medicamente

Romania, cica aflata pe undeva prin UE, a ajuns tara-laborator pentru ultimele nascociri ale marilor companii, lucru permis doar in statele bananiere, sau in Evul Mediu, unde boierii, de frica sa nu fie otraviti, isi puneau slugile sa le guste mancarea.

Cei 20 de milioane de romani sunt considerati potriviti pentru inovatiile care le aduc profituri imense.

Una dintre cele mai scandaloase situatii privind testele multinationalelor in Romania se gaseste in domeniul famaceutic: cercetarile pentru aparitia medicamentelor noi au nevoie de cobai pe plan local. Cum sistemul medical national si saracia umplu cimitirele, dar speranta moare ultima, se gasesc pacienti, in marea lor majoritate bolnavi, asteptand o minune, care accepta sa fie subiecti de experiment pentru industria respectiva, mai ales in domeniile cancerelor si sistemului cardiovascular. Agentia Nationala a Medicamentului apreciaza ca in tara se fac in jur de 300 de teste de acest gen, fireste, cu consimtamantul romanilor-cobai. Investitiile in cercetarea medicamentelor ajung la 200 milioane euro anual, dar merita: nu exista intersectie fara 4-5 farmacii.

Cu surle si trambite British American Tobacco(BAT) anunta saptamana trecuta ca investeste in forta 100 de milioane de euro in fabrica de la Ploiesti, printre cele mai mari din Europa. Pentru ce? Pentru gaselnita (care in limbaj corporatist se cheama componenta tehnologica) “Neopods care face parte din sistemul “glo iFuse”, un produs hibrid care se vrea o combinatie intre tigarile traditionale si cele electronice si care nu degaja miros, scrum sau fum! Cu totul intamplator BAT a ales ca prima tara unde se lanseaza glo iFuse sa fie Romania? Pai atunci nu se potriveste cu desantata campanie anti-fumat care a umplut Europa. Chiar suntem fani ai tigarilor-hibrid, in ce statistica scrie? Piata noilor produse BAT a fost estimata la peste 2.8 miliarde de lire sterline si va creste, pana in 2020, la 8,4 miliarde, fara SUA si China.

Testarile companiilor multinationale includ grupuri de consumatori pentru produsele alimentare, retele de cafenele si magazine, publicitate, marketing si comunicare etc, un veritabil laborator autohton pentru inovatii. Din grupurile de companii ce activeaza in Romania, 90% sunt detinute de multinationale, cu o cifra de afaceri estimata, in 2015, de peste 100 de miliarde de euro pe an.

 

Sursa: national.ro