schema vantu-olteanu-tariceanu-mihaiu

Sorin Ovidiu Vîntu a fost scos, ieri, din puşcărie şi adus la DNA pentru a i se comunica faptul că are calitatea de suspect într-un nou dosar penal, al cincilea, dacă nu-l punem la socoteală pe cel de delapidare de dinainte de Revoluţie. Vîntu e suspectat că a cumpărat influenţa lui Călin Popescu Tăriceanu prin Bogdan Olteanu pentru a-l „unge” pe Liviu Mihaiu guvernator al Deltei Dunării. Viceguvernatorul BNR, Bogdan Olteanu a fost reținut de procurorii DNA.

Viceguvernatorul BNR Bogdan Olteanu a fost reținut joi noaptea de procurorii Direcției Naționale Anticorupție pentru trafic de influență în dosarul lui Sorin Ovidiu Vîntu. 

EVZ a aflat din surse confidențiale că nu Vîntu e cel care a făcut denunțul despre afacere, așa că nu va beneficia de nicio înțelegere cu procurorii.
Cel care a livrat informațiile este un fost angajat al lui Vîntu, I. Eftimie, care ar fi dus banii de șpagă.
ionut-adrian-eftimie

Potrivit altor surse, citate de Agerpres, Bogdan Olteanu ar fi recunoscut în timpul audierilor că s-a dus să discute cu Sorin Ovidiu Vîntu pe tema numirii guvernatorului Deltei Dunării în 2008 (n.r. — Liviu Mihaiu), dar nu a recunoscut că a primit bani.

Aceleași surse au precizat că banii au fost duși la Bogdan Olteanu cash printr-un intermediar al lui Vîntu.

Suma despre care se vorbește în acest caz s-ar ridica la aproximativ 2 milioane de euro, dar se face referire și la sprijin electoral, servicii de marketing și consultanță pentru traficarea influenței în vederea numirii guvernatorului Deltei Dunării, zonă în care omul de afaceri Sorin Ovidiu Vîntu avea interese economice, au mai spus sursele citate de Agerpres.

Iniţial, informaţia a apărut pe surse, însă veridicitatea ei a fost confirmată pentru EVZ de către Angelica Enache, avocata lui Vîntu.

Liviu Mihaiu „a picat pe tehnică”

Atât Călin Popescu Tăriceanu, cât şi Liviu Mihaiu au reacţionat pe Facebook în urma apariţiei în spaţiul public a informaţiei că ar fi vizaţi de noul dosar al lui SOV.

Primul a scris că nu comentează zvonuri, apoi a făcut o declaraţie politică în care asigura că formaţiunea sa, ALDE, va ajunge în Parlament.

Al doilea a scris, în esenţă, că nu ştia de „tranzacţie” şi îndeamnă Justiţia să „îşi facă (toată) datoria”. Faptul că Liviu Mihaiu a fost omul lui Sorin Ovidiu Vîntu în funcţia de guvernator al Deltei Dunării, numit de Călin Popescu Tăriceanu, reiese dintr-o discuţie interceptată în data de 6 martie 2010.

„S.O. VÎNTU: Băi, tati, noi, adică eu aveam o relaţie de non combat cu Băsescu. Războiul real a început cu Băsescu din momentul în care a apărut pe Realitatea Tv două fete cinci palate şi am început să ne luăm de Ioana Băsescu, să o f… pe aia în gură până la loc comanda, chestie care l-a deranjat pe părintele Ioanei Băsescu în mod vizibil, spunând: Păi, f… morţii mă-ti, una vorbim, başca ne înţelegem, mi-o tragi pe la spate, băi, Manea slutul şi urâtul? Eu ce p… mea ţi-am făcut să te iei de copilul meu în halul ăsta?, reacţie pe care ai fi avut-o şi tu, aş fi avut-o şi eu, când e vorba de copilul meu.

S. TOADER: Corect.

S. O. VÎNTU: Mai ales când ştiu cum mi l-a dat pe Mihai afară din Deltă, da?

S. TOADER: Da.

S. O. VÎNTU: Bă, aveam o relaţie bună cu el şi mă trezesc că-mi trage o m…e şi-mi şi transmite ţi-am tras-o prin gură. Păi băi, p…, una ne-am înţeles, alta faci? Nu e normal ca organizaţia, în momentul în care avem interese clare, de business, nu de altă natură, că totul se reduce la business, tati, să poată funcţiona corect? Avem o înţelegere cu Băsescu, trebuie să fim capabili să o respectăm, fără să manipulăm nimic, ci pur şi simplu printro dispoziţie în staţie, începând de astăzi suntem tovarăşi cu Băsescu. Punct şi de la capăt, aşa se joacă jocul ăsta, că altfel te surprinzi… Azi eşti în poziţia în care toată lumea te urăşte, pentru că n-ai fost clar şi precis într-o parte sau alta. Ai mers ca pişatul boului. Am decis că luptăm împotriva lui Băsescu, toată organizaţia trebuia să lupte împotriva lui Băsescu cu toate armele.”

 

Citiţi mai mult pe evz.ro