HotNews.ro a intrat in posesia a patru plangeri penale, una facuta de Rezervele Statului, alta de BCR si doua de catre lichidatorul judiciar de la Romsuintest SA Peris – toate vizand falimentul Romsuintest Peris si disparitia a 21.500 de porci din rezerva de stat. Plangerile s-au lasat cu dosare penale deschise in ultimii ani, insa toate sunt in lucru. Statul a pierdut din afacerea falimentara de la Peris peste 150 de milioane de lei. In sesizari sunt reclamate posibile infractiuni de care ar fi profitat Tel Drum si Interfrigo Logitics, firma unde are interese si fiul lui Liviu Dragnea.

Intr-un raspuns lapidar trimis HotNews.ro, presedintele PSD, Liviu Dragnea, neaga ca ar avea vreo legatura cu Tel Drum, ce persoanele din conducerea Romsuintest sau cu falimentarea companiei zootehnice.

Incepand cu 2010, fermele din Peris (Ilfov) raman treptat fara porci. In 2012 ferma intra in insolventa, iar in 2015 este declarat falimentul. In paralel, ferma de porci din Teleorman, din comuna Salcia, detinuta acum oficial de Dragnea jr, incepea sa infloreasca.
Tel Drum cumpara porci din Peris si vinde furaje. In timp ce face afaceri cu concurenta, directorul Tel Drum, Petre Pitis, este actionar la alta ferma tot de porci, Romcip Salcia din Teleorman. Ferma avea sa ajunga mai târziu la fiul liderului PSD.
Rezerva nationala de carne de porc in viu, ce consta in aproximativ 21.500 de animale (1,7 milioane de kilograme), a disparut inca din 2011 din fermele Romsuintest SA Peris. Era una dintre cele mai mari ferme de porci din tara, cu aproape 90.000 de capete in saivanele sale din Ilfov. Rezerva nationala reprezinta hrana necesara populatiei in cazul unui dezastru natural sau in cazul inceperii unui razboi.

Falimentul Romsuintest Peris si taierea porcilor din ferme s-a soldat cu plangeri penale realizate de Administratia Nationale a Rezervelor de Stat (ANRS), BCR si administratorul judiciar numit de instanta dupa deschiderea insolventei in ianuarie 2012.

Din aceste sesizari penale reiese ca persoane si firme care duc din nou catre liderul PSD, Liviu Dragnea, au profitat de disparitia porcilor, inclusiv cei din rezerva de stat, precum si de banii societatii proveniti din credite bancare sau returnari de TVA.

Sesizarile au ajuns la Directia Nationala Anticoruptie (DNA) sau Parchetul General. Unele dosare s-au deschis inca din 2014, altele in 2015, dar inca n-a fost finalizat nici un caz cu trimitere in judecata.

Barbu si datoriile PSD

Porcii societatii, printre care cei 21.500 ai Rezervei de Stat, au fost taiati intre martie 2011 si ianuarie 2012. Informatia apare in sesizarea lichidatorului judiciar numit de Tribunalul Bucuresti in dosarul 48114/3/2011 privind insolventa Romsuintest.

Cel indicat ca fiind autorul sacrificarii si vanzarii porcilor din rezerva de stat este Claudiu Laurentiu Barbu, actionar si administratorul (managerul) la Romsuintest Peris. Barbu a ocupat aceasta pozitie din data de 3 martie 2011, asa cum reiese din plangerea penala a lichidatorului. In 2015 s-a deschis un dosar la DNA, dar procurorii anticoruptie au declinat cauza la Parchetul General, unde se afla in lucru.

In urma cu sase ani, Barbu preia un procent de 28% din actiunile Romsuintest de la Florian Balauru si Toader Parjol. Cei doi ii cedeaza actiunile fara alte pretentii. Barbu detine grupul de zeci de SRL-uri din jurul denumirii Reinvent/Reinvest, fiind specializat in consultanta financiara.

Un detaliu relevant: Barbu a lucrat cu PSD in anul 2010, dupa ce Liviu Dragnea ajunge secretar general al partidului. Prin firma Tipart Group (unde era administrator si actionar), Barbu ajuta PSD sa scape de o datorie de patru milioane de lei pe care o muta in Cipru si la o firma din Dambovita.

Intr-un raspuns trimis catre HotNews.ro, Liviu Dragnea spune ca nu-l cunoaste pe Barbu. La randul sau, Barbu sustine ca a ajutat PSD in mutarea datoriilor in Cipru, dar spune ca s-a limitat la semnarea unor acte fara a avea vreo legatura cu partidul sau cu Dragnea.

 

Cititi mai mult pe  hotnews.ro