liviu_mihaiu-sov

Miza (.n.red- a numirii lui Liviu Mihaiu ca guvernator al Deltei Dunării) o constituia avizul de mediu pe care PSV Company (n.r. – controlată de Vîntu) trebuia să îl ia în vederea amplasării a două benzinării plutitoare pe Dunăre (n.r. – nişă de monopol), lucru care s-a şi întâmplat la o săptămână de la „înscăunarea” lui Mihaiu ca guvernator, scrie Evenimentul Zilei, potrivit flux24.ro, despre scandalul în care e implicat Bogdan Olteanu, viceguvernator al BNR reținut joi noaptea de DNA.

În afacerea apare și numele lui Călin Popescu Tăriceanu, premier la data faptelor, în prezent președintele Senatului.

Potrivit unor informații, Sorin Ovidiu Vântu ar fi depus, joi,  un memoriu la sediul DNA prin care arată că i-ar fi dat lui Tăriceanu un milion de euro pentru ca Liviu Mihaiu să fie numit guvernator al Rezervației Delta Dunării.De asemenea, Vântu l-ar fi turnat la DNA și pe Bogdan Olteanu, viceguvernator al BNR.

„Știam că Liviu Mihaiu este unul dintre cei care îi mâncau din palmă lui Vîntu la vremea aceea și aflasem că Sorin Ovidiu Vântu avea anumite interese în Deltă și imediat ce am putut, adică după ce a plecat Guvernul Tăriceanu, am cerut schimbarea lui, în relație directă cu premierul”,  a declarat joi seară la B1 Tv fostul președinte Traian Băsescu.

„PSV a venit cu toate avizele luate de la Compartimentul Tehnic-Administrativ. Nu ştiam a cui e. Când ai toate avizele de la Tehnic-Administrativ, a nu semna e abuz în serviciu. Eu din ziar am aflat că PSV are legătură cu Vîntu. Eu nu fac ca Securitatea, să întreb a cui e firma înainte să semnez. Dar dacă aş fi ştiut, nu îi dădeam aşa uşor, mă lămuream de 10 ori, fiind o problemă de petrol. Serviciul Tehnic a confirmat că au toţi parametrii îndepliniţi”, susţine Liviu Mihaiu, conform EVZ.

„Domnia” lui Mihaiu în Delta Dunării a ţinut din septembrie 2008 până în februarie 2009. Din prima zi a fost „luat la ochi” de colegii de breaslă ca fiind „omul lui Vîntu” şi pe bună dreptate: chiar mogulul confirma – într- o convorbire interceptată pe care pe care o publicăm alăturat – că el l-a pus pe Liviu Mihaiu în funcţie, mai spune Evenimentul Zilei.

Într-un interviu pentru Cotidianul din 2008, jurnalistul a negat o prietenie cu mogulul, deşi fusese fotografiat alături de SOV în Deltă.

„Reporter (Rep.): Bine, dar în cazul tau, toată lumea ştie că Sorin Ovidiu Vîntu are nişte proprietăţi acolo, are nişte interese, iar atâta timp cât tu, ca prieten de-ai lui, eşti numit guvernator al Deltei, inevitabil se face o legatură.

Liviu Mihaiu (L.M.): Faptul că Sorin Ovidiu Vîntu are nişte proprietăţi, nişte hoteluri care nu funcţioneaza, în Delta Dunării, asta nu înseamnă ca sunt prieten cu Sorin Ovidiu Vîntu sau că patronul trustului Realitatea-Caţavencu este şi patronul persoanei mele fizice sau juridice. (…)

Un alt interviu din Jurnalul Național, tot 2008:

LM: Tăriceanu n-a avut nimic împotrivă. (…) Ceea ce mă miră este că nimeni nu s-a întrebat dacă e bine sau rău faptul că eu, un militant ecologist, am venit într-un asemenea post. Toată lumea mă întreabă omul cui sunt. (…)Nu sunt omul nimănui.

Rep.: Dar al lui Sorin Ovidiu Vîntu?

L.M.: N-are nici o legătură Vîntu! Vîntu n-are acţiuni la mine sau la conştiinţa mea. Am suficientă autonomie profesională şi financiară ca să pot să fiu omul meu şi al Deltei.

Rep.: Sunt poze cu tine şi cu Vîntu în Deltă. Tu îmbarcându- te de pe pontonul lui.

L.M.: Şi ce? Pe tine nu te-a invitat Voiculescu nicăieri?

Rep.: Voiculescu n-are ponton în Deltă şi, dacă m-ar fi invitat, nu m-aş fi dus!

L.M.: Ei, uite că eu m-am dus. Vîntu e doar un iubitor al Deltei, n-are afaceri în Deltă din câte ştiu, doar două hoteluri.”