henri-coanda-international-aeroport

Isteria refugiatilor contrinua sa faca ravagii intr-o Europa care se vadeste, cel putin pana acum, total depasita de situatie. Iata insa ca atat lovirea Uniunii Europene de catre cel mai mare tsunami migrationist din ultimele secole, cat si carnagiul declansat de valul de atentate teroriste comise in ultima vreme au si o latura mai putin obisnuita. Cea financiara. Pentru ca, daca toate guvernele europene s-au angajat, disperate, sa mareasca bugetele alocate securitatii, de aceasta ocazie profita din plin cei ale caror cifre de afaceri din domeniu au explodat pur si simplu in ultimul timp.

Iar cum in Romania miliardarul Tiberiu Urdareanu aproape ca detine monopolul pe „securitate”, normal ca patronul UTI este si principalul beneficiar al alocarilor unor resurse financiare tot mai mari. Si cum la noi, ca la nimenea, iata ca, sub nasul DNA, asistam la situatii de-a dreptul hilare cu privire atat la atribuirea acestor contracte, cat mai ales la sumele acordate. Si daca UTI este cel care cu gardul sau minune ar trebui sa stopeze valul migrationist la Marea Neagra, iata ca acum pregateste un nou tun prin care Urdareanu, desi plasat sub control judiciar, sa mai incaseze vreo opt milioane de euro, sub pretextul intaririi masurilor de securitate pe celalata mare „poarta” de intrat in tara, Aeroportul Otopeni.

Gardul de 60 milioane de euro

In anul 2004, gigantul UTI se angaja ca, in schimbul unei sume uriase de aproximativ 60 de milioane de euro, sa construiasca un gard metalic in Portul Constanta, prin care sa inchida ermetic spatiul comunitar. Si cu toate ca, intre timp, Romania este pe cale sa implineasca un deceniu de cand este membra a Uniunii Europene si astfel este obligata sa asigure frontiera externa a UE, iata ca noul termen prezentat de UTI pentru construirea gardului de 60 milioane de euro este anul… 2024!

Securitatea Aeroportuara

„National” dezvaluia recent „gaurile” facute in bugetul Companiei Nationale Aeroporturi Bucuresti de catre celebru cuplu de fosti directori generali Gabriel Tara –Tudor Jilav. Cei care par a se afla inca la butoanele subterane a cam tot ceea ce misca pe Otopeni. Oricum, despre influenta pe care UTI  o detine inca la nivelul celui mai mare aeroport din Romania vorbeste de la sine si un recent proiect al Departamentului Strategie si Managementul Resurselor de Securitate, prin care, in actuala situatie globala in care se iau masuri sporite pe linie antitero, Directia de Securitate Aeroportuara propune declansarea unui amplu „program de modernizare, retehnologizare si dezvoltare a sistemului de televiziune cu circuit inchis (TCVI) la AIHCB”.

scan uti 1

In valoare totala de 7.668.000 euro, dintre care 1.100.000 euro fara TVA ar urma sa fie alocate pentru „pentru lucrari de upgrade a sistemelor digitale existente”. Alte 2.600.000 euro fara TVA ar fi pentru „lucrari de retehnologizare a sistemelor analogice existente si de extindere a sistemului TVCI”, in timp ce nu mai putin de 2.000.000 euro, fara TVA, s-ar plati de la bugetul de stat pentru „lucrari de instalare a solutiilor de recunoastere faciala si recunoastere automata a numerelor de inmatriculare a autovehiculelor”.

scan uti 2

Toate bune si frumoase, numai ca, inevitabil, tot acest contract de „upgrade” se va indrepta automat catre UTI, intrucat firma miliardarului Urdareanu, plasat sub control judiciar, dupa ce a fost arestat la domiciliu, a implementat proiectele IT din aeroport pana acum. Din cate reiese insa din informatiile intrate in posesia noastra, deocamdata s-a reusit amanarea acestui proiect, nu neaparat pentru ca n-ar fi unul necesar, dar din cauza preturilor care sunt suspectate a fi „umflate”. Si inca rau de tot. Pentru ca, daca s-ar pune niscaiva intrebari pe la mall-urile din Bucuresti, dintre care unele au si ele sisteme de recunoastere a numerelor de inmatriculare a autovehiculelor, s-ar putea afla ca acestea costa cel mult cateva zeci de mii de euro. Dar, de, privatul probabil negociaza altfel decat statul…

Dar cu becuri nu merge?

Si mai ciudat este insa ca, in timp ce unii se zbat cu o incapatanare demna de o cauza mai buna pentru declansarea achizitiilor pentru acest proiect, o alta solicitare este trasa pe linie moarta, desi si aceasta este facuta tot „in contextul international actual, privind atentatele teroriste care s-au produs in diverse tari UE si NON UE”. Iar in aceasta adresa se atrage atentia asupra unor disfunctii ale sistemelor de securitate aeroportuara identificate, printre care „acoperirea partiala de catre sistemul de supraveghere video a zonelor VIP, calitatea slaba a rezolutiilor camerelor de supraveghere, inexistenta unor camere de supraveghere instalate pe drumurile de acces  intrare/iesire in/din aeroport”, dar si, mare atentie, „iluminarea deficitara a posturilor P19 si P51”! Asa ca se pune firesc intrebarea pentru baietii destepti care se agita sa-i mai umfle conturile lui Tiberiu Urdareanu cu alte cateva milioane de euro daca nu cumva e mai bine ca, pana atunci, sa cumpere niste becuri si sa monteze niste camere pe drumul spre aeroport. Ca poate ies ceva mai ieftin, daca nu le cumpara tot de la UTI…

 

Sursa: enational.ro