutul de “constituitor terț”, adică de garant al creditului.

Toată averea fiului, pentru Agrotrust

Conform Arhivei Electronice de Garanții Reale Mobiliare (grafia AEGRM – n.r.), “GARANTUL DRAGNEA VALENTIN-STEFAN, CETATEAN ROMAN, CU DOMICILIUL IN MUN. ALEXANDRIA, JUD. TELEORMAN, SE OBLIGA SA GARANTEZE IN CALITATE DE FIDEIUSOR CONFORM ART. 2280 SI URM. COD CIVIL, IN FAVOAREA CREDITORULUI IPOTECAR AGRICOVER CREDIT IFN SA. IN MOD IREVOCABIL SI NECONDITIONAT, CU BUNURILE MOBILE SI IMOBILE PROVENITE DIN, DAR FARA A SE LIMITA LA CONTRACTE DE VANZARE- CUMPARARE, DE PRESTARI – SERVICII, DIN CONTRACTE DE MUNCA, DE COLABORARE, DE AGENT SAU DIN DECIZII DE PENSIONARE, INCLUZAND TOATE DREPTURILE ACCESORII, PRECUM SI ORICE ALTE ASEMENEA CONTRACTE PE CARE CONSTITUITORUL LE ARE SAU LE VA INCHEIA PE DURATA CONTRACTULUI DE CREDIT, CU BUNURILE DOBANDITE PRIN DONATII, MOSTENIRI SI ORICE ALT ACT CU TITLU GRATUIT, PRECUM SI CU FRUCTELE BUNURILOR DESCRISE MAI SUS.”

Peste 13 milioane lei din bani publici

Firma Agrotrust, patronată de Putineanu Mihai Slăvescu, a încasat aproximativ 11 milioane de lei de la Agenția de Plăți și Intervenție în Agricultură  (APIA), în perioada 2009-2016. Banii europeni au fost plătiți pentru culturile agricole, bovine de lapte și carne, lapte, prime de asigurare, acciză la motorină și secetă.

2009-2011: 1,2 milioane lei

Primii bani au fost încasați de firma lui Slăvescu pentru campania agricolă din 2009. Atunci, APIA i-a plătit aproximativ 150.000 lei din fonduri europene. Banii au fost alocați prin Schema de plată unică pe suprafață (SAPS) și din Fondul European de Garantare Agricolă (FEGA). Prin cele două programe, Agrotrust a încasat aproximativ 89.000 lei. Restul banilor i-a încasat prin programul Plăți Naționale Directe Complementare (PNDC).

Pentru campania agricolă din 2010, Agrotrust a mai primit aproximativ 327.000 lei, prin cele trei programe. În plus, a mai primit prin PNDC și subvenția pentru bovine în valoare de 128.330 lei. Treptat, sumele de bani din fondurile europene pentru agricultură încasate de firma lui Slăvescu au început să crească rapid. În anul 2011 a încasat nu mai puțin de 366.147 lei. Din această sumă, aproximativ 40.000 lei reprezintă prime de asigurare.

2012: 1,6 milioane lei

Campania agricolă din 2012 a făcut ca Agrotrust să primească de patru ori mai mulți bani de la APIA, față de anul precedent. Conform informațiilor furnizate de APIA la solicitarea RL, Agrotrust a încasat în anul 2012 nu mai puțin de 1.606.594 lei. Bani europeni. Prin programele SAPS și FEGA, a primit în avans peste 436.000 lei. Alți 436.000 lei i-a primit ulterior. Subvenția pentru vaci a fost de 156.500 lei, acciza de la motorină s-a ridicat la peste 137.000 lei. Agrotrust a mai primit, prin PNDC1, puțin peste 262.000 lei, iar restul de 177.000 lei au reprezentat banii pentru prima de asigurare.

2013 – 2014: aproape patru milioane lei

Anul 2013 a adus în conturile Agrotrust puțin peste 1,77 milioane lei. Prin programele SAPS și FEGA, firma controlată de Slăvescu a primit în jur de un milion lei, însă a încasat o subvenție pentru bovine în valoare de 425.557 lei. Adică, de peste 2,7 ori mai mult față de anul 2012. Subvenția totală încasată pe anul 2014 a crescut la 2.027.556 milioane lei. Din această sumă, un procent de 25% a reprezentat subvenția pentru vaci. Restul banilor au fost subvenții pentru terenurile și cultura agricolă, acciza la motorină și prima de asigurare.

2015: 3,1 milioane lei

Agrotrust a încasat în anul 2015 subvenții în cuantum de 3.137.610 lei. Adică, a crescut cu peste 50% față de anul anterior. Vacile de lapte au adus subvenții de peste 875.000 lei pentru firma lui Slăvescu. În plus, vacile de lapte și carne i-au mai adus lui Slăvescu alți 441.000 lei.  Totodată, a mai primit și plăți compensatorii de aproximativ 200.000 lei pentru „zonă constrângeri natrurale”.  Seceta a adus și ea partea leului. Conform datelor RL, Agrotrust a primit pentru efectele secetei din 2015 o sumă de peste 27.000 lei, dar și un ajutor excepțional pentru lapte în valoare de 15.723 lei. Restul banilor au fost încasați drept subvenție pentru terenurile și culturile agricole.

2016: 1,6 milioane lei

Firma Agrotrust a încasat în anul 2016 subvenții totale de 1.581.967 lei. Aproape cu 50% mai puțin față de anul anterior. APIA i-a dat firmei lui Slăvescu nu mai puțin de 15 subvenții. Pentru constrângeri naturale, practici agricole pentru climă și mediu, sprijin pentru creșterea vacilor de carne și lapte, culturi arabile și acciza la motorină. Cei mai mulți bani i-a încasat din sprijinul cumulat pentru vacile de lapte și FEGA. Adică în jur de 600.000 lei. Vacile au mai adus, separat, alți 283.000 lei.

 

Citiți mai mult pe romanialibera.ro