Procurorul şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, a solicitat ANAF să aibă acces la conturile tuturor românilor, potrivit unui document intrat în posesia postului România TV.  Solicitarea Direcţiei Naţionale Anticorupţie încalcă însă prevederile legale.

Documentul obținut de România TV arată că, uneori, Direcția mergea mai departe de lege. O solicitare semnată de şefa DNA, în ianuarie 2015, este total pe lângă legea în vigoare la acea data. Pe 26 ianuarie 2015, Kovesi a trimis o adresă către şeful de atunci al Fisc-ului, Gelu Diaconu.

Dovada că vorbim despre un document care nu era în regulă este usor de observat. Solicitarea este trimisă în 2015, la un an după ce codul de procedură penală a fost modificat. Totuși, șefa DNA cerea acces la bazele de date de la Fisc, inclusiv la conturile tuturor romanilor, în baza unui articol din codul vechi de procedură penală, care nu mai era în vigoare.

Articolul 184 indice unu din Codul de Procedura Penala, care se referă la accesul procurorilor la bazele electronice ale statului, se transformase între timp în articolul 267 din noul Cod de procedură penală. Prima greșeală a lui Kovesi apare chiar in primul rând al solicitarii către ANAF.

Articolul de lege invocat oricum greşit de Kovesi, transformat in noul cod in alt articol, arată clar că se vorbește doar despre anumite porceduri pentru care procurorii au acces la datele electronice de la FISC. Mai exact: citarea, comunicarea actelor de procedură sau aducerea cu mandat la desfășurarea procedurilor. În schimb, Kovesi cere acces la conturile românilor în baza colaborarii in domeniul combaterii criminalității economico-financiare.

Poate că punctul cel mai interesant și controversat din document e reprezentat de numele pentru care se cere accesul. În mod normal, conform legii, instanțele și procurorii care se ocupă de anumite cazuri au acces la toate informațiile deținute de Fisc. Kovesi a schimbat însă regula, fără vreo explicație.

Dacă se constată că solicitarea procurorului șef al DNA nu respectă legea, atunci toate dosarele pentru care s-au folosit probe obținute în baza acestui document pot fi contestate în instanță.

VECHIUL COD DE PROCEDURĂ PENALĂ
Art. 184′
Accesul la bazele electronice de date
(1) În vederea realizării procedurii de citare, a comunicării actelor de procedură sau a aducerii cu mandat la desfăşurarea procedurilor, procurorul sau instanţa are drept de acces direct la bazele electronice de date deţinute de organele administraţiei de stat.
(2) Organele administraţiei publice care deţin baze electronice de date sunt obligate să colaboreze cu procurorul sau cu instaţa de judecată, în vederea asigurării accesului direct al acestora la informaţiile existente în bazele electronice de date.

NOUL COD DE PROCEDURĂ PENALĂ
Art. 267
Accesul la bazele electronice de date
(1) În vederea realizării procedurii de citare, a comunicării actelor de procedură sau a aducerii cu mandat la desfăşurarea procedurilor, procurorul sau instanţa au drept de acces direct la bazele electronice de date deţinute de organele administraţiei de stat.
(2) Organele administraţiei de stat care deţin baze electronice de date sunt obligate să colaboreze cu procurorul sau cu instanţa de judecată în vederea asigurării accesului direct al acestora la informaţiile existente în bazele electronice de date, în condiţiile legii.